MÜSİAD SAMEKS Mart Ayı Verileri Açıklandı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mart ayı SAMEKS verileri açıklandı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Mart Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.
Gürkan, 2023 yılı Mart ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 51,5 değerine yükselmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 1,5 puan artış kaydeden Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 50,9 seviyesine yükselirken, önceki aya göre 5,3 puan artarak 52,6 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise Bileşik Endeks’te gözlenen artışta belirleyici rol oynamıştır. Sanayi sektöründe gözlenen artışta yeni siparişlerin hızlı bir şekilde ivme kazanması etkili olurken, hizmet sektöründe ise girdi alımlarının yüksek seviyesi endeksteki toparlanmanın başat faktörü olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde; Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin ülke genelinde ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkisiyle 50 referans puanının altına gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, Mart ayında 2,9 puan artarak 51,5 seviyesine yükselmiş ve Mart ayına ilişkin pozitif bir görünüm arz etmiştir.
Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 5,3 puan artarak 52,6 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde yeni siparişlerin önceki aya göre 11,8 puan birden artarak 54,8 puan seviyesine yükselmesi, endeksteki ivme artışında belirleyici rol oynamıştır. Önceki aya göre 4,7 puan azalmış olmasına karşın 55,9 puanla eşik değer üzerindeki seyrini sürdüren girdi alımları alt endeksi de pozitif görünümünü sürdürmüştür. Bu gelişmelere bağlı olarak üretim alt endeksi önceki aya göre 10,3 puan birden atış kaydederek 52,5 seviyesine yükselmiştir. Önceki aya göre 3,6 puan azalarak 43,3 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi, Mart ayında da negatif bir görünüm arz etmiştir. 3,4 puanlık azalışla 49,3 seviyesine gerileyerek referans değerin altında gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise firmaların mal ve hizmet tedarik süreçlerinde aksaklıklar yaşandığına işaret etmiştir. İstihdam alt endeksi de önceki aya göre 2,9 puan azalış kaydederek 47,0 puana gerilemiş ve bu dönemde sektöre ilişkin emek talebinin azaldığını göstermiştir. Böylece 52,6 puanla Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, önceki aya ilişkin azalışının ardından, Mart dönemi itibariyle yeniden artış belirtisi göstermiştir. Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Mart ayında önceki aya göre 1,5 puan artarak 50,9 seviyesine yükselmiştir. Önceki aya göre 15,8 puan birden artış kaydederek 67,1 seviyesine yükselen girdi alımları, hizmet sektörü genelinde gözlenen ivmelenmenin belirleyicisi olmuştur. Bu dönemde 2,1 puan azalarak 44,2 seviyesine gerileyen iş hacmi alt endeksi ise, sektör geneline yönelik negatif bir görünüm arz etmiştir. 12,7 puan birden azalarak 45,5 seviyesine gerileyen nihai mal stoku alt endeksi de Mart ayına ilişkin negatif görünüm arz eden bir diğer değişken olmuştur. Tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise önceki aya göre 2,2 puan artış kaydederek 50,0 seviyesine yükselmiş ve durağan bir seyir izlemiştir. İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 0,1 puan artış kaydederek 50,9 seviyesine yükselmiş ve sektöre ilişkin emek talebinin artış kaydetmeyi sürdürdüğünü göstermiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 50,9 seviyesine yükselmiş ve sektör genelinde toparlanmaya işaret etmiştir. YORUM: Ocak ayını 53,9 puanla geride bırakarak 2023 yılına güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra, deprem felaketinin etkisiyle Şubat ayında 48,7 seviyesine gerileyen SAMEKS Bileşik Endeksi, Mart ayı itibariyle yeniden artışa geçmiş ve böylece 51,4 puan ortalamasıyla yılın ilk çeyreğine ilişkin pozitif bir görünüm arz etmiştir. Sanayi sektöründe yeni siparişler ve üretimin hızlı bir şekilde artış kaydettiği Mart ayında, iş hacminin daraldığı hizmet sektöründe ise daha yavaş bir toparlanma gözlenmiştir.