MSB nihayet harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı 30 Ağustos'ta Kara Harp Okulu'ndaki mezuniyet töreninde, mezun olan teğmenlerin bir bölümünün 'kanuni yemin dışında ikinci bir yemin' etmeleri tartışılıyor.

MSB nihayet harekete geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti içinde de devam eden tartışmaya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dahil olmuş ve şunları söylemişti.

“İlk başta sorulması gereken soru şudur;

-Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir?

-Buna kim ya da kimler karar vermiştir?

-Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?

-Yeminler arasındaki bir bölünmenin gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri içinde veya vatan savunmasında ayrılık ve aykırılık doğurmayacağının teminatı bugünden nasıl verilecektir?”

Bahçeli’nin bu açıklamasına rağmen, Millî Savunma Bakanlığı ilk açıklamasında “Öğrencilerin Kara Harp Okuluyla ilişkileri kalmadığı için işlem yapılamamıştır” gibi topu taca atar bir açıklama yapmıştı.

Yine Adalet Bakanı da konunun suç teşkil edip etmeyeceğine yönelik ortaya bir konuşma yapmıştı.

Mesele Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ile Ak Parti eski milletvekili Mehmet Metiner arasında sert polemiklere sahne oldu ve sonunda Erdoğan konuştu.

Konuyu ilk kez partisinin MKYK toplantısında değerlendirdi. Erdoğan'ın konuyla ilgili "Ben alandan ayrıldıktan sonra olan bir hadise. Milli Savunma Bakanım ve Kara Kuvvetleri Komutanı'mla bu konuyu değerlendireceğim. Orada ne olduğunu bu hafta konuşacağım" ifadelerinin ardından bugüne kadar dişe dokunur bir açıklama yapmaktan kaçınan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 30 Ağustos 2024 tarihinde Kara Harp Okulu'nda yapılan yemin töreninden sonra çekilen görüntülere ilişkin, "İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre; disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır" açıklamasında bulundu.

Demek ki bu ülkede bakanlıkların ve yargının yaşanan olaylar karşısında ne yapacağı Erdoğan’ın konuşmasının ardından belli oluyor.

Milli Savunma Bakanlığı söz konusu korsan yemin için ilk gün konunun araştırılacağını ve varsa usulsüzlük gereğinin yapılacağını açıklasaydı bu kadar tartışma da olmayacaktı.

Kurumların bu “bekle gör” tavrı çok hukuki olmadığı gibi kurumlara güveni de zedeleyecek bir durum taşıyor. Bunun düzeltilmesi için de Erdoğan’ın ayrı bir çalışma yapması da kaçınılmaz oldu gibi.