Mehmet Havabulut: Elazığlı Vatandaşlar Yerel Esnafa Sahip Çıkmalı

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, Elazığlı vatandaşların yeni yılda yerel esnafı yalnız bırakmaması gerektiğini belirtti.

Mehmet Havabulut: Elazığlı Vatandaşlar Yerel Esnafa Sahip Çıkmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odasına dair bilgiler veren Başkan Havabulut, üyelerinin sorunlarından bahsetti. Havabulut,
“Odamızda yaklaşık 12 sektör bulunmaktadır. Sayı olarak fazla oldukları için bu sektörlerin başında elektronikçi esnafı gelmektedir. Bunun içerisinde cep telefonu satışı, tablet, bilgisayar ve benzeri ürünler satan esnaflarımıza 2014 yılında kredi kartı taksit yasağı geldi. Göreve geldiğimiz günden itibaren Türkiye’deki Oda Başkanlarıyla Kol Federasyonumuzla bu sorunu nasıl aşarız diye çalışmalar yaptık. Biraz bir yol kat etsek de tam olarak istediğimiz sonuca varamadık. 2024 yılında sonuca varacağımızı ümit ediyorum. Esnaflarımızın içinde; elektronikçi esnaflarımızı sayacak olursak televizyon tamiri, televizyon satışı yapan servisçilik yapan ayrıca kamera sistemini yapan esnaflarımız var. 
Televizyon tamiratı artık eskisi kadar revaçta olmadığı için esnaflık sayıları azalmakta ve usta yetişmemekte. Ustaları yetiştirmek için artık gençlerimiz bu yola çok fazla baş koymuyorlar. Şu anda yaşları 50-60 yaşına gelmiş ustalarımız var bu işi hala icra etmekte. Güvenlik kamera işi yapmakta olan esnaflarımız da aynı sistemi elektrikçi esnafı da yapınca bu defa piyasadaki işler bölünüyor. Bizim de elektronikçi esnaflarımızın içerisinde bulunan güvenlik kamera sistemi üzerine ticaret yapanlar bu konudan mustarip. Bunlarla da ikili ilişkilerle de bu işi çözmeye çalışsak da el altından yapanlar var. Sosyal medya hesapları açarak kendini uyducu, güvenlik kamerası işi yapar gibi gösteren yasa dışı esnaflar var. Bunların önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kısa sürede sonuç almaya başlayacak.” Şeklinde konuştu.

“ODAMIZDA BULUNAN SAATÇİ ESNAFLARIMIZIN DA SORUNLARI VAR”

Elazığ’da serbest piyasa sorunlarına da değinen Havabulut, bijuteri işiyle ilgilenen esnafların, saat tamiri yapan esnafları zor duruma düşürdüğünü belirtti. Mehmet Havabulut,
“Bütün bunların yanı sıra odamızda bulunan saatçi esnaflarımızın da sorunları var. Bijuteri ticareti yapan esnaflarımızın iş yerlerinde saat satmaları, kordon satmaları, pil değiştirmeleri yapmaları bizim sadece babadan, atadan, dededen gelen bu sanatı icra eden saatçi esnaflarımıza bir nebze hakaret oluyor. Çünkü tamamıyla günlük kazanç elde eden esnaflarımız saatçi esnaflarımızın iş kayıplarına neden oluyorlar. Belediyenin zabıta ekipleriyle iletişim haline geçerek en azından esnaflarımızı uyarmaları bu işi yapan ustalara ve ehline bırakmaları konusunda ricada bulunuyoruz. Her yıl olduğu gibi asgari ücrete gelen zamla bazı ürünlerin artışı görülmektedir. Tabi elektronik piyasası genelde asgari ücretten ziyade döviz kuruna bağlı olduğu için fiyat değişkenlikleri günlük veya haftalık değişebiliyor. Bunun yanı sıra fotografçı esnafımız her yıl Aralık ayında yeni sezona hazırlanmaları için ve piyasadaki enflasyona ve asgari ücrete göre fiyat tarifelerini güncelleyip ve bu güncellediğimiz fiyat tarifelerini de esnaflarımıza gönderip onların üzerinden müşterilerine fiyat vererek satışlarını gerçekleştiriyorlar.” Şeklinde konuştu. 

HEM VATANDAŞLARIMIZ HEM DE ESNAFLARIMIZIN MUTLU OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUM

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, Elazığ’da esnaflar için yeni yıl beklentilerini dile getirirken 2024 yılında vatandaşların yerel esnaftan alışveriş yapmasını ümit ettiğini aktardı. Havabulut, 

“Yeni yılda firmalar modern teknolojiye ayak uydurarak yenilikler yapmakta. Bu yenilikler de esnaflarımıza iletiliyor, esnaflarımız da vatandaşlarla buluşturuyor. Ekonomik şartlar ne kadar uygun olursa esnaflarımız bu yenilikleri vatandaşlara sunduğu zaman daha cazip hale getirerek hep ürünlerin satışını yapmakta hem de bu yeniliklerden vatandaşlarımızın kullanmasını sağlamaktadır. Yeni yılda güzel şeyler olarak hem vatandaşlarımız hem de esnaflarımızın mutlu olacağını ümit ediyorum. Yeni yılda Elazığlı vatandaşlarımızın yerel esnaftan alışveriş yapmasını istiyoruz. Yerel esnafına sahip çıkmasını istiyoruz. Sonuçta Ailemizden muhakkak birkaç kişi Elazığ’da yerel esnaflık yapmaktadır. Ne kadar esnafımıza sahip çıkarsak o kadar hem şehrimiz kalkınır esnafımız mutlu olur ve vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamış olur.” dedi. 

“ESNAFLARIMIZIN BİR KISMI KOSGEB’DEN FAYDALANIRKEN BİR KISMI FAYDALANAMADI”

Elazığ’da 2020 depremi, pandemi ve 6 şubat depremlerinden etkilenen esnafların maddi olarak zorlandığını anlatan Başkan Havabulut, KOSGEB desteğinin şartsız bir şekilde bütün esnaflara sağlanması gerektiğini belirtti.Havabulut,
“Depremden sonra Elazığ’da ağır hasarlı orta hasarlı binalar altında ticari faaliyetlerini sürdürmeye çalışan esnaflarımız dükkanlarını tahliye etmek zorunda kaldılar. Esnaflığı bırakanlar oldu veya farklı bölgelerde işletmelerini tekrar açanlar oldu. 10-15 sene aynı dükkanda ticaret yapıp da daha sonra bu depremden dolayı farklı bölgelere giden esnaflarımızın çok ciddi anlamda iş kayıpları oldu. Maddi sıkıntılar oldu, üstüne bir de ekonomik sebepler gelince esnafımız zor bir süreç yaşandı. Belli noktalarda devlet destekli KOSGEB kredileri çıktı bu kredileri almak isteyen hak kazanan vatandaşlarımız oldu. Esnaflarımızın bir kısmı KOSGEB’den faydalanırken bir kısmı faydalanamadı. Esnaflarımız son yıllarda yaşadıkları felaketleri tam anlamıyla atlatabilmiş değil. 2020 Elazığ depremi, pandemi ve 6 şubat depremlerinin bıraktığı yıkımların etkisi henüz atlatılabilmiş değil. KOSGEB kredisi şartsız bir şekilde sağlanırsa esnaflarımız 2024 yılına büyük bir ümitle gireceklerdir.” Diyerek yetkililerden talepte bulundu.

ASGARİ ÜCRETE GELECEK OLAN ZAMMA KARŞI DEĞİLİZ

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Havabulut, açıklamasının devamında KOSGEB kredisinin detaylarına değinerek asgari ücrete gelmesi planlanan zam beklentilerini şu ifadelerle dile getirdi, Havabulut,

“Devletimiz şu anda ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı ve cirosu yetmiş beş bin üstünde olan esnaflarımıza bunu sunmakta. En azından bu ciroyu kaldırarak tüm Elazığ’daki genel esnafımıza da yansıtarak bu kredileri verse esnafımız faydalansa daha sağlıklı olur. Asgari ücretin artışı ile çoğu kaleme tabi ki de zam gelecektir. Asgari ücrete gelecek olan zamma karşı değiliz. Asgari ücrete gelecek olan zam için nasıl ki komisyon toplanıyorsa, biz esnafların ürünlerine gelmesi beklenen zam için de belirli aralıklarla komisyon toplanmalı ve fiyatlar bunlara göre belirlenmeli.
Örneğin asgari ücrete yüzde 50 zam gelirse esnaflarımızın ödeyeceği vergiler, KDV’ler, yanlarında çalıştırdıkları personelin sigorta işlemleri de yüzde 50 artmış olacak. Devletimiz bir taraf iyin iyi bir şey yaparken diğer kesimi de zora sokmakta. Gönül ister ki asgari ücretliye yüzde 50 zam yapılsın, ancak bu durumda bizler de piyasa koşullarına göre zam yapmak durumundayız. Umarım devletimiz bu konuda bir esneklik sağlar.” İfadelerine yer verdi.