MÜSİAD'ın Gündemi 'Yapay Zeka ve Yazılım'
Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesinin Geleneksel Dost Meclisi Toplantısının bu haftaki Konuğu Mimar ve Mühendisler Grubu Elazığ Temsilcisi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu oldu.
Türkiye’nin gelecekte büyük hedefleri olan her ülke gibi, yönünü gelişime ve inovasyona çevirdiğini ve insan kalitesini önceleyen projeleri hayata geçirmeye başladığını ifade eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Elazığ Başkanı Mehmet Özeren, Küresel sermayenin en önemli kalemlerinden biri de kuşkusuz teknoloji; Artık savunma sanayisi güçlü, tarımda gelişmiş, sağlıkta ileri düzeyde olsanız da teknolojiniz yeteri kadar gelişmemişse eğer tüm bu alanlarda da Dünya’nın gerisinde kalmışsınız demektir. “Teknoloji” tek başına anlam olarak çok geniş bir yelpazeye hitap etse de arka planda yer alan anahtar kelime; yazılım Teknoloji ve bilgi odaklı yeni ekonomik sistemin önde gelen sektörlerinden biri olan yazılım sektörü, ülkelerin gelişiminde büyük önem arz ediyor.
Dünya’nın en fazla ciro yapan şirketleri bilişim ve yazılım sonucunda gelişen şirketlerken, ülkelerin ekonomik politikaları da artık bu yönde ilerliyor.Bizim, ülke olarak avantajlarımızdan en önemlisi, genç nüfusumuz. Gençler sadece dinamik iş gücü olarak değil, teknolojiye yüksek uyum potansiyelleri dolayısıyla da bu çağda ülkelere önemli bir üstünlük sağlıyor. Tabii bu avantajın, yani gençlerimizin, nitelikli bireyler olarak yetiştirilmesi ve doğru alanlara, doğru şekilde kanalize edilmeleri de son derece önemli olduğunu ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, ‘Yarınları Kurtarmaya Bugünden Başla’ temalı 2.Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi İstanbul Haliç Kongre merkezinde 01 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirildiğini ifade eden Mimar ve Mühendisler Grubu Elazığ Temsilcisi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu Zirvede, Fırat Üniversitesi Teknolojisi Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümümüz öğrencilerinden Engin Ülger ve Yunus Emre Aydın’ın hazırladıkları “Yapay Zekalı Katı Atık Ayıklama Makinesi” projesi ile Sıfır Atık İnovasyon ödülüne layık görüldüler.
Öğrencilerimizin ödülleri, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sn. Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum tarafından verildi.
TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında, Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü öğrencilerimizden Yunus Emre Aydın ile Engin Ülger tarafından hazırlanan, proje danışmanlığı ve yönetimi tarafımdan yapılan “Yapay Zekâlı Katı Atık Ayıklama Makinası” projesi TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde yapılan değerlendirmeler neticesinde birincilik ödülüne layık görülmüştür. TEKNOFEST’te yapılan bir törenle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından öğrencilerimize ödülleri verilmiştir.
PROJENİN KAPSAMINDA NELER YER ALIYOR?
Katı atıklar (metal, cam, kağıt, plastik, vb.) görüntü işleme ve yapay zeka ile yüzde 95 doğrulukta otomatik bir şekilde ayrıştırılarak, bir gömülü sistem yazılımının kontrol ettiği mekanik sistemle her bir atık ayrı bir haznede toplanmaktadır. Atık haznelerinin doluluk durumu ve içerdiği atığın ekonomik değeri uzaktan bilgisayar yazılımları ile takip edilebilmektedir. Bir mobil yazılımla atılan her atığa puan verilerek, bu puanlar telefon paketi (sms, dakika, internet), ulaşım bileti, bağış ve sanatsal faaliyet için dönüştürülebilmektedir.
Bu başarının ilimiz, üniversitemiz ve bölümümüz için hayırlı olmasını ve yeni başarılara vesile olmasını dilerim. Bizlere bu başarı gururunu yaşatan öğrencilerimizi de candan tebrik ediyorum. Türkoğlu, Bizlere bu süreçte desteklerini esirgemeyen kurum ve Kuruluşlarımıza teşekkür ederiz dedi.