Müsiad Şube Başkanı Gürkan: 'İhracatımız Artıyor'

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarına göre Elazığ'ın Mart ayında 21.032,68 Dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, 'bir önceki yılın aynı ayına göre Elazığ'da ihracatın '.1 oranında, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise ?.4 oranında arttığını görmekteyiz. Açıklanan ihracat rakamları Elazığ olarak, deprem ve pandemi sürecinden kaynaklı olumsuzlukları geride bırakmaya başladığımızı ortaya koymaktadır' açıklamasında bulundu.

Müsiad Şube Başkanı Gürkan: 'İhracatımız Artıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2021 yılı Mart ayı ve ilk çeyrek ihracat rakamlarına göre Türkiye'nin ihracatı, pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 42,2'lik artışla, 18 milyar 985 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık  ihracat rakamı oldu.

Türkiye’nin genel ihracat rakamlarında olduğu gibi Elazığ’ın ihracat rakamlarında da önemli artışlar görüldü. 

Elazığ’ın ihracat rakamlarını değerlendiren MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, Elazığ’ın Mart ayında son beş yılın en yüksek ikinci ihracat rakamını gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “2020 yılı Mart ayında 16.541,92 Dolar ihracat gerçekleşen Elazığ’da 2021 yılı Mart ayında 21.032,68 Dolar ihracat gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla göre Elazığ’da ihracat %27.1 oranında artmıştır. Elazığ’ın Mart ayı ihracat rakamları 2019 yılında gerçekleşen ihracat rakamının ardından son beş yılın en yüksek ihracat rakamı olmuştur” dedi.

Başkan Gürkan, ihracat rakamlarında aylık bazda yükselişin yanında ilk çeyrekte de önemli bir yükseliş görüldüğünü dikkat çekerek, “2020 yılı ilk çeyreğinde Elazığ’da 38.404,33 Dolar ihracat gerçekleşirken, 2021 yılı ilk çeyreğinde 72.340,82 Dolar ihracat gerçekleşmiştir. Buna göre Elazığ’ın ilk çeyrekte ihracatı bir önceki yıla göre %88.4 oranında artmıştır. İhracat rakamlarının artışı ilimizde ekonomik faaliyetlerin yükselmeye başladığının en önemli göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, ihracat rakamlarını sektörel ihracat performansı çerçevesinde de değerlendirerek, “Elazığ’ın ihracatında en büyük pay Madencilik Ürünleridir. İlk çeyrek 65.122,92 Dolar Madencilik Ürünleri, 3.402,95 Dolar Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, 1.788,68 Dolar Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri ihracatı gerçekleşmiştir. En fazla İhracat yapılan ülkeler ise Çin, Romanya, ABD, İsveç ve Irak olmuştur” dedi.

Elazığ’ın 2020 yılı Ocak ayında yaşanan depremin ardından başlayan pandemi süreciyle iki travmayı aynı ayna yaşadığını ifade eden Başkan Gürkan, ”Depremin yaraları devletimizin yatırımları ile sarılmaktadır. Deprem konutlarının teslim edilmeye başlamasıyla birlikte çok sayıda hemşehrimiz konutlarına yerleşmeye başladı. Diğer yandan yayımlanan ihracat rakamları Elazığ ekonomisinin de önemli bir ivme ortaya koyduğunu göstermektedir. Elazığ’ın var olan avantajlarını daha etkin bir şekilde kullanarak şehrimizi ulusal ve uluslararası arenada rekabet gücü yüksek, güçlü bir konuma yükseltebiliriz. Bunun için de el birliği gönül birliği içerisinde daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz” şeklinde konuştu