'MEDYA VE ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA'
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem, koronavirüs salgınından dolayı medya sektörünün de ciddi bir kriz yaşadığını gündeme getirdi.
Başkan Erdem, bu açıklaması ise hem sektörün hem de bu sektörde çalışan 20 bin kişinin sesi oldu. Erdem; medyanın kamunun sesi olduğunu ifade ederek bu süreçte karşılaştıkları zorluklar yüzünden medyanın da medya çalışanın da sesinin kısıldığını ifade etti.
Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen sektörlerden birinin de medya sektörü olduğunu ifade eden FHGC Başkanı Semih Erdem, medyanın ve medya çalışanlarının bu zorlu süreçten çıkması adına neler yapılabileceğine de açıklık getirdi.
Başkan Erdem; “Kamu görevi yürüten ve her şartta özveri ile çalışan; medya çalışanlarının yaşam mücadelesi veriyor. Medyanın ve medya çalışanının sesinin kesilmemesi adına gerekli önlemler ivedilikle alınmalı” dedi.
“İLAN VE REKLAM GİDERLERİMİZ ERİDİ”
Bu süreçte sağlık çalışanları gibi basın mensuplarının da sağlığını geri plana atarak çalıştığını kaydeden Başkan Erdem; “Bu zorlu süreçte medya sektörünü ayakta tutan ilan ve reklam giderleri bitti. Medya kuruluşlarının, özellikle de yerel basının ilan ve reklam gelirleri, koronavirüs salgını ile birlikte adeta eridi. Basılı gazetelerin tiraj gelirleri de büyük oranlarda geriledi. Bu süreçte firmalar reklamları tamamen durdururken, Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar da, icra ve ihale ilanlarının yayınlanmaması sonucu yüzde 70’lara varan oranlarda azaldı” dedi.
“SEKTÖR ZORUNLU GİDERLERİNİ BİLE GİDEREMEZ DURUMDA”
Özellikle yerel basının ilan, reklam ve tiraj giderleri ile ayakta durduğunu belirten Başkan Erdem; “ Bu gelir kalemi erir erimez; basın çalışanlarının maaşlarının ödenmesi bir yana, zorunlu giderlerini ödeyemeyecek duruma geldi. Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerine destek verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanarak; bu desteklerin neler olabileceğine de açıklık getirdi.
MEDYANIN MADDİ KÜLFETİ HAFİFLETİLMELİDİR!
Basın sektörünün kamunun gözü, kulağı ve sesi olduğunu belirten bundan dolayı da kamuya hizmet eden bu mecranın muhakkak yaşatılması gerektiğini vurgulayan Erdem; “ Sektörümüz stratejik sektör olarak ilan edilerek muafiyet, hibe ve desteklerin kolaylaştırılması sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si faizsiz kredi olmak üzere acil maddi kaynak sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde yüzde 75 oranında indirim yapılmalı, hesaplanacak borç 6 ay ertelenmelidir” diyerek medyanın maddi külfetinin hafifletilmesi gerektiği üzerinde durdu.
“ÇALIŞANLARA DA 10 BİN TL FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ”
Basın çalışanlarının da bu süreçte maddi bir dar boğaza girdiğini aktaran Erdem; “Medya kuruluşlarında görev yapan basın çalışanlarına ve basın kartı sahibi gazetecilere 3 ay asgari ücret tutarında hibe yardım, 10 bin TL’ye kadar 1 yıl faizsiz kredi verilmelidir. Anadolu Ajansı, 6 ay süreyle yerel basından abone ücreti almamalıdır. Kalkınma Ajans programlarında basın işletmeleri, sivil toplum örgütleri statüsünde değerlendirilmelidir” dedi.
“KAPSAMLI İNTERNET YASASI ÇIKARILMALIDIR”
İnternet haberciliği ile ilgili de gerekli bir düzenlemenin olması gerektiğini kaydeden Başkan Erdem; “Bu kapsamda istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmeli, kapsamlı bir İnternet Yasası mutlaka çıkarılmalıdır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır. Ayrıca 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun; Yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde güncellenmelidir” dedi.
“RTÜK PAYLARI BİR YIL SÜREYLE ALINMAMALI”
RTÜK paylarının da bir yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini belirten Erdem; “ Medya sektörünün zorunlu giderleri arasında yer alan tüm malların gümrük vergisi sıfırlanmalıdır. Televizyon kuruluşlarından alınan uydu bedelleri ve RTÜK payları en az bir yıl süreyle alınmamalı, daha sonra ödemeler ABD Doları ile değil, Türk Lirası üzerinden alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.
“YEREL BASINI; YEREL YÖNETİMLER VE KAMU KURUMLARI DA DESTEKLEMELİDİR”
Yerel basının gerek yerel yönetimler gerekse de kamu kurumları tarafından muhakkak desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Erdem; “Anadolu basını, gerek yerel yönetimler, gerekse kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmelidir. Medya kuruluşlarına Ücretli Kamu Spotu ve Zorunlu Yayın desteği verilmelidir. TBMM, 14 Kasım 2020 tarihine kadar, gazetecilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için yasama organı olarak kanuni düzenleme yapmalı, basın kartı sahibi olmak yerine basın sigortalı olma hükmünün getirilmedir. Aksi takdirde gazeteciler için fiili hizmet süresi zammından yararlanma hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Gazetecilik mesleği basın kartı sahibi koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmeli, basın kartı sahibi ve sahipsiz gazetecilerin anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammı geri verilmelidir. Basın kartını yeni alanlar ve değiştirenler için uzun tutulan bekleme süresi kısaltılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.