Mükelleflere E-Fatura Uyarısı

Elazığ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cemal Şimşek, 3 milyon lira cirosu olanlar ve gayrimenkul, motorlu taşıtlar, imal ve inşa gibi işlerle uğraşanların cirosu 500 bin lirayı aşıyorsa 1 Temmuz itibari ile e-faturaya geçmek zorunda olduğunu, aksi takdirde cezalar ile karşılaşabileceklerini ifade etti.

Mükelleflere E-Fatura Uyarısı

Gelir İdaresi Daire Başkanlığı, işletmelere uyarıda bulunarak e-Faturaya geçmek için son tarihin 1 Temmuz olduğunu duyurdu.

SON TARİH 1 TEMMUZ

Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Yapılan yasal düzenlemelerle Türkiye’de e-belge uygulamalarının kullanım oranı her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; 2023 hesap dönemi brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e Fatura sistemine geçiş yapacak. Geçtiğimiz yıl brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzeri olan gayrimenkul ve motorlu araç alım satımı veya kiralama hizmeti veren işletmeler ile internet üzerinden satış yapan mükelleflerin de aynı tarihe kadar e-Fatura’ya geçiş yapması gerekiyor.” denildi.

İŞLETMELERİN OPERASYONEL GÜCÜ ARTACAK

E-Faturaların işletmelerin operasyonel gücünü artırırken, zaman kayıplarının önüne geçtiği ifade edilen açıklamada, “Tebliğe göre; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu’na ekli listelerde belirlenen malların ithali, imali ve teslimiyle ilgili faaliyetlerde bulunan işletmeler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı alan işletmeler ve ihracat işlemi yapan firmalar da e-Fatura’ya geçiş yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediyelerden ruhsatlı oteller için de e-Fatura zorunluluğu, 1 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak. E-Fatura sistemine dâhil olan işletmeler; kâğıt, baskı ve posta maliyetlerinden ciddi oranda tasarruf edebilecek. Elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenli şekilde oluşturulan, gönderilen ve onaylanan e-Faturalar işletmelerin operasyonel gücünü artırırken, zaman kayıplarının önüne geçecek. İşletmelerin; kâğıt kullanımı ve lojistik ihtiyaçlarının tamamen ortadan kalkması ağaçların korunmasını ve karbon ayak izinin azalmasını sağlayarak çevrenin korunmasına da katkı sunacak” denildi.

Mükelleflere E-Fatura Uyarısı

E-FATURANIN ŞARTLARI?

Elazığ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cemal Şimşek, Hakimiyet Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamada, “E-faturanın belli şartları var. O işletmeler diyelim,2023 yılında belli limitleri var. Diyelim bazı işletmeler 3 milyon lira cirosu olanlar ve belli işleri yapanlar, örneğin gayri menkul, motorlu taşıtlar, imal ve inşa gibi işlerle uğraşanlar 500 bin lirayı aşıyorsa 1 Temmuz itibari ile e-faturaya geçmek zorundalar” dedi.

BAZI SEKTÖRLER CEZA YEDİ

Başkan Şimşek, “Eğer bu şart 2023 yılında sağlanmışsa, 2024’ün 1Temmuzun da e-faturaya geçecek. 2025 yılında da e-deftere geçmek zorunluluğu var. Tabi bu konuda bazı sektörlere bazı cezalar geldi. Diyelim, internet üzerinden alış ve satış yapanlar olsun, oto kiralayıcılar olsun farkında olmadılar cezalar gelmeye başladı. Bizde vergi dairesi ile görüştük. Çok kişi ceza aldığı için en azından bir süre verilmesi ya da tolerans geçilmesi için. Bu konuda da şöyle denildi; Artık 1 Temmuz itibari ile e-faturaya geçmek zorunluluğu var, bunlar 2022 yılında tabi bu şartları sağlamışlarsa. Mükelleflerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Limitlere takılanların e-faturaya geçmesi gerekiyor.” dedi.

E-FATURA İÇİN YASAL ZORUNLULUKLAR NELER?

e-Fatura için yasal zorunluluklar hakkında da bilgiler veren Şimşek,“2018,2019 veya 2020 hesap dönemleri 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan mükellefler,4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler.

e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden ise 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri,2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler,

Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden: 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. Komisyoncu veya tüccar olarak sebze- meyve ticareti yapanlar. Bavul ticareti yapan firmalar.” dedi.