Muz Provokasyonu

Bir sokak röportajında Suriyelilerin Türklerden daha rahat geçindiğini dile getiren vatandaşın 'Ben muz yiyemiyorum, onlar kilolarca muz alıyorlar.' şeklindeki yorumlarının ardından Suriyeli gençler arasında, sosyal medyada ''Muz yeme'' akımı başladı.

Muz Provokasyonu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Olay sonrası tepkiler çığ gibi büyürken adının Ahmet olduğu öğrenilen Suriyeli sığınmacı, yayınladığı video ile akıma katılan Suriyeliler adına özür diledi.

Muz olayının büyüme ve ayrışma konusu olma ihtimalini sezen ve bunun önüne geçmek isteyen İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi, sosyal medyada dolaşıma sokulan provokatif paylaşımlar hakkında açıklama yaparak ''muz yeme'' içerikli video ve paylaşımın yapılmasının ardından yabancı uyruklu 7 şahsın yakalandığını, adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından söz konusu 7 kişi hakkında sınır dışı etme işlemlerinin başlatıldığını açıkladı.

Anlaşılan o ki fitne rahat durmuyor. Ülkede kaos oluşturmak amacıyla her yol deneniyor ve her olay buna alet edilmek isteniyor.

Bir vatandaşımızın “Ben muz yiyemiyorum, Suriyeler yiyor” söylemini alarak bu söylemi Suriyelilerin organize muz yeme seanslarına çevirip sosyal medyadan yayınlanması en hafif tabiri ile tahriktir ve Elazığlıların deyimiyle gıcığına yapmaktır.

Tamam, muz öylesine pahalı bir meyve değil artık. Tezgâhlarda ve her köşe başında 7-8 TL’ye satılıyor. Ulaşılması ve yenmesi çok lüks değil ama bu meyvenin zenginlik ve refah içinde yaşamayı çağrıştıran bir anlamı ve algısı var. 

Muz yiyen Suriyeliler arasında belki zengin olanları da çoktur lakin bu mesele suiistimale ve provokasyona açık ve büyüme karakteri gösterdiği için Göç İdaresinin bunu sonlandıracak adım atması önemli ve gerekliydi.