Mobilya Sektörü Normalleşecek mi?

Pandemi döneminde sınırlı üretim yapılması ve fiyatların iki katına çıkması nedeniyle ahşap ve mobilya sektörü başta olmak üzere her alanda hammadde sıkıntısı yaşandığını Elazığ Hakimiyet Gazetesi geçtiğimiz aylarda gündeme getirmişti.

Mobilya Sektörü Normalleşecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi,  dünya çapında hammadde üretimini olumsuz etkiledi. Birçok sektöre hammadde ve yan malzeme üreten firmaların pandemi dolayısıyla azalan, hatta birçok fabrikanın kapanması ve üretimine ara vermesiyle sıkıntıya giren mobilya ham maddesi üretimi  Türkiye'de ciddi oranda azaldı.

Dünya genelinde özellikle Avrupa ülkelerinde pandemi dolayısıyla birçok fabrikanın üretime ara vermesi, çalışanların ise sınırlı sayıda elamanla az miktarda hammadde üretmesi sonucu Avrupa’daki mobilya sektörü Türkiye’den hammadde almaya başladı. Yurtdışından gelen yoğun ham madde talebi, yurt içinde ham madde sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Mobilya üretim firmaları, yurt içinde üretilen ham maddenin ihracata gitmesinden dolayı sunta ve medefe ürünleri bulmakta zorlanıyorlar.

Pandemi döneminin artık dünya’da yavaş yavaş sona ermesi ile birlikte ham madde sıkıntısının da sona ereceği tahmin ediliyor. Sektörlerine sunta ve medefe üreten firmaların ürettikleri malların yüzde 75’ini yurt dışına göndermelerine karşın ancak yüzde 25’ini iç pazara sürdükleri bu dönem de normalleşme dönemi ile birlikte özellikle yurt dışına gönderilen ham maddelerin artık normal seviyelere düşmesi ve yurt için de ham madde sorununun azalması tahmin ediliyor. 

Ülkemizde büyük bir istihdam ve kitleye sahip olan Mobilya sektörünün yaşadığı bu sıkıntıların sona ermesi elbette ki sadece pandeminin sona ermesine bağlı değil.Devletimizin de bu konuda mobilya sektöründe bulunan firmalara destek sağlaması ve yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak için devreye girmesi gerekiyor. 
Özellikle kurda ki artışın mobilya sektörünün ham madde tedariğinde zorluklara 

neden olduğunu bütün çevreler tarafından bilinirken Mobilya sektörünün canlanması için mutlaka destekleyici programların devreye girmesi gerekiyor.
Türkiye genelinde mobilyacılar Sunta, Sünger ,Boya, Kumaş, vb. gibi mobilya üretiminde ağırlıklı kullanılan ürünlere ulaşılması konusunda sıkıntılar yaşaması sadece sektör de bulunan firmaları değil hepimizi ilgilendiren bir konu.

Unutmayalım ki Mobilya sektörünün hizmet etmediği ev ya da bir insan dünya da yoktur.

Son olarak Ticaret Bakanlığının  ham maddeye fahiş zamlar yapanlar hakkında  ciddi işlemler yapmalı ve denetimleri sürekli yapmalıdır.

Yoksa bu sorun yıllarca devam edecek gibi…