Naci Görür, Murat Kurum'un duyurduğu raporu eleştirdi

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlerin ardından, bölgedeki yapılaşmaya dair hazırlanan rapora yönelik eleştirilerde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, deprem riskine karşı bazı alanların 'önlemli alan' olarak ilan edilmesini öneren raporuna karşı çıkan Görür, raporda yerleşime uygunluk olarak değerlendirilen bölgeler hakkında uyarılarda bulundu.

Naci Görür, Murat Kurum'un duyurduğu raporu eleştirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Murat Kurum, Kahramanmaraş bölgesindeki 7 bin 854 hektarlık riskli alanlarda yapılan bilimsel çalışmalara dayanan raporu açıklamıştı. Bakan Kurum, deprem üretme potansiyeli bulunmayan bölgelerin "önlemli alan" ilan edilerek gerekli önlemlerle yerleşime uygun hale getirilebileceğini duyurdu. Bu çerçevede, bazı fay zonlarının yerleşime uygun olduğuna karar verilmişti.

NACİ GÖRÜR’ÜN ELEŞTİRİLERİ

Deprem bilimci Naci Görür, bu rapora karşı çıkarak şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Bakanımız Murat Kurum, Maraş bölgesindeki faylardan ve yerleşime uygunluk tespitlerinden bahsediyor. Affedin ama bu bölgede Hatay'dan Adıyaman'a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil. Bu bölge, bir levha sınırında yer alıyor ve bu sınırlar milyonlarca yıldır deprem üretiyor, üretmeye de devam edecek. 6 Şubat depremleri bu levha sınırındaki faylardan sadece bazılarını kırdı, ancak kırılmayan daha birçok fay var."

Görür, bu bölgeye özel mimari, inşaat teknolojisi ve yapı malzemesi gerektiğini vurgularken, klasik yapıların deprem riskine karşı yeterli olamayacağını belirtti. Ayrıca, yanlış yapılaşmanın gelecekte daha büyük felaketlere yol açabileceği uyarısında bulundu.