MÜSİAD 2017 DEĞERLENDİRMESİ VE 2018'DEN BEKLENTİLERİ
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Şubesi 2017 Yılı Değerlendirmesi ve 2018 Yılı Hedefler ve Projeler Konulu program Double Tree By Hilton Elazığ gerçekleştirildi.
MÜSİAD Elazığ Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeler bir araya gelerek 2017 yılını değerlendirme ve 2018 yılı hedeflerini belirleme fırsatı buldular.
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, önemli ve kazanımlı bir yılı geride bırakırken yine verimli ve ümit verici bir yıla giriyoruz diyerek,” Ülkemiz, Siyasi ve ekonomi alanında önemli mesafeler kat etmiştir. Haksızlığa ve oldu bittilere kalkışanlara göstermiş olduğu duruş ve hamleleri ile dünyada lider konuma gelmiştir. Myanmar’da, Suriye’de, Irak’ta Sudan’da, Yemen’de, Filistin de Dünyanın birçok yerinde barışa ve insanlığa önemli katkılarda bulunmuştur. Tüm bunların ışığında üretim artışları ve ihracat artışları ile ekonomik alanda da hedeflediği noktalara hızla ilerlemektedir.” dedi.
Uzun; bu yılın Türkiye ekonomisinde güçlü büyüme oranlarının gerçekleştiği bir dönem olduğunu belirterek, ilk iki çeyrekte yüzde 5,3 ve yüzde 5,4 olarak gerçekleşen büyümenin, üçüncü çeyrekte ivmesini daha da artırarak yüzde 11,1 ile son 6 yılın en iyi oranına ulaştığını hatırlattı. İhracatın 157,1 Milyar dolara çıkması ve tarihinin en yüksek ikinci seviyesine ulaşması ülkemiz için sevindiricidir.
Yatırımlardaki artışa da değinen Uzun, yatırımlardaki artışın yalnızca inşaat sektörü yatırımlarından kaynaklanmamasının, sanayi sektörü adına büyük önem arz eden makine ve teçhizat yatırımlarının da % 34 artış kaydetmesinin Türkiye ekonomisi adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. İşsizliğin 2017 yılında 10.8 e düşmesi,1 milyon 400 bin kişinin istihdam edilmesi, işsizliğin azaldığını göstermektedir. Ayrıca 2017 yılında ilimizde özel sektör vasıtası ile çalışan sayısını 2016 yılında 58.016 dan 2017 de 72.172 ye çıkmıştır. Bu artış %25 e tekabül etmektedir. Tüm bu olumlu göstergelere rağmen enflasyonun ve borçlanmanın yüksek seyretmesi TL’nin değer kaybetmesi 2018 yılı içinde çözülmesi gereken ekonomik sorunlardır.
"Yatırımlardaki artışın sürmesi, reel sektörün ekonomiye olan güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından da oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Ekonomi yönetimi tarafından alınan ek tedbir ve teşviklerle üçüncü çeyrekte 4 ana faaliyet kolunda da genişleme gözlendi. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ekonomiye enjekte edilen ek kaynakların, vergi indirimlerinin ve ihracattaki canlanmanın büyümeyi harekete geçirdiği görülüyor. 2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini bekliyoruz." dedi.
MÜSİAD’IN YAPTIĞI ŞUBE ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, Sorumluluğu aldığımız ilk günden itibaren önceliklerimizden biri birlik beraberliği korumak pekiştirmek ve ilin, birlik ve beraberlik içinde hareket etmesini sağladıklarını ifade etti. Elazığ Ekonomi Platformunu birlikte kurduğumuz kardeşlerimiz ile Bu platformun ilin ekonomisine, sosyal hayatına, kendi paradigması ile katkı sağlamıştır.
MÜSİAD olarak çatışma, kavga etme alanlarına girmediğimiz gibi oluşmasının da önüne geçtik. Söylememiz gerekeni tarafları kırmadan söyledik, kısaca ya Hayır söyledik, ya da Sustuk. 2017 yılında ilimizin sivil inisiyatifi birlik beraberliğini korumuş birlikte konuşmayı, paylaşmayı, başarmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Uzun, Doğru kamuoyu oluşturmayı birlikte karar vermeyi ve verdiği kararı eyleme geçmeyi, henüz başarmış değiliz. Doğru kamuoyu ve birlikte eyleme geçmememizin sebebi ise, hepimizin hedefinin aynı olduğu olgusunu unutarak, bireysel irademizi birlikte olma irademizin önüne geçirdik. Tüm sivil inisiyatif amacı şehrin yaşana bilirliğini artırmak insanlarımızın ekonomik sosyal ve refahını artırarak bölgede göç vermeyen, göç alan Cazibe merkezi haline getirmek olmalıdır. Amacımız aynı olunca birlikte çözmek daha kolay olacaktır dedi. MÜSİAD olarak bu anlayışla hareket ederek üyelerimize, ilimize ve ülkemize hizmet etmeye gayretli olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi.
İLİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEDE SORUMLULUK ALDIK
Değerli hemşerilerim İş Adamları olarak sadece işimizi geliştirmek, para kazanmak, istihdama katkı sağlamak görevimiz değil; İlimizi ilgilendiren tüm konularda sorumluluk alarak çözülmesi gereken konulara katkı sağladıklarını ifade etti.
Bu konuda yönetim ile birlikte her türlü fedakârlığı yaptıklarını ifade eden Uzun, Bu kapsamda eski başkanlar döneminde birçok kuruluşta sorumluluk aldık. Bizden önceki yönetimler dönemindeki kuruluşlar şunlardır: İş Geliştirme Merkezi (EİŞGEM), Kamu Sanayi İş Birliği(KUSİ),Elazığ STK Platformu, İl Koordinasyon Kurulu, mevcut yönetim kurulu olarak Elazığ Ekonomi Platformu, Elazığ Kent Konseyi, İmam Hatipler Platformu, Mesleki Eğitim Çalıştayı, Avrupa Birliği Uyum Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu, Proje Takip Ofisi gibi kuruluşları da ekledik. Tüm çalışmalarımızın karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık. Diğer STK’lar la el ele vererek değer katmaya önem verdiklerini sözlerine ekledi.
2017 YILINDA MÜSİAD ELAZIĞ ŞUBESİNİN YAPTIĞI FAALİYETLER
2017 Yılında Tecrübe Paylaşımı
MÜSİAD olarak üyelerimizin gelişmesini önemsiyoruz, yaşadığımız Asır bunu gerektiriyor günümüz iş adamı da değişime ayak uydurmak ve değişimindeki fırsatları yakalamak için buna hazır olmak durumundadır.
Bu avantajı üyelerimize kazanmak için ülkemizde Duayen olan uluslararası ticareti başaran şahsiyetleri ilimize davet ederek tecrübelerinden istifade ettiklerini belirten MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun; Bunlar DEGERE International Trading A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı hemşerimiz Ertürk Değer ve ilimizde yapılan şehir Hastanesi'nde ortağı olan Sıla Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Şehir Hastaneleri Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı Dr. İhsan Şahin’i ağırladıklarını ifade etti.
Dost Meclisi Toplantıları
MÜSİAD’ın geleneksel olarak düzenlediğimiz Dost meclisli toplantılarını ihmal etmedik. Dost Meclisi detayında 3 ana başlık altında oluşturduk.
- Üyelerimizin ticaretiyle direkt ilgili olan kurum ve şahsiyetleri davet ettik, Bunlar Kalkınma Ajansı, TKDK, KOSGEB, SGK, İŞKUR, Tarım İl Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi , Milli Eğitim Müdürü, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü, Kredi Garanti Fonu, Çevre Şehircilik İl Müdürü gibi birçok kurumların idarecilerini ve yöneticilerini ağırladıklarını ifade etti.
- İlimizin Mülki amirleri başta olmak üzere Elazığ Valimiz Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Ak Parti Milet vekillerini, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmazı davet ederek almamız gereken bilgileri alarak konuyla ilgili fikir ve düşüncemizi paylaşmaya çalıştık.
- MÜSİAD’ın vizyonu Yüksek Ahlak ve Yüksek Teknoloji olduğunu herkesin malumudur üyelerimizin manevi dünyalarına ihtiyaç duydukları bilgileri işin duayenlerinden dinledik, Ayrıca herkesi ilgilendirdiği gibi bizi de ilgilendiren tarihi ve güncel konulara değindik.
Siyasi olayları konunun uzmanı şahsiyetlerden dinlemeye çalıştık.
Bölgesel Toplantılar
Doğu ve Güneydoğu içine alan bölgesel toplantıların yapılmasını ön görerek Bu bölgedeki illerin MÜSİAD Başkanları ile Diyarbakır ve Malatya'da ikinci toplantı düzenledikleri ifade eden Uzun, bu toplantıların amacı aynı sektörde faaliyet gösteren MÜSİAD üyelerini birbirini tanıması ve aralarında Ticaret yapmalarını ve ürünlerini alırken birbirlerini tercih etmelerini sağlamak olduklarını belirtti. Ayrıca bölgenin lehine olan projeleri birlikte desteklemek için fikir birliğine vardıklarını ifade etti.
Yurtdışı Gezileri
2017 yılında 3 yurt dışı gezisi planladıklarını belirten Uzun, Bunlar: Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleriydi. Balkanlarda Bosna Hersek, Avrupa'da Almanya’da dış ilişkiler teşkilatı, ayrıca Almanya Gıda fuarına katıldıklarını belirtti. Gezdiğimiz Ülkelerin Konsolosluklarını ve Ticari ataşeleri ziyaret ederek, İlimizin Tanıtımı konusunda birlikte götürdüğümüz tanıtıcı bilgileri götürerek oralarda bilinirliğine katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Aynı zamanda ilimizdeki ticari avantajları sunma imkânını bulduğumuzu belirtti. MÜSİAD olarak 2018 Yılında Afrika gezisinin planları arasında olduğunu ekledi.
Genel Merkez Toplantıları
2017 yılında Genel Merkezin düzenlemiş olduğu Genel İdare Kurulu Toplantıları, Bölgesel İş Geliştirme Toplantıları, Başkanlar Toplantıları, İnsani Girişim Fonu, Vizyoner 17 Programı, Genel Başkanımız ve Şube Başkanlarımız ile birlikte Kudüs ziyareti, Gaziantep Tarım Zirvesi toplantılarına katılarak elde ettiğimiz bilgi ve kazanımlarımızı üyelerimiz ile paylaştık dedi.
Komşu İllere Şube Ziyareti
2017 yılında komşu şubelerimizden Diyarbakır'ı ziyaret ederek MÜSİAD üyelerinin birbirini tanıması, yaptıkları işleri bilmeleri, fırsatlar oluşturduğunda birlikte ticaret yapmalarını sağlamaya çalıştık dedi. Hemşerimiz Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla beyi ziyaret etme fırsatı bulduk ilgi alakasından dolayı Elazığ adına teşekkür ediyorum. Bu kapsamda Malatya ve Bingöl Şubemiz ile sık sık bir araya gelerek üyelerimizin birbiri ile ticaret yapmalarını teşvik ediyoruz dedi.
Yardım Faaliyetlerimiz
MÜSİAD olarak üyelerimizin katkısı ile 2017 yılında Suriye, Arakana, İHH ile birlikte yardım kampanyaları düzenleyerek oradaki insanlığa yardımcı olmaya çalıştık, ve Ramazan ayında İlimizde gıda Kolisi yardımında bulunduk.
Gıda Tarım ve Hayvancılık ve Teknoloji Zirvesi
09.03.2017 tarihinde 'Doğu Anadolu 1. Bilişim Buluşması'' fuarı Bilişim sektörünün önde gelen firmalar, kamu kurum ve kuruluşlar, akademisyenler ile yatırımcıların buluşturulması amaçlanan Doğu Anadolu Bilişim Buluşmasının ilki Elazığ'da yapıldı ve aynı zamanda 02.05.2017 tarihinde Doğu Anadolu 1. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zirvesinin Programı Kapsamında Elazığ’da gerçekleşti.Elazığ MÜSİAD olarak bu projelerin gerçekleşmesine destek verdik
2018’DE YAPILMASI GEREKENLERİ 3 BAŞLIK ALTINDA TOPLADIK
- 2018 Yılında MÜSİAD’ın Yapacağı Çalışmalar
Başkan Uzun; MÜSİAD olarak Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Şubemize Tahsis Edilen Arsaya Şubemize kalıcı bir bina ve kongre merkezi kazandırmak istiyoruz, Üyelerimizin kendi aralarında Finans Sorunlarına bir nebzede olsa katkı sağlamak için FON Sistemi Düzenlemek, Sudan veya Senegal Ülkelerinden birinin ziyaret edilerek yatırım yapılacak olan sektörleri belirlemek istiyoruz.
Şube Ziyaretlerimize Ankara ve Konya, Kayseri Şubelerimizi ziyaret ederek üyelerimizin ticaretinin artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz, Sosyal Proje Hazırlanması konusunda gerekli çalışmalar yapılacağını ifade eden Uzun, Entegre Meyve İşleme Tesisi ,Badem ve Ceviz İşleme Tesisinin Kurulması için görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.
MÜSİAD olarak Teknokent Bünyesinde Teknolojik Yatırım Yapılması konusunda çalışmalarımıza devam edeceklerini ve Geleneksel olarak düzenledikleri Ramazan İftar Programının bu yıl da düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Ortaklık Kültürü Nasıl Geliştirilebilir bunun üzerinde çalışmalarımız olacaktır.
Üye Firmaların Yönetici ve Çalışanları için KOSGEB Destekli Projeler Düzenlemek ve 2018 yılında Üyelerimiz ile Umre Programı yapmak istediklerini belirten Uzun, Üyelerimizin iş stresini azaltmak ve motivasyonlarını artırmak için Gezi programları düzenleyeceklerini ve Ülkemiz de kendini ispatlamış iş adamları ile Tecrübe Paylaşım Toplantılarının devam edeceklerini ifade etti.
2)İLİMİZN KRONİKLEŞEN KONULARI
1a) Zihniyet Değişimi (Anlayış değişimi) 2b) Bitirilmesi gereken yatırımlar
“Ben Yaptım, Sen yapamazsın,”
“Sahneye oynamak için her şeyi mubah görmek,”
“Bireysel çıkarımızı ilin çıkarının önüne geçirmek,
“Neden Yatırımcılara Yer Vermemek İçin Hep İpe Un Seriyoruz,”
“Neden Birbirimize Güvenmiyoruz,”
“Neden Çözümü Bizden Değil de Başkasından Bekliyoruz,”
“Neden Sağlıklı Bilgiye Ulaşamıyoruz,”
“Neden Samimi Değiliz,”
“Neden Ticaretini Başaran İllerin Siyasilerinin Ve Stk’larının Olaya Baktığı Gibi Bakmıyoruz,”
“Neden Kazanmak Değil de Hep Galip Gelmeye Çalışıyoruz,”
“Neden Olayları Eleştirerek çözmeye çalışıyoruz,”
‘Neden bardağın boş tarafından bakıyoruz’
“Neden Başardıklarımızı Takdir Etmiyoruz,”
“Koltukları neden ilin hizmetine sunmuyoruz,”
“Neden Uzlaşarak İşi Ehline Vermiyoruz,”
‘Herkes İl dışında, ülke dışında yatırımcı ararken neden gelen yatırımcıyı küstürüyor ve kaçırıyoruz.’
Kronik anlayışın değirişimi için her hangi bir yorum yapmadan herkesin okuyup kendisine göre pay çıkarılması geleceğe yönelik çalışmalarımıza kazandıran zihniyetle başlamamız gerektiğini söylemek istiyoruz. Herkes kendisine ait olan payı çıkarmak zorundadır.
2b) Bitirilmesi Gereken Konular
1. Fuar Kongre Merkezi,
2. Ulu ova, Kuz ova Sulama Projeleri,
3. Harput’un bitirilip Turizme kazandırılması,
4. Gıdacılar ve Mobilyacılar Sitesinin bitirilmesi
3) 2018 Yılı İçerisinde Yapılacak olan Hedefler ve Projeler ;
Elazığ İçin Düşündüğümüz Vizyoner Proje;
- Endüstriyel Park ve Lojistik Merkezi
Bu modern sanayinin ilk defa uygulandığı Singapur’un, 7 adacığı dolgu yaparak tek bir ada haline getirerek kurduğu “Surbara Jurong Petrokimya Endüstriyel Parkı”, Başbakanımız ve heyeti tarafından ziyaret edilmiştir. Bu endüstriyel parkta, 150 global yatırımcının olduğu, şimdiye kadar global yatırımcılar tarafından $47 milyar dolar yatırım yapıldığı, adanın aynı zamanda bir yaşam alanı olup,40.000 kişinin istihdam edildiği ve bu adanın petrol ürünleri konusunda Asya’nın (Çin dahil) bir ticaret ve fiyatlandırma merkezi, yani Avrupa’nın Rotterdam’ı gibi bir borsa haline geldiği belirtilmiş. Elâzığ’da bu konuda Türkiye’nin Rotterdam’ı olabilir.
Bir örnek: Çin Suzhou Endüstri Park Projesi
Singapur modelinin Çin’de de tatbik edilmesi amacıyla, Çin Devlet Konseyi’nin Singapur ve Çin, devletlerarası bir yatırım garanti anlaşması imzalayarak “Suzhou Endüstri Parkı”nı kurmuşlar. Bu modelde, tüm parkın tek ve özel bir yönetimi (vali, belediye başkanı yetkilerinde) olup, bu yönetim, her türlü kararı vermek yetkisindedir. Bu bölgelerdeki ithalat, serbest bölgelerde de olduğu gibi tüm vergilerden muaf. KDV muafiyeti var, serbest dolaşım hakkı bulunuyor, yatırım izinleri için tek bir başvuru mercii var ve yatırım izni birkaç gün içinde verilebiliyor, yatırımlar ve ilgili mevzuat iki hükümetin garantisi altında. Bu endüstriyel parkın kuruluşu aşamasında Singapur’un payı% 65 iken, bugüne kadar Çin yerel yönetimlerine devirlerle bu pay, % 28’e inmiş.
Hükümetimizin, Bakanlar Kurulu kararına dayanarak vereceği “Proje Bazlı Teşvik”in, “Endüstriyel Park” uygulamasının önünü açabileceği değerlendirilmektedir.
Endüstriyel Park modelinde, altyapının (arazi, demiryolu, karayolu, gerektiğinde air kargo) devlet tarafından yapılması öngörülmektedir. Altyapı yatırımlarından sonraki diğer tüm yatırımlar, global yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Gerek altyapının finansmanında gerekse Endüstriyel Park içindeki bazı yatırımların finansmanında VARLIK FONU’ndan yararlanılmasının düşünüldüğü ve bu konuda Varlık Fonu ile temasların devam ettiği biliyoruz.
Hükümetimiz tarafından endüstriyel park bölgeleri olarak Diyarbakır, Şanlıurfa (veya Diyarbakır, Şanlıurfa arasında tek bir bölge), Van ve Erzurum’un düşünüldüğü özellikle petrokimya için Ceyhan’ın da düşünüldüğü belirtilmiştir ilimiz Bu illere nazaran daha güvenli ve ulaşım avantajı olması, kromve mermer gibi ham maddelerin bulunması sağlıkta bölge ili olmasından dolayı ilimiz tercih edilebilir.
Görüldüğü üzere, bugün itibariyle Elazığ, Hükümetimizin Endüstriyel Park haritasında yer almamaktadır. Bu nedenle, Elazığ’ın dahil edilmesi başta merkezi konumu ile güvenlik avantajları olmak üzere diğer üretim avantajları (örneğin; krom cevherinin işlenerek katma değeri yüksek teknolojik ürünleri imal eden endüstriler, mermere yönelik katma değeri yüksek endüstriler,) Savunma Sanayi, Tarım endüstrisi, Sağlık endüstrisi ve Nano Teknoloji savunularak, muhakkak suretle Hükümetimizin endüstriyel park haritasında yer alması gerektiği kanaatindeyim.
2) 2.OSB’nin ivedilikle Bitirilmesi
3) Danışmanlık Hizmetlerinin Önemsenmesi.
4) Nitelikli İstihdamı oluşturmak için Mesleki Çalışmalara farklı bakarak çözüm üretilmesi.
5) Hızlı Tren Projesinin Geciktirilmemesi.
6)Güney Çevre Yolunun alt yapısının bitirilmesi