Medikal Sektörü Sorunları TOBB'ye Taşındı

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, medikal sektörünün kamudan alacaklarının zamanında ödenmemesi ve sektörün ülke genelinde yaşadığı bu sorunun çözümü için TOBB nezdinde girişimler başlatılması talebinde bulundu…

Medikal Sektörü Sorunları TOBB'ye Taşındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm halkımız için stratejik olan bu konuda sorun yaşanmamasını istiyoruz…

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Elazığ TSO 13. Meslek Komitemiz tarafından Meslek Komitesi Toplantısında dile getirilen bu sorun öncelikli olarak ilimizde ilgili kurumlarla paylaşılmıştır.

Bununla birlikte sorunun Türkiye genelindeki tüm sektör temsilcilerini ilgilendirmesi ve Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması için de TOBB nezdinde girişimlerde bulunduk. Bugüne kadar üyelerimizden gelen her sorunu sahiplenerek büyük bir özveriyle ilgili makamlara taşıyan TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu inanıyoruz ki bu konuya da hassasiyetle yaklaşacaktır” dedi.

Elazığ TSO’nun TOBB’den talebi…

“Yakından bildiğiniz gibi, ülkemizin en başarılı kamu hizmetlerinden birine sahne olan sağlık hizmetleri sektörü, dünyada eşine az rastlanır bir kamu-özel sektör işbirliğini başarıyla sürdürmektedir. Bu işbirliği kapsamında gerek şehir hastaneleri, gerekse kamuya ait diğer sağlık kuruluşları, ihtiyaç duydukları tıbbi malzemeleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında medikal sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz aracılığıyla en yüksek kalitede ve süratle tedarik etmektedirler.

Ancak uzun süredir küresel COVID-19 pandemisinin göremez kahramanlarından olan ilaç dışı tıbbi malzeme, protez, ortez, laboratuvar ya da sarf malzemeleri gibi ürünleri tedarik etmekle sorumlu medikal sektörü, ne yazık ki ciddi ticari risklerle karşı karşıyadır.

Maalesef Odamızın 13. Meslek Komitesinde yer alan Üyelerimiz sözleşme süreçlerindeki belirsizlikle ödemelerini 20 ayı bulan gecikmelerle takip etmekteler. Ayrıca söz konusu süreçte tahakkuk etmiş alacaklarından bile feragat etmek zorunda bırakılmakta; ödemelerini taahhüt edilenin 3 katı sürede bu feragat süreçleriyle tahsil etmek zorunda kalmaktadırlar.

Şüphesiz ki serbest piyasa dinamikleri, COVID-19 pandemisinin de yarattığı olumsuz etkiyle, ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Her dönemde çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilecek bu tutarsızlıklar, elbette özel sektörün de malumudur. Ancak ticari süreçlerin devamlılığı için doğal olan avans, fiyat farkı vb. ticari uygulamaları bile kullanma şansı olmayan medikal sektörü temsilcileri, ne yazık ki başta ilimiz olmak üzere Ülkemiz genelinde artık varlık mücadelesi gösterir duruma gelmişlerdir.

Söz konusu problemlerin, bu stratejik sektördeki