Muhtarlık Neden Revaçta?
E-devlet kapısı hizmetleriyle fonksiyonu kalmadığı için bir dönem kapatılmaları gündeme gelen muhtarlık kurumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'muhtarlar buluşmaları' toplantılarıyla yeniden popülerlik kazandı. Mahallelere çok yansımasa da kendilerine oldukça avantaj sağlayan muhtarlık, son yıllarda en popüler görev olarak öne çıkıyor. Çaydaçıra mahallesinde 13 muhtar adayının yarışacak olması bunun en somut yansıması.
31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine sayılı günler kala, Elazığ merkez, ilçe ve belde belediye başkanlığı için adaylar sahada yoğun bir tempo ile çalışıyor. Belediye başkan adayları sesli yayınlar, açılış ve mitinglerle çalışmalarını yürütürken, mahalle muhtar adayları ise kapı kapı gezip ev ziyaretleri yaparak vatandaşlardan destek istiyor.
MUHTARLIK MAKAMI OLDUKÇA REVAÇTA
Son yıllarda gelinen noktada muhtar olmanın, sadece sosyal statü ya da yereldeki temsil gücü anlamına gelmediği ve gerek maddi imkanlar gerekse bürokrasi de temsiliyet gücünden dolayı bu seçimde aday sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor.
SOSYAL MEDYADA MUHTAR ADAYI OLMA TRENDİ
31 Mart yerel seçimleri için birçok kişi, adaylığını sosyal medya üzerinden ilan etti. Twitter'dan Instagram'a, Facebook'tan TikTok'a kadar birçok platformda muhtar adayı ilanlarına rastlamak mümkün. Bu yoğunluk, bazı kesimlerde olumlu tepkilere neden olurken, bazıları ise bu durumu eleştiri konusu haline getiriyor.
MUHTARLIĞIN AVANTAJLARI NELER?
Muhtarlık maaşlarının iyileştirilmesi, BAĞ-KUR priminin devlet tarafından ödenmesi ve silah taşıma ruhsatının ömür boyuna çevrilmesi muhtarlığa olan ilgiyi her dönem daha da artırıyor. Bununla birlikte muhtarların siyasetçilerle olan yakın çalışmaları, çocuk ve yakınlarının işe alınmasının getirdiği gibi bu konuda değişik kurumlar tarafından verilen kontenjanlar da muhtarlığı cazip kılıyor.
Bu avantajlar sebebiyle Elazığ’da özellikle merkez mahallelerde muhtar aday sayılarında da bir artışı beraberinde getiriyor.
İŞTE ELAZIĞ MERKEZ MAHALLE MUHTAR ADAYLARI SAYISI:
Elazığ Hakimiyet Gazetesi Haber Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde merkez mahallelerdeki muhtar aday sayılarını araştırdı. Resmi olmayan rakamlara göre işte alfabetik sıraya göre mahalle mahalle muhtar aday sayıları:
ABDULLAHPAŞA MAHALLESİ: 8
AKPINAR MAHALLESİ: 4
AKSARAY MAHALLESİ:2
ATAŞEHİR MAHALLESİ:5
CUMHURİYET MAHALLESİ: 2
ÇARŞI MAHALLESİ:2
ÇATALÇEŞME MAHALLESİ:8
ÇAYDAÇIRA MAHALLESİ:13
DOĞUKENT MAHALLESİ:4
FEVZİÇAKMAK MAHALLESİ:8
GÜMÜŞKAVAK MAHALLESİ:2
GÜNEYKENT MAHALLESİ:4
HİLALKENT MAHALLESİ:3
HİCRET MAHALLESİ:2
İCADİYE MAHALLESİ :2
İZZETPAŞA MAHALLESİ:4
KARŞIYAKA MAHALLESİ:6
KIRKLAR MAHALLESİ:5
KIZILAY MAHALLESİ:3
KÜLTÜR MAHALLESİ:4
MUSTAFAPAŞA MAHALLESİ:5
YEMİŞLİK MAHALLESİ:2
NAİLBEY MAHALLESİ:4
OLGUNLAR MAHALLESİ:7
RIZAİYE MAHALLESİ:4
RÜSTEMPAŞA MAHALLESİ:3
SALIBABA MAHALLESİ:6
SANAYİ MAHALLESİ:7
SARAYATİK MAHALLESİ: 2
SÜRSÜRÜ MAHALLESİ:9
ŞAHİNKAYA MAHALLESİ:6
ULUKENT MAHALLESİ:5
ÜNİVERSİTE MAHALLESİ:5
YENİ MAHALLE:2
YILDIZBAĞLARI MAHALLESİ:4
ZAFRAN MAHALLESİ:3
EN FAZLA ADAY ÇAYDAÇIRA’DA
31 Mart Yerel seçimlerine sayılı günler kala merkez mahalleler de en fazla muhtar adayı olan mahalle resmi olmayan rakamlara göre Çaydaçıra mahallesi oldu.
EN FAZLA MUHTAR ADAYI OLAN MAHALLELER
31 Mart yerel seçimlerinde en fazla muhtar adayı 13 ile Çaydaçıra Mahallesi olurken, Sürsürü 9, Abdullahpaşa 8, Çatalçeşme 8, Fevzi Çakmak Mahallesinde 8 muhtar adayı yarışacak.
REKOR ÇAYDAÇIRA’DA
Muhtarlık müracaatının en çok yapıldığı mahalle en çok seçmeni barındıran Çaydaçıra mahallesi oldu.
Yeni olmasına rağmen hızlı bir gelişme gösteren, zemminin sağlamlığı sebebiyle özellikle 2020 ve 2023 depremlerinden sonra tercih edilen bir bölge olan Çaydaçıra mahallesinde 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısı 21 bin 444 olarak açıklanmıştı.
Seçmen sayısıyla birlikte muhtar adaylarının sayısının da en yüksek olduğu çaydaçıra mahallesindeki kıyasıya yarışın bir değişimi de getireceği ifade ediliyor.
MERKEZDE 165 MUHTAR ADAYI YARIŞACAK
31 Mart yerel seçimlerinde 37 Mahalle de toplam 165 muhtar adayı seçimi kazanmak için yarışacak. Geçmiş seçimlere göre muhtar adayları sayılarında ciddi bir artış yaşanırken, mahalleler de hangi muhtar adayının kazanacağı ise merak konusu. Özellikle muhtar adayları arasında seviyeli bir yarış gözlemlenirken, muhtar adaylarının gerek sosyal medya hesaplarından gerekse ziyaretlerinde rakip öncelikli değil proje ve hizmet öncelikli çalışması dikkat çekiyor.
KAPATILMALI MI?
Zaman zaman kapatılması gündeme gelen muhtarlık kurumunun şehir merkezinde nasıl bir fonksiyon icra ettiği de tartışma konusu oldu. İl merkezindeki mahallelere hizmet götürmekle sorumlu belediyelerin halktan gelen talepleri dikkate alarak hizmetleri hayata geçirdiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda muhtarlara herhangi bir görev kalmadığını dile getiriyorlar.Bir kesim ise muhtarın mahalle de her zaman vatandaşın ilk danıştığı yada başvurduğu yer olduğunu ve temsiliyet anlamında önemli bir görev gördüğünü ifade ediyor.