Moody's, Türkiye'nin kredi notunu paylaştı
Moody's, Türkiye'nin kredi notu hakkında karar almazken, sıkı para politikalarının ekonomide dengelenmeyi desteklediğini ve enflasyonda yıl sonunda 0'a düşüş beklendiğini açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 16 Ocak’ta gerçekleştirdiği periyodik değerlendirmeye dair bir açıklama yaptı. Türkiye’nin kredi notu hakkında bir karar alınmazken, değerlendirme sürecinin tamamlandığı duyuruldu.
Açıklamada, Türkiye’nin kredi notlarının, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomik yapısı, dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borç seviyesi ve para ile makroekonomik politikaların giderek daha etkili hale gelmesiyle desteklendiği belirtildi.
EKONOMİDE DENGELENME VE TÜRK LİRASI GÜVENİ VURGUSU
Ayrıca açıklamada, sıkı para politikasının kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına olan güveni artırdığı ve ekonomide yeniden dengelenmeyi sağladığı ifade edildi. Bu politikaların enflasyonu aşağı çektiği, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği vurgulandı.
ENFLASYONDA YIL SONU HEDEFİ: %30
Enflasyondaki gerilemenin devam etmesinin beklendiği, yıl sonunda yaklaşık %30 seviyelerine inmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Swap hariç tutulduğunda Merkez Bankası döviz rezervlerinin artık pozitif bir düzeye ulaştığı ve bu durumun dış kırılganlık risklerini azalttığına dikkat çekildi.
KREDİ NOTUNDA ARTIŞ MÜMKÜN
Türkiye’nin kredi notunun yükseltilme ihtimaline de değinilen açıklamada, makroekonomik istikrarın sağlanması, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve kredi odaklı büyümeden uzaklaşılarak dolarlaşmanın azaltılması gibi politikaların sürdürülmesi halinde kredi notunun artırılabileceği ifade edildi.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu en son 19 Temmuz 2024’te iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltmiş ve not görünümünü "pozitif" olarak belirlemişti. 2025 yılı takvimine göre, Türkiye’ye yönelik bir sonraki planlı değerlendirme tarihi 25 Temmuz olarak açıklandı. Ancak açıklamada, belirtilen tarihlere bağlı kalmaksızın da değerlendirmeler yapılabileceği hatırlatıldı.