NEFES ALAMIYORUZ

Gülşah ALTAŞ /Geçtiğimiz günlerde STK'ların, fabrikanın taşınmasına yönelik atılacak her adımı destekleyeceklerini ifade etmelerinin ardından bölge

NEFES ALAMIYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ /Geçtiğimiz günlerde STK’ların, fabrikanın taşınmasına yönelik atılacak her adımı destekleyeceklerini ifade etmelerinin ardından bölge esnafı da Elazığ’ın en büyük sorunlarının başında gelen bu meselenin çözümü noktasında desteklerini açıkladı.

 

 

‘’HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR’’

 

Özellikle Aksaray, Kızılay, Gümüşkavak, Hicret, Karşıyaka, Sanayi ve Çatalçeşme mahdigerelerini ciddi anlamda etkileyen, bu bölgenin gelişmesine engel olmasının yanı sıra halk sağlığını da tehdit eden Çimento Fabrikası’na tepkiler çığ gibi büyüyor. Hakimiyet Gazetesi olarak görüşlerini aldığımız bölge esnafı yıllardır zehir soluduklarını belirterek bu sorunun artık bir çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

 

 

‘’BACALARDAN ZEHİR SAÇILIYOR’’

Çimento Fabrikası’nın bulunduğu bölgede Benzin İstasyonu İşletmeciliği yapan Murat Aydın (41), şehrin batı kısmının her geçen gün gelişirken doğu bölgesinin Çimento Fabrikası yüzünden yıllardır yerinde saydığını söyledi.

 

Elazığ’ın doğusunda kangren haline gelmiş iki sorun bulunduğunu, bunlardan birinin Çimento Fabrikası, diğerinin YİMPAŞ binası olduğunu ifade eden Aydın, YİMPAŞ binasının kaldırılmasının bölge için bir kazanım olduğunu ancak fabrika sorununa hala bir çözüm bulunamadığını kaydetti.

 

Aydın, Çimento Fabrikası’nın her şeyden önce sağlık açısından ciddi sıkıntılar yaşattığını vurgulayarak, “Her ne kadar filtre kullanıldığı iddia edilse de bacalarından resmen zehir saçılıyor. Bu bölgenin gelişmesinin önündeki en büyük engel de yine Çimento Fabrikası’dır. Buradaki binalar yenilenmiyor, kat hakkı verilmiyor, büyük market ve alışveriş merkezleri burayı tercih etmiyor. Dolayısıyla bu bölgenin gelişmesi de mümkün olmuyor. Şehrin batı kısmı yeni kurulduğu halde her geçen gün daha da gelişiyor ancak doğu tarafı bu fabrikanın varlığından dolayı 30-40 yıl önce nasılsa o şekilde kaldı. Güney Çevre Yolu açılmadan önce Diyarbakır ve Bingöl yoluna kullanılan tek güzergâh bu bölgeydi. Maalesef bu illere hitap ettiğimiz halde bu semt yıllardır olduğu yerde saydı. Çimento Fabrikası buradan gitmemek için nedense direniyor” diye konuştu.

 

‘’FABRİKA’NIN KALDIRILMASI LAZIM’’

 

Oto Lastik Tamircisi Hasan Çetintaş (33) ise, 7 Ocak tarihinde fabrikanın taşınmasına yönelik düzenlenecek eyleme katılacaklarını belirterek, “Bu fabrikanın kesinlikle buradan kaldırılması lazım. Gündüz pek belli olmasa da gece saatlerinde burası duman altında oluyor. 7 Ocak tarihinde fabrikanın kaldırılmasına yönelik düzenlenecek olan eyleme bizlerde bu bölgenin esnafları olarak katılacağız” dedi.

 

‘’KİMSE EV ALMIYOR’’

 

Oto Elektrikçi Ahmet Çakıcı (52) da, bölge esnafı olarak devamlı duman altında olduklarını ve nefes almakta zorlandıklarını söyledi. Şehrin merkezinde böyle bir fabrikanın bulunmasının yanlışlığına dikkat çeken Çakıcı, “Bu bölgede kimse ev almıyor, ev yaptırmıyor. Yıllardır bu bölge bir adım bile ilerleyemedi. Bunun tek nedeni de burada Çimento Fabrikası’nın bulunması. Bölge esnafı olarak fabrikanın kaldırılmasını istiyor ve bu konuda atılacak her türlü adımı destekliyoruz” diye konuştu.

 

‘’BU BİR CİNAYETTİR’’

 

Oto Lastik Tamircisi Nurhak Kanmaz (38) ise, fabrikanın insan hayatını tehdit eder hale geldiğini ifade ederek şunları söyledi: “Biz 1984 yılından beri buradayız ve bu fabrikanın ceremesini yıllardır çekiyoruz. Evlerin içi devamlı toz toprak içerisinde. Nefes almakta zorlanıyoruz. Cinayet illa birinin kafasına silah dayayıp sıkmak değildir, bu da bir cinayettir. İnşdigerah bu fabrika buradan kaldırılır ve şehrin doğu tarafı da gelişir. Elazığ hep batıya doğru ilerliyor ve buranın kalkınmasını bu fabrika engelliyor.”