MİNİK MUCİTLER YETİŞİYOR

KISACA SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

 

Yavuz Selim YAŞAR

MİNİK MUCİTLER YETİŞİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KISACA SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

 

Yavuz Selim YAŞAR.Elazığ doğumluyum.Babam eğitimci.Üç kardeşiz.İlk ve orta eğitimimi burada okudum.Daha sonra Pamukkale Üniversitesi bilgisayar öğretim teknolojileri Öğretmenliğini kazandım. Bölüm birincisiydim.Pamukkale Üniversitesinde bilgi işlem,eğitim enstitüsünde , Teknokentte hançer bilişiminde akıllı tahta uzmanı olarak çalıştım.Ve bu bölgeye aslında akıllı tahta firmasında bölge  koordinatörü olarak gönderildim.Daha sonra da Bahçeşehir Okullarına bilgisayar ve öğretim teknolojileri Öğretmeni, kodlama ve robotik öğretmenliği,teknoloji ve tasarım derslerine ve IT uzmanı olarak göreve  başladım.2016 yılında Elazığ  Bahçeşehir Okullarında göreve başladım.Ben sürekli Amerika'da yaşamak isterdim.Neden orası derseniz? Temel anlamda yazılımlar orada.Kendimi orada geliştirmek istiyordum.Birşeyin üretildiği yerde olursanız herşeyi öğrenmiş olursunuz.Yazılım firmalarında çalışmak isterdim.Çinde yaşamak istedim çünkü dünyadaki teknolojik ürünlerin tamamı orada üretiliyor.

 

KODLAMA VE ROBOTİK DERSLERİNİN AMACI

 

 Bilgisayar yazılım programının ilk adımı olan kodlama; bilgisayarda yazılım, uygulama ve web sitesi oluşturmayı mümkün kılan bir dilde elektronik olarak yazmak anlamına geliyor. Yüzlerce kodlama dili var. Bu temel bilgi öğrenildiğinde, bilgisayarda kendi yazılım, uygulama ve web sitenizi yapmanız mümkün olabiliyor..İngiltere ve  dünyada kodlama ve robotik anlamında 1.sınıftan itibaren yaygınlaşma başladı diyebiliriz Türkiyede 'de artık  çocuklar okuma yazma bilmeden kodlama robotik bilecekler. Bahçeşehir Okullarında da birkaç yıl öncesinden bu uygulamaya geçildi. Ana sınıfından başlayıp 5.sınıfa kadar kodlama robotik dersleri işleniyor.

Amaç..Çocukların ileriki yaşlardaki matematik,bilgisayar,yazılım mühendislik,fen bilimlerinde alanlarında temel oluşturmaktır.Çocuk oyun oynarken, tasarım yaparken donanım parçalarını birleştirip bu donanım parçalarını  istediği yazılıma yükleyebiliyor. Üniversitede okuyan  öğrencilerimiz, 1 yada 2.sınıflarında bu dersleri görüyor. Dünyadaki teknolojiye eşdeğer bir teknoloji kullanıyoruz. Anasınıfından başlayıp çocuklarımıza tasarımlar yaptırıyoruz. Basit makinalarla temelini anasınıfında veriyoruz.1.2.3. sınıflarda yaptıkları basit makinalara yazılım yüklemeyi öğreniyor ve çocuk ilkokulu bitirmeden tasarım yapıp o tasarıma yazılım yükleyebiliyor.

Ülkedeki bu çalışmalar  detaylı şekilde incelendiğinde; çocukların ilerleyen dönemdeki  sınavlarında fen- matematik düzeylerinde olağanüstü başarılar elde ettiklerini görüyoruz..

 

Uzmanlara göre, küçük yaşta kodlama eğitimi almak çocuğun bilişimsel ve algoritmik düşünme becerilerini geliştiriyor.  Kodlama bilen bir kişi bilgisayarları, bilgisayarlı makineleri programlayarak onlara istediği işleri yaptırabilir, bu cihazlara yeni özellikler, görevler ekleyebilir. “Bugünün çocukları büyüdüklerinde, uzun zamandır depolanan ‘büyük veri’ ile uğraşması ve her alanda doğru kararlar verebilmek için o büyük veriyi analiz edip anlamlı sonuçlara ulaşması gerekiyor. Büyük veriyle uğraşmasını beklediğimiz yakın geleceğin yetişkinlerinin sahip olması gereken en önemli zihinsel araçlardan birisi, kodlama ve onun getireceği algoritmik (sistematik) düşünme becerisi olacak. Bir anlamda, kodlama becerisi çocuklarımıza etraflarını saran bilgisayarlı makinelerle ve büyük veri yığınları ile iletişime geçmelerini, onlara ne yapmaları gerektiğini emredebilmelerini ve onlardan gelen sinydigereri anlayabilmelerini sağlayacak yeni bir ‘dil’ becerisi olacak.

 

ÇOCUKLARIN BU DERSE İLGİSİ NASIL?

 

Tenefüsler de bile kodlama-robotik sınıfımız tıklım tıklım.Haftada 1 saat olmasına rağmen sınıfımız boş kalmıyor.Özellikle ana sınıfındaki öğrencilerimiz  oldukça meraklı  ve başarılılar.Onların yaratıcılıklarını biz kesinlikle ölçemiyoruz tahmin edemiyoruz.Velilerimizden talep var  ;4 yaş grubunada kış okulu açacaz..Çocukların hevesleri çok ve çok ciddi tasarımları var.Tasarımları devamlı değiştiriyoruz.Özgün tasarımlar üretiyorlar, dişlileri, basit makine mekanizmalarını öğreniyorlar, hazırladıkları mekanizmaları sensörler ve motor kullanarak nasıl çalıştırabileceklerini uygulamalı olarak keşfediyorlar..

 

Velilerin bu derse bakış açıları değişti. Sadece bilgisayarda işin bitmediğini artık üretim yapabildiklerini görüyoruz. Velilerin bile hayal edemediklerini çocuklar gerçekleştiriyor. Bilgisayarı nasıl kullanmaları gerektiğini öğreniyorlar. Teknolojide üreten nesiller ortaya çıkmaya başladı bu çok sevindirici. Teknolojide sadece bilgisayarı yüzeysel olarak kullanan çocuklar yetiştirmiyoruz. Ciddi bir bilgilendirme oldu diyebilirim ailelerde çocuklarda bilgileniyor öğreniyor. Çocuklarının üretim yapabildiklerini görüyorlar. Çocukların neler yaptığını görünce şaşırıyorlar.

 

Kodlama Eğitimi Neden Önemli? 

Ezber, sorgulamayan, eleştiremeyen nesiller yerine 21.yüzyıl becerileri ile donatılmış yeni bireylerin yetiştirilmesi için erken yaşta kodlama eğitimi ile bu becerileri aşılamayı planlanmaktadır. Kodlama sadece bilgisayar bilimleri ile sınırlı olmayıp, disiplinler arası etkileşim açısında da çok önemlidir. Çocuklar erken yaşta algoritmik düşünme becerilerini kazanarak, farklı alanlarda da sorunlarla karşılaşma durumunda yaratıcı düşünme, problem çözebilmeleri kolaylaşacaktır.

 

 

Derslerden bahseder misiniz?

 

Çocukların sayısal mantığının geliştiğini görüyoruz.Ana sınıfında ;basit makinalarla başlıyoruz dersimize terazi,çıkrığı çalıştırmayı öğreniyorlar..Arabaları çıkrık mantığıyla hareket ettirmeyi öğreniyor.Kaldıracın kaldırma mantığınıda öğreniyor.Çıkrıkla uçak yapabiliyorlar.Çıkrığın çalışma mantığını anlıyor.Böylelikle sayısal ve mantıksal zekaları gelişiyor. Yazılımla topaç yapan öğrencilerimiz var.1.2 sınıfta basit makinalar yazılımla makine yada çıkrık, dönen çark yapıyorlar. Hangi çarkı hangisinin döndererebildiğini biliyorlar.Biz burada projelere ses yükleyebiliyoruz. Çocuk projesine ses yükleyince olay daha da değişiyor. Motor çalışırken şarkı söyleyebiliyor.Üç ve dördüncü setlerimiz daha da detaylı,görsel anlamda ve yazılım anlamında bilgisayarımız çok iyi. Şu anda kablosuz akıllı tahtalarımız var.Makina mantığı görsel ve yazılım anlamda.Görsel sunduğumuzda akıllı tahtaları kullanıyoruz kısa zamanda başarıyoruz.Donanım ve yazılımı daha kısa sürede yapabiliyoruz. Algaritma temelin birinci basamağıdır.Ben üniversitede 1.sınıfta öğrenmiştim ama biz okul 1.sınıfta öğretiyoruz. Çocuğun zeka yapısı çok önemli pek problem yaşamıyoruz.

5.sınıflarda özellikle güçlü setlerimiz var yapamadığımız proje yok ve sensörlerle artık çalışıyoruz.Ses tonumuza göre verdiğimiz komutla  hareket edebilen robotlar yapıp renkler yükledik. Yazılım baya zordu komutları yüklenince  inanılmaz derecede ilgi gördü.Teknokentten burasının üretimhane olduğunu söylediler.Çocuklara tamemen birşeyler üretmeyi öğretiyoruz tasarım yapmaya başladılar.Çocuk materyali annesine babasına gösterdiğinde inanılmaz mutlu oluyorlar.

Öğretmenin de payı büyük çocuğun seviyesine inmek önemli. Bana geldiğinde nasıldı şimdi nasıl bunu aileler de görüyor.Bireysel kişiye özgü öğretim modeli var aslında.Temeli olmayanlara daha baskın ders veriyoruz.Başarılarını artırmaya çalışıyoruz.Çocuklardan değişik projeler bekliyoruz.Velilerimizde bizlere çok destek.

Çocuklar çok meraklı buda beni  mutlu ediyor.Tek tek öğrencilerimi takip ediyorum.

Değişik projeler bekliyoruz çocuklardan.Çünkü çok yaratıcılar ve hayal dünyaları bir o kadar da geniş.Projelerimizi gören herkesin bakış açısı değişiyor.Bilgi birikimi olan insanların bu derse girmesi çok önemli.Sınıflara girip akıllı tahtayı söküp tamirini yapabiliyorum.Çocuklar izliyor benimle beraber öğreniyor.Herhangi bir problem olduğunda hemen anında düzeltiyoruz.Çocuklar meraklanıyor görüyor sorulara boğuyorlar beni; mutlu oluyorum.Soru soruyorlarsa problem yok demektir.Özellikle dersten sonra...

 

KENDİ OYUNLARINI YAPAN ÇOCUKLAR GELİŞİYOR

Sürekli tüketen, oyun oynayan çocuklar değil, üreten öğrendiklerini projelere aktarabilen ve kendi oyunlarını oluşturabilen bir nesil yetiştiriyoruz.Bunun için de anaokulundan başlayarak kodlama ve robotik eğitiminin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Amacımız 21. yüzyıl becerilerini öğrencilerimize kodlama ve robotik eğitimiyle nasıl verebileceğimize bakıyoruz. 21. yüzyıl becerilerinin en önemli adımlarından bir kaçı, algoritmik düşünme becerisi, problem çözme becerisi ve iletişim becerisi. Bunları geliştirmek için en önemli eğitim kodlama ve robotik olduğunu düşünüyoruz. Aslında burada amacımız bir yazılımcı geliştirmek değil, hayatlarında karşılarına çıkan şeyleri algoritmik düşünce becerisini kullanarak çözebileceklerine inanıyoruz. Daha sonra ise tasarımsal düşüncelerini geliştirerek bir fikir üretmelerini ve bunu robotik üzerinden tanımlandırıp test etmelerini istiyoruz.

Geleceğin bilişimcileri,tasarımcıları,mucitleri yetişiyor....

 

ROBOTİK ETKİNLİKLERİ ÇOCUĞA HANGİ BECERİLERİ KAZANDIRIR?

Özgün, yaratıcı düşünebilme
Sebep sonuç bağlantısı kurabilme
Belirli hedefleri gerçekleştirebilen modeller üretebilme
Gözlem ve ölçüm sonuçlarına dayanarak farklı fikirleri deneyebilme
Bilimsel olarak incelenmeye uygun sorular sorabilme
Yeni olasılıklar hayal edebilme
Sistematik gözlem ve ölçüm yapabilme
Şemalar, çizimler, tablolar ve grafikler kullanarak verileri sunabilme
Varsayım kurabilme
Bahçeşehir Okulları öğrencilerinin robotik çalışmalarında tasarladıkları ürünlerden bazıları:
Ses, ışık ve hareket sensörü ile çalışan robotlar ve diğer ürünler,
Hareketli maketler,
Engelliler için harekete duyarlı ev eşyası ve kişisel eşya diyebiliriz.

HEDEFİNİZ NEDİR?

 

Türkiye'de üretimi gerçekleştirebilecek üç boyutlu yazıcıları dışarıdan alıp üretiyoruz.Biz kendimiz neden üretmeyelim?Yazılımcılar, mühendisler yetiştirebilmek bilim adamları teknoloji insanları  yetiştirebilmek için neden daha fazla çalışmayalım?Teknoloji kaçınılmaz bir gerçektir.Neden biz parçaları yurtdışından alalım?Çalışıp başarabiliriz.Çalışmak ve öğretmek kadar mutlu olduğum hiçbirşey olamaz.Teknoloji hayatımızın bir parçası artık..Teknoloji gelişiyor ilk baştaki bilgisayarlara göz atalım şimdiye bakalım..Birileri gelip teknoloji geliştiriyor bu devamlı devam ediyor.1970 li yıllar 2016 yılları arası..

 

Öğrencilerimize farkındalık yaratıyoruz neyi kolaylaştırabiliriz  artık ona bakıyoruz.Her ders benim için  bir  beyin fırtınası, mutlaka her çocuk keşfedilmeyi istiyor tek tek gözlemliyorum not alıyorum.Göremediklerimizi onlar görebiliyor.Onları keşfetmek bizim görevimiz çıtalarını daha ileriye götürmek için çabalıyoruz...

 

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

 

Sosyal anlamda projeler yapabiliriz.Çok daha fazla çalışırsak katkı sağlayabiliriz,işbirlikçi olabiliriz.Projeler yapabiliriz.Geçen hafta Harputtaki Şefik  Gül Kültür evini gezdim.Bahçedeki  değirmen taşı çıkrığı bizim çocuklar artık yapıyor çok gururlandım..Teknoloji insanı nerelere getiriyor..Çocuklara anlatırken zamandan çok uzaklaşmadık aslında  10 yada 15 sene öncesi.Şimdi ne kadar ilerlemişiz o önemli...Teknoloji anlamındaki eksiklikleri daha çalışan,milletini seven,daha çok kurcalayan,ailesini seven,vatanını seven,insanları seven bireylerimizle  kapatacağımıza inanıyorum...Herşey daha güzel olacak.TEŞEKKÜRLER...