Muhafazakârlık Bitiyor mu?

Türkiye'de merakla takip edilen seçim anketlerinin yanında insanların siyasi yönelimleri ve bu konudaki sosyal araştırmalar da dikkat çekiyor.

Muhafazakârlık Bitiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu konuda harekete geçen Kadir Has Üniversitesi, üzerinde çalıştığı Türkiye Eğilimleri 2021 araştırmasını yayınladı.

Araştırmaya göre kendini muhafazakar olarak tanımlayanların oranı 27.5 oldu.

Sırasıyla diğer yönelimler ise şöyle:
Milliyetçi = 19.9
Kemalist = 19.2
Siyasal İslamcı = 9.0
Sosyal demokrat = 8.3
Ulusalcı =3.3
Ülkücü =3.2
Liberal = 2.5

Buna göre kendini siyasi olarak konumlandıran vatandaşların 6 yıllık değişimleri de dikkat çekti.

Kendini siyasal olarak konumlandıran insanların ikinci seçenekleri arasında en çok tercih edilen seçenek siyasal İslam oldu.

Kendine en yakın ikinci siyasi görüş olarak siyasal islamı gören vatandaşların oranı 30.5 olurken, ikinci tercihlerde sıralama şu şekilde:

Sosyalist/Komünist =13.6

Kemalist cumhuriyetçi =12.9

Muhafazakarlar =10.5

Ulusalcı =10.3

Sosyal demokrat =6.9

Apolitik =5.4

Liberal =3.7

Milliyetçi =3.3

Ülkücü =2.6

Araştırmada dikkat çeken bir başka sonuç ise insanların kendini dindar olarak görme oranları ve bu şekilde tanımlayanların namaz kılma sıklıkları.

Buna göre kendini dindar görmeyenlerin oranı yüzde 12.5 olurken bunu 'orta' olarak tarif edenler yüzde 58, dindar olarak tarif edenler ise yüzde 29 oldu.

Bir diğer çarpıcı sonuca göre, tüm vakit namazlarını kılarım diyenlerin oranı yüzde 21.2 olurken, yalnızca bayram, cuma ve şükür namazlarını kılarım diyenlerin oranı 37.2, namaz kılmam diyenlerin oranı ise 41.6 oldu.

Bu ankette öne çıkan en önemli gerçek, muhafazakârlığın eridiği ve milliyetçi ulusalcı çizginin bir tırmanışta olduğu.

Muhafazakârlık oranının  azalmasında siyaset, iş ve değişik kesimlerde olup da kendini muhafazakâr olarak tanımlayan kişilerin, bu duruşa ve tanımlamaya zarar getirecek davranışlarının payı oldukça fazla.

Kendirini muhafazakar ve dindar olarak tanımlayan ve bundan ödün vermeyen bazı kişilerin başta yolsuzluk, usulsüzlük, diğer aykırı tavır ve davranışları, insanların bu kesime olan tepkisini ve nefretini körüklüyor ve bu duruma düşmemek için insanlar muhafazakarlıktan hızla uzaklaşıyor.

Ankette kendisini ülkücü görenlerin oranının yüzde 3’lerde kalması şaşırtan bir sonuç olarak karşımızda duruyor. Ayrı bir yazı konusu olarak önümüzdeki günlerde ayrıca ve detaylı bir değerlendirmek dileğiyle…