Milletvekili Erol 'Sahte İlaç' Olayını Bakan Koca'ya Sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 28. Döneme soru önergeleriyle damga vurmaya devam ediyor.
TBMM’de bir önceki dönem yaptığı çalışmalar, Meclis kürsüsündeki konuşmaları ve soru önergeleriyle hem Elazığlıların hem de tüm ülkedeki yurttaşların sesi olan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 28. Dönemde de çalışmalarını ara vermeksizin sürdürüyor.
SAHTE İLAÇ KONUSU TBMM’DE
Milletvekili Erol, bu kez Lösemi hastalarının sesi olarak önemli bir konuyu Meclis’e taşıdı. Erol, Türkiye gündemini sarsan “sahte Lösemi ilacı” konusuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye 8 soruluk önerge verdi.
Milletvekili Erol’un Soru Önergesinde, şu hususlara ve sorulara yer verdi:
“Ulusal basında çıkan haberlere ve kamuoyuna yansıyan tartışma ve iddialara göre; devlet kurumları aracılığıyla getirilen lösemi yani kan kanserinin son aşamasında kullanılan "Ponatinib" etken maddeli sahte kanser ilacı hastalara verilmiştir.
İddialara göre; 2018 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu söz konusu ilacı resmi dağıtıcısı olan GEN İlaç yerine çeşitli ecza depolarından tedarik etmiştir. Yetkili firma, SGK tarafından alınan ilaçların sahte olduğunu tespit etmiş ve Kasım 2018'de SGK yetkililerine durumu bildirmiştir. SGK verdiği yanıtta, “Biz Sağlık Bakanlığı laboratuvarında analiz yapacağız. İlaçları karantinaya aldık” demiş ve ilaçları analiz için isteyen firmaya vermemiştir.
30 Kasım 2018'de ise Türkiye'de faaliyette olan ELITE Ecza Deposu adlı firma İsviçre'deki FARMA MONDO adlı firmaya altı kutu sahte ilaç satmıştır. Süreç içinde ilaç hakkında şikâyet gelmiş ve yurtdışında yapılan analiz sonucunda etken madde olarak "Ponatinib" içermesi gereken ilacın “parasetamol” içerdiği tespit edilmiştir.
Daha sonra Türkiye'de yapılan analiz sonuçlarına göre de ilaç sahte çıkmış ve Türkiye'de bu ilacı pazarlayan ve satan firmaların peşine düşülmüştür. Adli makamlara yansıyan soruşturma sonrası İstanbul'da düzenlenen operasyonda, ihraç edilmiş gibi gösterilen ilaçlar yerine boş kutu veya etkisi olmayan ilaçlar gönderen şebekeye yönelik 24 kişi gözaltına alınmıştır. İhracat değeri yaklaşık 98 milyon lira olan sahte ilaçların İran'a usulsüz şekilde satıldığı tespit edilmiştir.
Bu hususta;
1. Lösemi yani kan kanserinin son aşamasında kullanılan "Ponatinib" erken maddeli sahte kanser ilacının hastalara verildiği iddiaları doğru mudur?
2. Konu ile ilgili dava süreci ne aşamadadır?
3. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kanser ilacı neden yetkili firmadan değil de ecza depolarından tedarik edilmiştir? Bu işlemden kazanç elde eden birileri var mıdır? Konu ile ilgili idari soruşturma açılmış mıdır?
4. İddia edildiği gibi SGK neden ilaçların analizlerini kendi yapmamıştır?
5. İddia edildiği gibi sahte ilaçlar Türkiye'deki ecza depoları eliyle İran'a gönderilmiş midir? İddialar doğru ise ilaçları gönderen ecza depoları Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç toptancısı olarak faaliyet gösterme ruhsatına sahip midir?
6. Türkiye'de hastalarda sahte kanser ilacını kullanma sonucu can kaybı yaşanmış mıdır? 7. Ülkemizde son 5 yılda ele geçirilen sahte ilaç sayısı nedir?
8. Son 5 yılda sahte ilaç satışı ya da temini yaptığı için hakkında yasal işlem başlatılan kişi sayısı nedir?