Nebati'nin Nebatat Yanılgısı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK'in bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon verileriyle ilgili değerlendirme yapmış ve 'Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı Mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir' ifadesini kullanmış.

Nebati'nin Nebatat Yanılgısı

Yaz mevsiminin sebze ve meyve fiyatlarının doğal düşüşünü kendi enflasyonla mücadele hanesine artı ve başarı olarak kaydeden Bakan Nebati’nin bu açıklaması piyasanın reel enflasyonunu ne yazık ki yansıtmıyor.

Domatese çok yansımasa da salatalık, biber ve patlıcan sebze fiyatlarındaki düşüş, hükümetin enflasyonla mücadele eylem planları çerçevesinde değil, ekonominin   doğal süreçleri ve mevsimsel arz-talep dengesi sebebiyle ortaya çıkan bir tablo.
Bu düşüşü, “yaz aylarında enflasyon düşecek” açıklamasıyla bağdaştırıp dâhiyane bir öngörü ve ekonomik zafer olarak lanse etmek,  toplumda hiçbir karşılığı olmadığı gibi  tepki toplayan beyanlar olarak görülüyor.

Resmi açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 73.50, reel piyasa enflasyonunun yüzde 175 olduğu bir ülkede yaz mevsiminin bolluğundan kaynaklı nebatatta görülen kısmi bir düşüşü, enflasyonda başarıymış gibi lanse eden Bakan Nebati, biraz sokağa çıksın ve gerçeği görsün.