Muhtar Şahinoğlu: 'Yarısı Bizden Elazığ'a da Uygulamalı'

Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, mahallenin en büyük sıkıntısının kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak son yıllarda büyük depremler yaşayarak ağır yara alan Elazığ'da da İstanbul'da uygulanan 'Yarısı Bizden' kampanyasının uygulanmasını istedi.

Muhtar Şahinoğlu: 'Yarısı Bizden Elazığ'a da Uygulamalı'

Mahallenin sorun ve beklentilerini Hakimiyet Gazetesi’ne anlatan Muhtar Şahinoğlu, ekonomideki sorunlar nedeniyle vatandaşların yıkılan evlerini yaptıramadığını, kentsel dönüşümün sadece belediyeden beklenmesinin yanlış olduğunu belirterek Elazığ’da Yarısı Bizden kampanyasının uygulanması için siyasete kenetlenme çağırısı yaptı.

“EN BÜYÜK SORUNUMUZ KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Mahallelerinin en büyük sorununun kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Şahinoğlu: “Mahallemiz Elazığ’ın en eski mahallelerinden bir tanesi. Yerleşim yeri olarak çarşı merkezinde olan bir mahallemiz. Mahallemizin eksikleri sıkıntıları iki tane büyük deprem yaşadığımızdan dolayı kentsel dönüşüm. Mahalle sakinlerimizin hangisine sorarsanız sorun mahallenin sıkıntıları nedir diye? Hepsi kentsel dönüşüm ister. Çünkü biz 2020 depreminde Elazığ’da en büyük hasar alan mahallelerden bir tanesi bizim mahallemiz. 2023 yılında tekrar deprem oldu. Yine mahallemizin büyük bir kısmı ağır hasar aldı ve yıkıldı. Kalan binalarımız 40- 50 yıllık yorgun ve eski binalar. Depremde yıkılmadı ama yıkılmayı bekleyen binalar.” dedi.

Muhtar Şahinoğlu: 'Yarısı Bizden Elazığ'a Da Uygulamalı'

“YIKILAN BİNALAR YAPILAMIYOR”

Ekonomideki sorunlar nedeniyle yıkılan binaların yapılmadığına dikkat çeken Muhtar Şahinoğlu: “Herkes kentsel dönüşüm bekliyor. Bununla alakalı devletimiz vatandaşlara 2 imkan sundu. Size TOKİ’den verelim veya yerine yapmak istiyorsanız size 750 bin hibe verelim. 750 bin lira da faizsiz kredi verelim. Vatandaşlar bir araya gelemediklerinden dolayı insanlarımızın çoğu TOKİ’yi tercih ettiler. Bu nedenden dolayı da yıkılan yerler arsa olarak şu an duruyor. Oralara çöpler atılıyor. Çok kötü görünüyor. Moloz yığını olarak görünüyor, bir şey yapılamıyor. Bununla alakalı vatandaşlarımız ister istemez muhtarlığımıza her gün gelip muhtarım alan ne olacak, bizim arsamız ne olacak diye serzenişte bulunuyorlar. Biz bununla alakalı Milletvekillerimize, belediye başkanımızla sürekli istişare halindeyiz.” şeklinde konuştu.

 “KENTSEL DÖNÜŞÜM SADECE BELEDİYE ELİYLE YAPILAMAZ”

Kentsel dönüşümün sadece belediye eliyle yapılamayacağını, İstanbul’da uygulanan Yarısı Bizden kampanyasının Elazığ’da da uygulanması gerektiğini belirten Şahinoğlu: “Belediyemiz sağ olsun Nail Bey mahallesine bir proje gerçekleştirmiş. İstasyon caddesinde kapsayacak şekilde bizim mahallemizin sınırları içerisinde bir kentsel dönüşüm çalışması başlatmış ancak sadece belediyemizin eliyle olacak iş değil. Şu an ülkemizde bir ekonomik kriz söz konusu. Alım gücünün bu kadar düşük olduğu bir zamanda müteahhitlerin bina yapmaya yanaşmadığı bir zamanda belediyenin sadece bütün mahalleleri dönüştürmesini biz beklemiyoruz zaten. Bununla alakalı bizim beklentimiz bakanlık eliyle yani siyasilerimizin İstanbul’da yapıldığı gibi İstanbul’da dün Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığımız bir açıklama tekrar yaptılar. Yarısı bizden diye yani evlerini yaptırmak isteyene bakanlık eliyle yarısı bizden yedi yüz elli lira devlet hibe veriyor, geri kalanına faizsiz kredi veriyor. Bunun Elazığ’ımıza da uygulanabilir olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Muhtar Şahinoğlu: 'Yarısı Bizden Elazığ'a Da Uygulamalı'

 SİYASETE KENETLENME ÇAĞRISI

Elazığ’daki kentsel dönüşüm sorunun çözümü için siyasete kenetlenme çağrısında bulunan Şahinoğlu: “Elazığ merkezi şu an büyük sıkıntısı kentsel dönüşüm. Bu da belediye eliyle sadece olması mümkün değil. 43 mahalle var. Hemen hemen yarısı yıkılmış, çok kötü durumda. Bakanlık eliyle siyasilerimizin el atması gerekiyor. Sadece siyasilerimiz derken burada AK Parti Milletvekilleri kastetmiyorum. MHP milletvekilimiz, CHP milletvekilimiz, yerelde siyasi parti il başkanlarımız ve bütün partilerimizin birlik beraberlik içerisinde Bakan Bey’in karşısına çıkıp biz İstanbul’a yapılan bu yerinde dönüşüm kampanyasını Elazığ’ımıza da istiyoruz desinler. Biz de alkışlayalım kendilerini. İl başkanlarımız, muhalefet milletvekillerini sürekli kentsel dönüşümü dile getiriyorlar. Hepsinden Allah razı olsun. Ancak somut veri yok. Bizim Elazığ olarak birlik beraberlik içerisinde bütün milletvekillerimizin bütün siyasilerimizin bir araya gelip bakanlığa bizim tek talebimiz demeleri lazım. Biz yerinde dönüşümle alakalı İstanbul’a yaptığınız Elazığ’a da istiyoruz bunu talep ediyoruz desinler.” dedi.

Muhtar Şahinoğlu: 'Yarısı Bizden Elazığ'a Da Uygulamalı'

“ALTYAPI ÇALIŞMALARININ FAYDALARINI GÖRMEYE BAŞLADIK”

Muhtar Şahinoğlu, şehirde devam eden altyapı çalışmalarıyla ilgili ise şu açıklamayı yaptı: “Bizim mahallemize de altyapı çalışması seneye başlayacak İnşallah. Altyapı ile alakalı bizim altyapıya girmeden önce sürekli sularımız kesilirdi mahallede. Ancak altyapıdan sonra oldukça çok az sularımız kesilmeye başladı. Altyapının faydasını şimdiden mahallemizde görmeye başladık. Tabii ki toz olacak toprak olacak ister istemez. Çünkü yollar kazılıyor, kablolar kopacak, ister istemez olacak. Bir cefası olacak ki sefası sürülsün. İnşallah Altyapı bittiği zaman da yollarımız yenilenir, kaldırımlarımız yenilenir ve kentsel dönüşümle  bütün siyasilerimizin adımıyla inşallah mahallemiz ve merkez mahallede bulunan bütün mahalleler güzel ve yaşanılabilir bir mahalle olur.”