Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş: Çiftçinin Borçları Silindi

Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Kuzova ve Uluova'daki güncel durumu Hakimiyet'e açıkladı.

Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş: Çiftçinin Borçları Silindi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti Elazığ Milletvekillilerinin yoğun çaba ve girişimleri ile Kuzova bayram öncesi suya kavuştu.

Dün Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş Kuzova’ya suyun verildiğini duyurmuştu. Kamuoyunda sevinçle karşılanan bu haber özellikle enerji sorunun nasıl çözüldüğü konusunda büyük bir merak uyandırmıştı. Enerji maliyetleri ile yeniden baş başa kalmak istemeyen Kuzovalı çiftçiler detayları merak ediyordu. 

Prof. Dr. Erol Keleş, Hakimiyet’e yaptığı özel açıklamada çalışmalara dair tüm detayları açıkladı. Suyun çiftçinin kullanımına sunulmasındaki en büyük engel olan elektrik maliyetinin DSİ tarafından yıl sonuna kadar üstlenileceğini açıklayan Prof. Dr. Keleş, kalıcı çözüm olacak GES projesi için de bayram sonrası çalışmaların süreceğini söyledi.

MALİYETİ DSİ KARŞILAYACAK

Milletvekili Keleş, sulamada ihtiyaç duyulan enerjinin maliyetinin DSİ tarafından karşılanacağını şu sözlerle açıkladı: “Kuzova Sulama Projesi’nin işletmesi şimdiye kadarki süreçte birlik tarafından yürütülmekteydi. İşletmesini birlik yapıyordu. Buradaki en büyük problemimiz, enerji problemiydi. Bu sorundan dolayı çiftçilerimizin çok ciddi borçları vardı. Bu borçların hepsi silindi. Bu yıl sonuna kadar da DSİ işetmeyi devralacak. Türkiye’de DSİ’nin sulama projesini işlettiği 6 yerden birisi Elazığ oldu. Bu işletme döneminde 2 megavatlık GES projesinin işlemleri halihazırda başlamıştı. Sadece orada arsa sahibi ile ilgili bir sıkıntımız var. Bu sorunu çözmek için girişimlerimiz devam ediyor ve büyük ihtimalle bu sorunu çözeceğiz.”

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

Kuzova’daki enerji ihtiyacının GES ile karşılanması için çalışmaların devam ettiğini belirten Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş: “4 megavat ilave etmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Bayramdan sonra da ihale süreci başlayacak. Bu sayede enerji problemimiz ciddi anlamda çözülmüş olacak. Şu anda DSİ kendi işlettiği için çiftçinin üzerine özellikle elektrik anlamında ciddi bir yük binmeyecek. Kuzova’ya suyu şu anda vermiş durumdayız zaten. Bayramdan sonra da devam edecek. Burada sadece personelde sıkıntımız vardı. Ben TEİAŞ’ın genel müdürüyle görüşerek bayram öncesi bu problemi de çözdüm. Bayramdan sonra da zaten oraya EKAP belgeli personel verecek. Şu anda Kuzova’da bu yıl için bir problemimiz yok. İlerleyen süreçte GES ile ilgili problemi de çözdüğümüzde önümüzdeki yıldan itibaren çok daha rahat sulama yapılacak” şeklinde konuştu.

ULUOVA’DA SON DURUM 

Uluova’ya da su verilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Milletvekili Keleş, son durumu şu ifadelerle anlattı: “Uluova için de takip ettiğimiz çok ciddi bir süreç var. Genel müdürlerimizle konuşuyoruz. Orada da bir pompa istasyonunu ihalesi ve proje hazırlıkları tamamlanmak üzere. Orada da en büyük maliyet pompa istasyonu. Bunun için de 1 ay öncesine kadar tahmini bedel 1 milyar 300 milyon TL civarında. Şu anda bu artan maliyetlerden dolayı biraz daha yükselmiş olabilir. Bunun için de görüşmelerimiz devam edecek. Buranın ihalesini de yaparsak sorunu büyük oranda çözmüş olacağız.”