Mevsimsel Depresyona Dikkat

Mevsim ve İklim değişikliklerinin bedensel sağlığımız üzerinden olduğu gibi ruhsal ve sosyal sağlığımızı da etkilediğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, kapalı havaların insanın ruh sağlığı üzerinde negatif bir etkisi olduğunu ve son olarak ise Meteoroloji tarafından yapılan uyarılara vatandaşların daha dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. 

Mevsimsel Depresyona Dikkat

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, Elazığ Hakimiyet Gazetesi’ne  havanın genellikle kapalı ve yağışlı olmasının vatandaşlar üzerindeki etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. 

MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLER RUH SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Dr. Ömer Deniz,“ Mevsim ve iklim değişiklikleri bedensel sağlığımız üzerinden olduğu gibi ruhsal ve sosyal sağlığımızı da etkilemektedir ve bu durum kişiden kişiye değişebilir. Son yıllarda yaşadığımız iklim değişiklikleri hayatımızda ciddi anlamda sorunlar oluşturuyor. Hava durumunun ve iklim değişikliklerinin insanların ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri var. Normal şartlarda insanların  kimi yaz aylarını sever, kimi kış aylarını, kimi yağışlı havaları sever. Ama olağanüstü iklim değişikliklerinde; örneğin ilimiz birkaç gün boyunca aşırı yağış aldı. Dolu yağdı, trafik aksadı, altyapılar tıkandı, ulaşım engellendi, insanlar işine gidemedi. Bunun yanı sıra diyelim ki siz kayısı üreticisisiniz, ya da bir bahçeniz var ve meyve yetiştiriyorsunuz. Geçiminizi ondan sağlıyorsunuz. Bir dolu yağıyor ve o yılki bütün emekleriniz boşa gidiyor. Ya da kıştan bahara çıkarken hava sıcaklığındaki ani düşüşler o yılki meyveyi ya da ürünü azaltıyor ve çiftçiler bundan zarar ediyor. Aslında bu durum zincirleme bir etki yapıyor.” dedi.  

Mevsimsel Depresyona Dikkat

KALICI İZLER BIRAKAN OLUMSUZ ETKİLER 

Mevsim ve iklim değişiklikleri yüzünden toplumun birçok kesiminin olumsuz etkilendiğini ifade eden Dr. Deniz,“ Ekonomik zararlar var, gıda yönünden zarara uğruyoruz. Toplumun birçok kesimi bu durumdan olumsuz etkileniyor ama en çok da çiftçiler, ulaşımla ilgili sorun yaşayanlar zorlanıyor. Mesela aşırı yağışlarda bazı evleri su basıyor ve insanların eşyaları gidiyor, yıllarca birikim yaparak zar zor aldıkları eşyalarını kaybediyorlar. Bu durum onların ruhsal yapısı üzerinde yıllarca sürecek olan olumsuz bir etki yaratıyor. Tıpkı depremin etkileri gibi. Deprem tabi daha büyük boyutlu bir afet. Ama bu iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı yağışlar da vatandaşların psikolojisi üzerinde bu gibi sorunlara yol açıyor ” dedi.

Mevsimsel Depresyona Dikkat

DR.DENİZ: “MEVSİMSEL DEPRESYON DEDİĞİMİZ BİR ŞEY VAR”

Ayrıca kapalı havaların insanın ruh sağlığı üzerinde negatif bir etkisi olduğunu belirten Dr. Deniz,“ Ayrıca kapalı havaların insanın ruh sağlığı üzerinde negatif bir etkisi var genel olarak. Kapalı havalarda daha çok depresif ve karamsar oluyoruz. Karadeniz bölgesinde güneşin daha az olması insanların duygularında, davranışlarında daha fazla negatiflik oluşturabiliyor. Yatkın olan insanlarda daha belirgin hala gelebiliyor. Mevsimsel depresyon dediğimiz bir şey var, kış aylarına girerken başlıyor bahara çıkarken giderek azalıyor. Dolayısıyla hava değişiminin ruh sağlımızın üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri var, özellikle de ani hava değişiklikleri. Diyelim ki aniden şiddetli sağanak geliyor ve her yer su altında kalıyor, yollar ve alt geçitler kapanıyor bu hepimizi olumsuz etkiliyor. Ani hava değişiklikleri, iklim değişiklikleri yüzde yüz insan elinde değil. Elbette insanların yaptığı hatalar iklim değişikliğinde önemli, bilimsel araştırmalarda bunu gösteriyor. Meteoroloji sık sık uyarılar yapıyor, ne zaman nerede hangi hava durumunun yaşanacağını önlem alın diye uyarılarda bulunuyor. Tabi insanımız bu uyarıları çoğu zaman dikkate almıyor.” dedi. 

RUHSAL SAĞLIĞIMIZ KADAR BEDENSEL SAĞLIĞIMIZI DA  OLUMSUZ ETKİLİYEBİLİR 

İklim değişikliklerinde sadece psikolojinin etkilenmediğini aynı zamanda bedensel hastalıklara da sebep olduğunu ifade eden Dr. Deniz,“ Dolayısıyla da bunun olumsuz etkileriyle karşılaşıyor. İklim değişikliklerinde tabi sadece psikolojimiz etkilenmiyor aynı zamanda bedensel hastalıklara da sebep oluyor. Mesela bahar aylarında astım hastalıkları ya da gribal nezle gibi olumsuz durumlar çoğalıyor ve kişiyi etkiliyor. Hava durumu bizim hem bedensel sağlığımızı hem ruhsal sağlığımızı olumsuz etkileyen sonuçlarla sebep olabiliyor.  Bazı insanlar yağmurlu havaları bazı insanlarda sıcak havaları sevebilirler bu kişinin tamamen kendi zevklerine, tarzlarına göre değişen bir şey. Bizim burada bahsettiğimiz şey normal bir hava, normal bir yağış değil. Çiseleyen bir yağmurda yürüyüş yapmak insanların hoşuna gidebilir çünkü bu yağış bizim ne ulaşacağımız yere engel oluyor ne de o sene kaldıracağımız ürünü etkiliyor. Ama bahsettiğimiz ani ve aşırı yağışlar için aynı şeyi söyleyemiyoruz.” dedi.

DUYGULARIMIZI YÖNETEBİLMELİYİZ

Son olarak ise Dr. Deniz,“ Trafik aslında bütün dünyanın sorunu. Türkiye’de de giderek ağırlaşan ve etkisi artan bir sorun hale gelmiş durumda. Olağan üstü hava şartlarında trafiğin kitlendiğini düşünün yani diyelim ki alt geçit kapanmış. Bir can tehlikeniz var, kaza riskiniz artıyor yağışlar aracı kontrol etmenize engel oluyor. Görüş ve durma mesafesi daha sıkıntılı, bir de insanlar trafik kapalı olunca sabırsız oluyorlar, anksiyetesi ve öfkeleri artıyor. Böyle olunca da gereksiz bir huzursuzluk oluşabiliyor, dolayısıyla bu anlamda da buna yönelik çözümler üzerinde durulmalı. Ama biz insan olarak duygularımızı yönetebilmeliyiz.  Meteoroloji tarafından yapılan uyarılara vatandaşların daha dikkat etmeleri gerekiyor.  Aşırı yağış uyarısı verilen günlerde ille de dışarı çıkmamız gerekmiyorsa bunu dikkate alabiliriz. Zorunlu durumlara bir şey diyemiyorum ama dikkat etmekte yarar var ” diye konuştu.