Motosiklet Sayısında Ciddi Artış
Türkiye'de motosiklet kullanan sayısı ilk kez 5 milyonu aştı. Hem moto kurye aracı hem az yakıt tüketimi hem de hobi amacıyla farklı kullanımları olan motosikletler ilimiz trafiğinde de ciddi bir sayıya ulaştı.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2023 yılında Ocak ve Kasım aylarını içeren 11 aylık sürede 880 bin 988 motosiklet trafiğe kayıt yaptırdı. 2024 yılının ilk ayında ise 40 bin 581 motosikletin trafiğe kaydı yapıldı.
Yıllar itibarıyla trafikteki motosiklet sayısına bakıldığında ise düzenli bir artış olduğu görüldü. Açıklanan son verilere göre ise trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı ilk kez 5 milyonu aşarak 5 milyon 5 bin 666 oldu.
ELAZIĞ’DA TRAFİĞE KAYITLI MOTOSİKLET SAYISI KAÇ?
TÜİK’in 2024 Mart ayı istatistiklerine göre Elazığ’da trafiğe kayıtlı 11 bin motosiklet bulunuyor. Trafiğe kayıtlı olmayan araçlar da düşünüldüğünde hem Türkiye’de hem de Elazığ’da bu sayının çok daha fazla olduğu biliniyor.
ARTAN YAKIT FİYATLARI VE KURYELİK ARTIŞI KATLADI
Türkiye’de son yıllarda akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar vatandaşları motosiklet kullanımına yönlendirdi. Bunun yanında yiyecek ve market sektörlerinde her geçen gün artan kurye talebi de son yıllarda trafikteki motosiklet sayısında büyük bir artışa neden oldu. Hakimiyet haber merkezi, trafikte her geçen gün artan motosiklet sayısından hareketle hem motor tutkunlarına hem de ticari amaçla motor kullanan vatandaşlara sayıdaki artışın nedenlerini, trafikte karşılaşılan zorlukları ve beklentileri sordu. İşte motosiklet kullanıcılarının beklentileri:
“ARTIŞ YAKITLA ALAKALI”
Motosiklet ustası ve satıcısı Zülfü Dal, sayıdaki artışların en büyük nedeninin akaryakıt fiyatları olduğunu belirterek: “1984 yılından beri motor sektörünün içerisindeyim, bende baba mesleği büyüklerimizden örnek aldık, böyle gördük. Rahmetli ustalarımız vardı. Bu işin mutfak kısmındayız, bu işi seviyoruz motosiklet bizim için bir yaşam biçimi, bir kültür. Temelden bu günlere kadar geldik. Ülkede bu patlama satışının olması bekleniyordu. Sadece Türkiye’de değil diğer dünya devletlerine de bakıldığında da bu satışın rekorlar kırdırdığı görülüyor. Artan trafik yoğunluğu, buna oranla nüfusun artışı motosiklete olan özlemin hevesin doğuşu, yakıtla alakalı. LPG’li araca baktığında vatandaşın gücü belki yetmeyecek dizel araç alacak, onun olacağını düşünerek, “ben motosiklet alayım öyle bir derdim olmasın” 1 litre benzinle 50 kilometre yol gideyim. Böyle iddiada olan motosikletler var, tabi bunu sınıfları var, 50 cc’den başlar 1000- 1800 cc’ye kadar devam eder.” şeklinde konuştu.
“MOTOSİKLET ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ”
Yeni motosiklet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken noktalara da değinen Dal: “Motorla ilk tanışan binicilerimiz öncelikle ve öncelikle eğitim, hayatta kalabilmek için eğitim şart. Motoru edinmeden önce eğitim edinmeleri lazım. Güvenli sürüş için teknik bilgiler alması lazım. Güvenli sürüş ekipmanları var, kaskıydı, eldiveniydi havalı yastığı gibi bu tarz ürünleri kullanmaları şart. Motosiklet başlı başına bir sektör oldu artık inşallah daha da ileri gidecektir.” dedi.
“TRAFİKTE EMPATİ KURULMASI GEREKİR”
Trafikte en önemli konunun empati olduğuna değinen Usta Zülfü Dal, “Havaların ısınması, yeni binicilerin motorla buluşmasından maddi hasarlı ve ölümlü kazaları da getirdi. Bunu aza indirgemek için eğitim şart. Bununla birlikte trafikte empatinin kurulması ve insanların birbirine saygısı. Yayaların sürücülere, sürücülerin motosiklet sürücülerine saygısı olmalı. Motosiklet tehlikeli bir araç, 2 tekerlekli arabadaki gibi güvende değilsiniz. Hava yastığı tamponu yok, tavanı yok. Kaporta sizsiniz belki bu klişe bir laftır ama buna dikkat etmek lazım.” uyarılarında bulundu.
“KURYELER KENDİ CANLARINI DA DÜŞÜNMELİ”
Motosikleti ticari amaçla kullanan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Dal: “Özellikle paket servisi yapan kurye kardeşlerimiz canını hiçe sayaraktan iş yapıyorlar. Buna hiç gerek yok, normal vatandaş 5 dakika ya da bir buçuk saat aç kalsa ölmez. Ama o adamın hayati tehlikesi var. Kuryelerinde bir ailesi onun da kendine göre bir seveni var. Ben bunu hiç doğru bulmuyorum, özellikle kış aylarında buna bir tedbir bulunmalı. Yağışlı havalarda trafikten çekerler. Geçmiş dönemlerde gördük dönemin valisi şu anda İçişleri Bakanı olan Ali Yerlikaya aşırı riskli havalarda paket kuryeyi valilik kararıyla kapatıyordu. Bu güzel bir şey ben taktire şayan buldum bunu. Bu gibi kararların her zaman arkasındayım. Bizlerde büyüklerimizi örnek almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
“YENİ DÜZENLEMELER DE TALEBİ ARTIRDI”
Motosiklet sayısındaki artışın nedenlerinden birinin de ehliyet konusunda yapılan düzenlemeler olduğunu belirten Motosiklet Eğitmeni Serdar Sertdemir: “Yapılan son çalışmalarla birlikte B Sınıfı Ehliyetle 50 cc’lik motosiklet kullanılabiliyor. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, A1 sınıfının da kullanabileceğinden bahsetti. Onunla ilgili bir yasa çıktı o da kişi muhakkak 6 saatlik bir ders alacak, sınavına girecek ve ondan sonra motosiklet kullanma yetkisine sahip olacak. Ticari araçta kullanamayacak ,A1 sınıfı kuryelik yapamayacak. Tek avantajı 2 bin 500 lira civarında harç var, Nüfus Müdürlüğü’nde ehliyete çevirirken bundan muaf olacaklar. Hal böyle olunca da motosiklete olan talep arttı.” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM ALINMADAN MOTOSİKLET KULLANILMAMALI”
Eğitim alınmadan hiçbir aracın kullanılmaması gerektiğin belirten Sertdemir, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Motosiklet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bizler sürücü kursu olarak, ehliyet almak, eğitim almak isteyenlere ilk şartımız bisiklet kullanıyor olması. İki tekerlek dengesi olmayan insanların motosiklet kullanması mümkün değil. Daha sonra bir eğitim sürecimiz başlıyor. Diğer araçlarda olduğu gibi kişilere kademeli bir eğitim veriyoruz. 16 yaşındaki gençler A1 sınıfı motor ehliyeti alabiliyorlar. 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabiliyor. 18 yaşındakiler A2 sınıfındaki ehliyeti alabiliyor yaklaşık 600 cc’ye kadar kullanabiliyor. 24 yaş üzerindeki kişiler A sınıfı ehliyet alarak bütün motosiklet çeşitlerini kullanabiliyorlar. Bizlerin önerisi eğitim almadan motosiklet kullanmamak lazım hatta bütün araçları kullanmamak lazım. Eğitim almadan, ekipmanları olmadan motosiklet kullanmak bu manada tehlikeli olur. Motor kullananları kurye gibi iş icabı olarak kullananlarla bizim gibi hobi olarak kullananları ikiye ayırmak lazım.”
“ARAÇ SÜRÜCÜLERİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ”
Motosiklet Sürücüsü Yusuf Bey ise trafikteki beklentilerini şöyle ifade etti: “Genellikle diğer araçlardan şikayetçiyiz açıkçası. Sağlama ve sollama yaptıklarında bizi ciddiye almıyorlar, görmüyorlar. Ayna kullanımı sıfır zaten ülkemizde. Sinyal vermiyorlar. Mesele geçen gün Hazardağlı Kavşağından sola dönecektim, sol şeritteydim, sinyal de vermiştim. Bir tane araç pat diye önüme kırdı direksiyonu. Ne sinyali var ne de aynaya baktı. Kendimi son anda kurtardım. Resmen kavşağın köşesinde sıkıştırıldım. Bu ve benzeri olayları çok sık yaşıyoruz. En büyük derdimiz bu aslında. Araçları daha bilinçli kullanmaları gerekiyor, motorcuları tanımaları gerekiyor. Biraz politik bir cevap olacak ama benzin fiyatları çok arttı. Ekonomi de bayağı bir sıkıntıda. Bu yüzden ilk nedeninin ekonomi olduğunu düşünüyorum. Onun dışında araçlardan daha hızlı, kullanımı daha kolay ve rahat. İstediğiniz her yere daha erken gidebiliyorsunuz.” ifadeleriyle dile getirdi.
“MOTOSİKLET KULLANICILARI CİDDİYE ALINMIYOR”
Moto kurye Sinan Polat ise beklentilerini şu ifadelerle aktardı: “Vatandaşlar şu an geçim sıkıntısı yaşıyor o yüzden moto kurye sayısının arttığını düşünüyorum. Trafik yoğunluğu da motosiklet kullanmaya teşvik etmiş olabilir insanları. Bunların dışında trafikte motorcular yeterince ciddiye alınmıyor. Motorların da bir araç olarak görünmesini istiyoruz. Motosiklet kullanıcılarının trafik kurallarına uymadığı yönündeki algı konusunda, “kurallara uyan da var uymayan da. Motosikletle ara sokaklara rahatça girip çıkabilmek mümkün, dar alanları da daha rahat kullanıyoruz. Trafik ışıklarına da dikkat ediyoruz. En çok yaşadığımız sorun araç sürücülerinin bizi ciddiye almaması. Onun dışında herhangi bir problemimiz yok diyebilirim.”
“EN BÜYÜK SORUNUMUZ DİĞER ARAÇLARIN BİZİ YOK SAYMASI”
Motosiklet Sürücüsü Ahmet Kaplan ise motosiklet kullanıcılarının yaşadığı sorunlara değinerek: “En büyük sorunlarımız trafikte araçların bizi yok sayması, sağa sola bakmadan ve sinyal vermeden dönüş yapması. Onun haricinde pek bir zorluğu yok diyebilirim. Son zamanlarda motosiklet kullanımının, ulaşım kolaylığından dolayı arttığını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.