Matbaacılık Mesleği Bitecek mi?

Özel Haber: Elazığ'da 30 yıldır matbaacılık yapan ve Gazeteniz Hakimiyet'i büyük bir kaliteyle her gün sizler için hazırlayan matbaa ustası Nurullah Sönmez, mesleği öğreteceği çırak bulamadığını belirtti. Ayrıca Sönmez, matbaacılık mesleği ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Matbaacılık Mesleği Bitecek mi?

Son yıllarda geleceği konusunda büyük endişeler ve tartışmalar yaşanan matbaacılık mesleği ile ilgili merak edilenleri 30 yıllık deneyime sahip Matbaa Ustası Nurullah Sönmez’e sorduk. Sönmez, matbaacılığa ilk başladığı yıllarda harıl harıl çalıştıklarını, iş yetiştirmek için sabahlara kadar mesai yaptıklarını aktarırken özellikle dijitalleşmenin artmasıyla birlikte matbaacılık mesleğinin eski önemini kaybettiğini aktardı.

İŞ YETİŞTİREMEZDİK
Matbaacılığa ilk başladığı 90’lı yıllarda işleri yetiştirmek için sabalara kadar çalıştıklarını aktaran Sönmez şunları söyledi: “Ben mesleğe ilk çırak olarak başladım. 90’lı yıllarda matbaa çok önemli bir iş koluydu. Çırak olarak girmek bile zordu. İşler o kadar fazlaydı ki sabahlara kadar çalıştığımızı bilirim. Yine de işler hiç bitmezdi. Matbaacı olmanın o zamanlar çok büyük artıları vardı ve önemli bir meslek olarak görülürdü.”

BİLGİSAYAR İŞLERİ KOLAYLAŞTIRDI
İlk olarak Tipo Baskı ile işe başladığını belirten Matbaa Ustası Nurullah Sönmez, o yıllarda matbaacılığın zor bir meslek olduğunu ve bilgisayar kullanımıyla beraber yapılan işlerin kolaylaştığını vurgulayarak şunları söyledi: “1993 yılında Çağ Ofset’te matbaacılığa başladım. Matbaacılık o zamanlar fazla bilinmiyordu ve herkeste makine yoktu. Tipo sistemi vardı. Tipo baskıyı şöyle tanımlayabiliriz: Metal harflerle (hurufat) yapılan yüksek baskıya denir. Uzun ve zahmetli bir baskı hazırlık süreci gerektirir. Metal harflerin tek tek sayfa oluşturacak bir biçimde düzenlenmesi yöntemi kullanılır. Lafın özü o zamanlar bilgisayar ve ofset olmadığı için şimdiki kadar kolay değildi. Bilgisayar ve ofset işleri kolaylaştırdı.”

ÇIRAK BULUNAMIYOR
Matbaacılık mesleğinde artık çırak bulmak çok zor diyen sönmez sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Eskiden matbaada çırak olmak için sıraya girilirdi. Günümüzde her meslekte çırak bulmak zor ama matbaacılıkta biraz daha zor. Aileler çocuklarını gelecek görmediği için yönlendirmiyorlar. Durum böyle olunca da usta yetiştirmek de imkansız hale geliyor. Şu anda usta bulmak bile zor.”

MATBAACILIĞIN GELECEĞİ
Dijitalleşmenin her geçen gün arttığını belirten Matbaa Ustası Nurullah Sönmez, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Dijital çağı yaşıyoruz yani çağ değiştiği için matbaacılık yok olmaya yüz tutmuş durumda. Artık bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve sosyal medya var. Matbu evraklar da dijitale taşınmaya başladı. Ayrıca maliyetler artıyor. Çok fazla ithal ürün kullanıldığı için kur baskısı var. Aynı zamanda basılı gazetede maliyeti arttığı için 5-10 yıl sonra oda yok olacak gibi görünüyor.”