MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ'NİN 50. YILI KUTLANIYOR
Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa FÜ Rektörü Prof
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, rektör yardımcıları, belediye başkan yardımcıları, öğretim üyeleri, fakültenin ilk mezunları ile öğrenciler katıldı.
50. Yıl Fotoğraf Sergisi ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin proje sergisinin de yer aldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinin ardından 50. Yıl Kısa Film Gösterisi ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, fakültenin kuruluş süreci hakkında bilgiler vererek, Mühendislik Fakültesi’nin, FÜ’nün kuruluş sürecine kaynaklık eden en önemli fakültelerden birisi olduğunu söyledi. 1971 yılında ilk mezunlarını veren fakültenin farklı bölümlerinden bugüne kadar toplam 12 bin 596 öğrencinin mezun olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Özer, “Kurulduğu günden bu yana yetiştirdiği mühendislerle ülkemizin teknik ve teknolojik kapasitesinin yükseltilmesinde çok önemli katkısı olan fakültemiz, URAP’ın 2015-2016 dönemini kapsayan verilerine göre, mühendislik alanındaki sırlamada Türkiye’de 9’uncu, dünyada ise 719’uncu sırada yer almıştır” dedi.
AR-GE ÇALIŞMALARINI YETERLİ BULMUYORUM
Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise, fakültenin geçen 50 yıllık süreçte kamuya, özel sektöre ve bilim dünyasına nitelikli eleman kazandırdığını söyledi. Üniversitelerin en önemli görevlerinin başında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin geldiğini ifade eden Prof. Dr. Demirdağ, bu açıdan FÜ’nün Türkiye’de hatırı sayılır bir yerde bulunsa da yeterli olmadığını kaydederek şöyle konuştu: “Üniversitemizde olduğu gibi Mühendislik Fakültesi’nde de eğitim-öğretim kalitesi dünya standartlarının üzerinde. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi de araştırma ve geliştirme faaliyetleri. Bu açıdan baktığımız zaman üniversitemiz Türkiye’de hatırı sayılır yerde bulunsa da bence olması gereken yerde değil. Eğer dördüncü nesil üniversite olmayı hedefliyorsak, ülkemizin 2023, 2050, 2071hedeflerini göz önünde bulundurduğumuzda teknolojik gelişim açısından ön plana çıkan alanlardan birisi de mühendislik alanıdır. Hem AR-Ge, hem patent çalışmaları konusunda üniversitemizin ve Mühendislik Fakültemizin çalışmalarını yeterli bulmuyorum. Bizim mutlaka dördüncü nesil üniversite olma hayalini gerçekleştirebilmemiz, ülkemizin ve dünyanın hedeflerine hizmet edebilmemiz için daha çok çalışmamız lazım. Bölgemiz cazibe merkezi haline geliyor. Bu kapsamda hükümetimiz ciddi fedakarlıklar yaparak bu bölgeye büyük yatırımlar planlıyor. Bu noktadan baktığımızda özellikle yapılacak yatırımlarda mühendislik alanında yapılacak çalışmalar ön plana çıkıyor, bu alandaki sektörlere daha çok destek veriyor. Bu desteklere mutlaka bizim de öncü olmamız gerekiyor.”
ÖĞRETİM ÜYELERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
FÜ’nün eski rektörlerinden Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl de, dünya geneline bakıldığı zaman 50 yılın bir fakülte için ancak emekleme dönemi olabileceğini ama Fırat Üniversitesi’nin bu süreçte aldığı mesafeye bakıldığında Türkiye’nin önemli ve köklü üniversitelerinden birisi haline geldiğini ifade etti. Bir rektörün ancak koordinasyonu sağlayacağını, eğitimin kaliteli olmasını, araştırmaların yapılmasını öğretim üyeleri ve öğretim elemanlarının sağlaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bingöl, “Sayın rektörümüz Mühendislik Fakültesi’nin bulunduğu yerden memnun olmadığını söyledi ve bunda çok haklı. Bizim artık yüksek teknolojiye yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Fırat Üniversitesi, tüm kadrosuyla ülkesini seven bir kuruluştur. Ama ülkeyi sevmek üretmekle olur” diye konuştu.
Program, emekli öğretim üyeleri ve ilk mezunlar adına yapılan konuşmaların ardından onur ve plaket takdimi ile sona erdi.