Milletvekili Işıkver Şeker'i Sordu
Son günlerde ilimiz milletvekillerinin şehrimiz sorunlarını TBMM'de gündeme getirmesi ve konu hakkında ilgili bakanların cevaplamaları istemiyle soru önergeleri vermeleri takdir edilecek bir davranış.
CHP Milletvekili Gürsel Erol’un Çimento Fabrikası ile Uluova ve Kuzova Sulama Projeleri hakkındaki soru önergelerinin ardından MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle geçtiğimiz günlerde gazetemizin de gündeme getirdiği Şeker Fabrikasını sordu.
Işıkver, Meclis'e verdiği soru önergesinde şeker fabrikasının kapasitesinden dolayı sağlıklı bir üretim, silo ve fabrikasyon kısmında bir takım problemler yaşadığını, günlük pancar işleme kapasitesinin (80*24=1900 ton olmasına rağmen saatte 80 ton olmak üzere özverili çalışmasından dolayı 2200 ton pancar kapasiteyle çalıştığını ifade ederek şu soruları yöneltti:
“Fabrikanın eski olması sebebiyle çalışma süreleri uzayan ve arızaların olması ihtimalinden dolayı iş kazalarının meydana gelmemesi hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Son yıllardaki pancar üretiminin fazlalığından dolayı hem arazilerde hem de fabrika silolarında pancar mecburi olarak silolanmaktadır. Bu üretim ve yoğun pancar talebine karşılık fabrika kapasitesinin bu yüke göre düşük olmasından kaynaklı şeker pancarında silo kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Silo kayıplarının önlenmesi ve şeker pancarı üretiminin sürdürülmesi hususunda Elazığ'daki fabrikanın gerekli yerlerinde iyileştirmelerin yapılması ve fabrika kapasitesinin artırılması hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Elazığ Şeker Fabrikasında kazan dairesinin yeniden yapılması ve doğalgaz dönüşümünün sağlanması, kireç ocağının yeniden yapılması ve kapasitesinin 60 metreküpten 90 metreküpe arttırılması, pancar kesim ünitesi olan difüzyonun bir adet daha Kurulması gibi konularda ileriye dönük bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Elazığ Şeker Fabrikasında tribün dairesinin 1925 yılından kalma çok eski olmasından dolayı bir tanesinin devreden çıkmasıyla şehir elektriğinden faydalanılmaktır. Bu durum fabrika açısından verimsizliğe yol açmaktadır ve sanayi elektriği olmasından dolayı maliyetli olmaktadır. Bu hususta bir yapılandırmaya gidilmesi planlanmakta mıdır? Fabrika fuel oil yakıtla çalışmakta olduğundan yüksek maliyetin azaltılması adına doğalgaz dönüşümünün yapılması hususunda bir değişikliğe gidilmesi planlanmakta mıdır?”
MHP milletvekili Işıkver, Şeker Fabrikasının çok net bir röntgenini çekmiş ve Bakana sormuş.
Şeker gibi artık endüstriyel ve stratejik bir ürün olan ve pazar gibi bir sorunu bulunmayan ve hali hazırda kurulu bir fabrikanın doğalgaza kavuşturulup revize edilerek kapasitesinin artırılması devlet için de büyük bir kazanım olacaktır. Umarız ilgili bakanlık bu sezon fabrika hakkında revize ve kapasite artırımına gider de hem üreticilerimiz hem şehrimiz hem de ülkemiz kazanır.