Milletvekili Erol, Sağlık Sistemindeki En Önemli Sorunu Meclis'e Taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, kanser hastalarının adeta sesi olarak çok önem taşıyan akıllı ilaç sorununu Meclis'e taşıdı.
Kanser tedavisinde günümüzde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan “akıllı ilaç” tedavisinde bazı şartlar uygulanması kanser hastalarının fiyatları oldukça yüksek olan bu ilaçların kullanımına engel oluyor. Milletvekili Erol, bu konuyu Meclis’e taşıyarak kanser hastalarının adeta sesi oldu.
Milletvekili Erol, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği 7 maddelik soru önergesinde şu konu ve sorulara yer verdi:
“21. yüzyılın en yaygın görülen hastalıklarından biri olan kanser hastalığının tedavisi için halen kesin bir çözüm ne yazık ki bulunmuş değildir. Hastalığın tedavisinde pek çok yöntem kullanılmakla birlikte gelinen son noktada en etkili olanlar immunoterapi ve akıllı ilaç tedavileridir.
İmmunoterapi kısaca, bağışıklık sistemini aktive ederek veya baskılayarak kanser hücreleri ile savaşmasını sağlayan bir tedavi türüdür. Akıllı ilaç tedavisi ise, kanser hücrelerinin anormal hale dönüşen işlevlerini bloke etmek amacıyla üretilen hedefe yönelik bir yöntemdir. Söz konusu tedavi yöntemleri ile, genellikle kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yöntemleri ile sonuç alınamayan ileri derece hastaların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşam sürelerinin uzaması amaçlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”), Sağlık Uygulama Tebliği'nde ("SUT") ve SGK'nın internet sitesinde yayınlanan Bedeli Ödenecek ilaçlar Listesi'nde bulunan ilaçların bedellerini karşılamaktadır. Ancak burada bulunsa dahi ilacın belirli türdeki kanser hastalığının tedavisinde kullanılması veya hastanın belirli tedavileri almış veya almamış olması şartları aranabilmektedir. Dolayısıyla bu listelerde ilacın bulunması, doğrudan ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanacağı anlamına gelmemektedir. Kanser tedavisinde akıllı ilaçların birçoğunu SGK karşılamamaktadır. Ancak akıllı ilaç fiyatları 2023 yılında 30.000 TL ile 300.000 TL arasında değişen ücretlere satılmakta ve hastalar her ay kullanılması gereken kanser ilaçlarına çoğu durumda ulaşamamaktadır.
Bu hususta;
1- Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçlardan kaç tanesi SGK tarafından karşılanamamaktadır?
2- SGK tarafından kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçların karşılanamamasının nedeni nedir?
3- Bakanlığınızın kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yurt içi ve yurt dışından daha uygun şartlarda tedarikleri ile ilgili özel bir çalışması var mıdır?
4- Bakanlığınızın kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temin edilememesi durumunda alınacak önlemlerle ilgili bir çalışması var mıdır?
5- Mevcut ilaçların yurt içinde daha uygun şartlarda üretilmesi ile ilgili Bakanlığınızın yapmış olduğu bir araştırma ve proje var mıdır?
6- Türkiye 'de bu ilaçları kullanamadan tedavi gören ne kadar kanser hastası mevcuttur?
7- SGK'ya bu süreçte dava açan kanser hastalarının kaç tanesinin süreci olumlu sonuçlanmıştır?”