Mansur Aday Yapılır mı?

Erken seçim tartışmalarının yaşandığı şu günlerde yapılan ankette vatandaşlara 'Yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayı kim olmalıdır?' sorusu yöneltildi. Anketten çıkan sonuca göre ABB Başkanı Mansur Yavaş, CHP lideri Özel'i ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu geride bırakarak zirveye oturdu.

Mansur Aday Yapılır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açık uçlu formatında sorulan soruya yüzde 25.3'lük kesim Mansur Yavaş yanıtını verdi. Yavaş'ı  yüzde 19.6 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu takip etti. İmamoğlu'ndan sonra yüzde 7.8 ile üçüncü sırada CHP lideri Özgür Özel yer aldı. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın ise yüzde 2.1 oranla dördüncü olması dikkat çekti.

Bu ankette de gözüküyor ki vatandaşların parti yerine kişi tercihleri öne çıkıyor. CHP kimlikleri baskın bir şekilde öne çıkan İmamoğlu ve Özgür Özel yerine, siyasi yönünden ziyade duruşu ve dürüstlüğü ile öne çıkan Mansur Yavaş’a daha bir yönelim var.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri gelip çattığında muhalefet kesiminin Mansur Yavaş’ı aday yapması çok mümkün gözükmüyor. Zira muhalefet cenahının adayı büyük ihtimalle  İmamoğlu olacak ve seçimi de zorlayacak. Dolayısıyla Mansur Yavaş ya ABB’ye devam edecek, ya bakan yapılacak ya siyasi şöhretinden  faydalanmak amacıyla cumhurbaşkanı yardımcısı yapılacak.

Ankette Fatih Erbakan’ın bu üç isimden sonra dördüncü çıkması, YRP’nin de halkın beklentilerine yönelik muhalefet yaptığını ve bunun da  benimsendiğini ortaya koyuyor. Ama şurası da bir gerçek ki Fatih Erbakan Türk siyasetinde güçlü bir figür olma noktasında önemli fırsatları kaçırdı. Erbakan’ın güçlü ve haklı söylemleri olmasına rağmen, ürkek bir muhalefet anlayışıyla yol yürümeye çalışması kendisini de partisini de geriye itiyor.