MHP Mİ? CHP Mİ?

CUMHUR İTTİFAKI İLE MİLLET İTTİFAKININ YARIŞACAĞI SEÇİMLERDE ELAZIĞ'DA MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASIL SONUÇLANACAK?

MHP Mİ? CHP Mİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

24 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanacak ittifak modeli ile partilerin milletvekili çıkartabilme şansları artıyor.

Ak Parti, MHP ve BBP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı,ittifaklar adına milletvekili çıkarma şansını artırıyor.

 

ELAZIĞ’DA DAĞILIM NASIL OLUR?

Seçimlere ittifakla girilmesi sebebiyle Elazığ’da da  sonuçların nasıl olacağına dair yorumlara yapılmaya başlanıldı. Cumhur ittifakında  oy oranı çok olan Ak Parti, millet ittifakında ise CHP. Millet ittifakının alacağı oy bir milletvekilinin CHP’ye gitme olasılığını artırıyor.

İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak, bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.

 

OYLAR NASIL HESAPLANACAK?

İttifak alanı içerisinde, "EVET" mührünün, bir siyasi partiye ayrılan alana, hem de ittifak unvanı bölümüne.Ayrıca bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek.

Bu haller dışında, yalnız ittifak alanı içerisine "EVET" mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa rakamlar birden başlamak üzere, sırasına göre çizilmek suretiyle, ayrı ayrı işaretlenecek.

Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek.

İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

 

CHP ŞANSLI MI?

Millet ittifakı içerisinde en yüksek oya sahip olması sebebiyle ilimizde de bir milletvekilini CHP çıkarma ihtimali var. Önemli oranda oylarını İYİ partiye kaptıran MHP’nin oylarının bir milletvekili çıkartacak oranda olmaması CHP’ye yarayacak.   İttifak içinde yer alan İyi Parti’nin CHP’den daha az oy olacağını ifade eden siyasi gözlemciler, Elazığ’da seçim sonucunun Ak Parti’nin 4, CHP’nin ise 1 milletvekili çıkarmasını kuvvetli ihtimal olarak görüyorlar.