Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor: Aman dikkat!

Yeni yıl yaklaşırken apartman ve site aidatlarına yapılacak zamlar, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiriyor.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor: Aman dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarının getirdiği enerji maliyetlerinin artması, asgari ücrete yapılacak zam ve site görevlilerinin maaşlarının yükselmesi, aidatlara zam yapılmasını gündeme taşıdı. İşte aidat zamlarına karşı bilinmesi gerekenler ve dikkat edilmesi gereken detaylar:

AİDAT ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Aidat artışları, site veya apartman yönetimleri tarafından düzenlenen genel kurullarda alınan kararlarla belirleniyor. Yönetim kurulları, yıllık bütçeyi hazırlayarak kat malikleri kurulunun onayına sunuyor. Toplantılar genellikle yılın ilk ayında yapılıyor ve kat malikleri sayı ve arsa payı bakımından çoğunlukla karar alıyor.

Toplantıya katılan kat malikleri, zam oranını görebilir ve itiraz etme hakkına sahip. Ancak çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda katılanların çoğunluğuyla karar alınabiliyor. Önemli bir detay, toplantılara yalnızca ev sahiplerinin katılabileceği; kiracıların ise ev sahibinden vekâlet alması gerektiği.

ZAMLARA KARŞI İTİRAZ HAKKI Kat malikleri, genel kurulda alınan kararlara itiraz edebilir.

Toplantıya katılan ve karşı oy kullananlar, karar tarihinden itibaren bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.

Toplantıya katılmayanlar ise kararı öğrendikten sonra bir ay içinde itiraz edebilir.

Genel kurul davetiyesi ulaşmayan kat malikleri, altı ay içinde iptal davası açma hakkına sahiptir.

Eğer bir usulsüzlük olduğuna inanılıyorsa dava açılabilir. Artış oranına itiraz etmek isteyenler ise 1/3 malik desteğiyle olağanüstü genel kurul talebinde bulunabilir.

AİDATLARDA ÜST SINIR VAR MI?

Aidat zammında herhangi bir üst sınır bulunmuyor. Ancak kiracılar için önemli bir kural var: Kiracı, ödediği kira bedelinin üzerindeki aidat farkını ödemek zorunda değil. Örneğin, kira 6 bin TL iken aidat 7 bin TL olursa, aradaki farkı mal sahibi öder.

Aidatların paylaşımı konusu da yönetim planına göre belirleniyor. Yönetim planında eşit paylaşım yazıyorsa, daire büyüklüğünden bağımsız olarak herkes aynı aidatı ödemek zorunda.

KİRACILARIN VE EV SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI

Kiracılar, personel maaşları ve ortak alan giderleri gibi işletme bütçesine giren kalemlerden sorumlu. Ancak büyük tadilatlar ve demirbaş yatırımları (örneğin, asansör yenileme, yalıtım çalışmaları) yatırım bütçesine girer ve bu masraflar ev sahibine aittir.

KULLANMADIĞINIZ HİZMETLER İÇİN ÖDEME YAPMAK ZORUNDA MISINIZ?

Havuz, asansör gibi ortak alanların masraflarına itiraz etmek mümkün değil. Ancak lüks hizmetler veya belirli maliklerin kullanımına özel giderlere katılmak zorunlu değil.

Aidat ödemeyenler hakkında ise dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir. Ayrıca aylık %5 gecikme tazminatı uygulanabilir.