Mikrokredi 18 Yaşında

Başak MERAL GÜNDÜZ/Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye'de Mikrokredinin Öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül '2021 Yılı İtibariyle 11 Haziran Tarihinin Her Yıl Mikrokredi Günü Olarak Kutlanmasını Umut Ediyorum'dedi.

Mikrokredi 18 Yaşında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nobel Barış Ödülü Sahibi, Mikrokredinin Dünyadaki Fikir Babası ve Öncüsü Prof. Dr. Muhammed Yunus ile müşterek olarak 11 Haziran 2003 tarihinde Türkiye Grameen Mikrofinans Programı başlatıldı.

Prof. Dr. Aziz Akgül “Bugün itibariyle dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğumuz ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 milyar 150 milyon lirayı aştı.” Mikrokrediye destek veren devlet adamlarına, finansal yatırımcılara, kurum ve kuruluşlara, bağışta bulunan tüm vatandaşlarımıza sağlamış oldukları desteklerden dolayı mikrokrediden faydalanan tüm yoksul kadınlar için teşekkür ederiz.”dedi.

Prof. Dr. Aziz Akgül “2023 yılında ülkemiz 100. yılını, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP ise 20. yılını kutlayacaktır. Şu anda 64 il 92 şubede 45.000’den fazla mikrogirişimci kadın mikrokredi desteğinden faydalanmaktadır. Hedefimiz 20. yılımızda tüm Türkiye’de mikrokredi desteğini vermektir.”dedi.

TGMP’DE 18 YIL BOYUNCA SAYISIZ BAŞARI HİKÂYESİNE TANIKLIK ETTİK 

Prof. Dr. Aziz Akgül,“Geçtiğimiz yıl koronavirüs salgının hemen öncesinde 2003 yılından itibaren mikrokredi kullanan 200.000 dar gelirli kadın arasından 7 başarılı mikrogirişimcinin belgeselini izleyicilerle buluşturduk. Belgeselimizin adı 7 KİBELE... “7 KİBELE” Belgeselinde yer alan yoksul mikrogirişimci kadınların her birisi zor hayat şartları altında dimdik ayakta durabilen güçlü kadınlardır. Umut, onlar için yeni bir başlangıçtır. Her biri gelir getirici faaliyette bulunmak ve çocuklarının geleceğini hazırlamak için hayat mücadelesi içerisinde üretmeye devam etmiştir.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Halil Fatih Akgül “Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 5 milyondan fazla yoksul kadının mikrogirişimci yapılması hedeflenmektedir.Ülkemizde yoksulluğun azaltılmasında uygulanan ana strateji hibe şeklindeki yardımlardır. Hibe şeklindeki yardımlar; çalışamayacak durumda bulunan yaşlı, engelli  hastalara evlerine kadar gidilerek ihtiyaç duydukları nakdi ve ayni şekilde yapılmalıdır. Ancak, çalışabilecek durumda olan yoksullara hibe yardımları yerine, onların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasına katkıda bulunacak şekilde, küçük birer sermaye olan mikrokredi verilerek, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları sağlanmalıdır. Hibe yardımlarla asla yoksulluk önlenemez. Her yoksula hibe yardımı yapılması da ayrıca çok ciddi bir kaynak israfıdır.Teşvik belgelerindeki veriler çerçevesinde Türkiye’de kişi başı yatırım maliyetleri dikkate alındığında; yabancı sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 2.4 milyon TL, yerli sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 1 milyon TL iken, mikrokredi vasıtasıyla, yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmeleri ve mikrogirişimci olabilmeleri için ihtiyaç duyulan sermaye sadece ve sadece 1.500 TL’dir.”dedi.

“TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLERİN %9’UNDAN AZI KADINDIR. TGMP’NİN HEDEFLERİNDEN BİRİSİ DE BU ORANI YÜKSELTECEK ŞEKİLDE GİRİŞİMCİ KADINLARIN SAYISINI ARTIRMAKTIR.”

5 milyon yoksul kadın içerisinde Kibele adayı binlerce azimli ancak sermaye desteği bulamayan kadın girişimci var.Sermaye desteği bulamayan kadın girişimcileri desteklemeliyiz. İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması amacıyla mikro tedbirlerin de alınması gerektiğini de unutmamalıyız. Küçük bir sermaye olan mikrokredi stratejisi, dünyada 150’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden” birincisi olan “her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması” hedefinin gerçekleşmesi için mikrokredi en önemli strateji olarak seçilmiştir.Türkiye’de mikrokredi uygulaması; 18 Temmuz 2003 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3.000 lira mikrokredi verilmesiyle başlatılmıştır. Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile bir gelir getirici iş yapılabileceğine inanmamıştı.

Prof. Dr. Aziz Akgül, “11 Haziran Mikrokredi Günüdür... Aynı zamanda her yıl 18 Temmuz tarihini, hayat mücadelesi içerisinde üretmeye devam eden mikrogirişimci kadınlarımıza ithafen “MİKROGİRİŞİMCİ KADINLAR GÜNÜ” olarak kutlayacağız.”