Malatya, kayısı tescilini hak etti !
Geçtiğimiz hafta kayısının Avrupa Birliği tarafından Malatya adına coğrafi işaret olarak tescillenmesiyle Dünyanın en kaliteli kayısıları Baskil'de
Geçtiğimiz hafta kayısının Avrupa Birliği tarafından Malatya adına coğrafi işaret olarak tescillenmesiyle Dünyanın en kaliteli kayısıları Baskil’de üretilmesine rağmen akıllara neden Baskil adına değil de kayısı Malatya adına coğrafi işaret olarak tescillenmesi sorusu takıldı . Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat ZİLAYAZ’a göre yaşanan gelişmelerin son derece doğal olduğunu ve tescili hak edenin aldığını söyledi. ZİLAYAZ “Kayısının tescillenmesi çok güzel, sevindirici bir olay. Kayısının % 80’i Malatya’da %15’i ise Baskil’de oranında üretiliyor. Tabi ki en kaliteli kayısı Baskil’de ama; pazarı Malatya’da. Kayısı denince zaten orası akla geliyor. Şuan Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Bülent TÜFENKCİ Bey 2002 yılında Ak Parti Malatya il başkanlığı yaptığı dönemde orada yapılan bir etkinliğe katılmıştım. Ta o dönemden bu yana yapılan bir çalışma var. Bülent Bey bakan olduktan sonra da bayağı bir etkili oldu. 2014 yılında yapılan müracaat sonuç verdi ve kayısı coğrafi işaret olarak Malatya adına tescillendi. Kayısı denince akla gelen, %80 üretim yapan Malatya’nın bu işareti alması son derece doğaldır. Ben bu gelişmenin söylenenlerin aksine Baskil kayısısı için de yararlı olduğunu bundan faydalanacağımızı düşünüyorum. Zaten bizim böyle bir girişimiz hiç olmadı. Onlar bunun için bayağı bir çaba sarf ettiler ve bunun karşılığını da aldılar. Elazığ’da üzüm için aynı başvuruyu yapabilir. Fakat; maalesef buna yönelik bir girişim göremiyoruz” diye konuştu.
Rekolte İyi Fakat; Kalite Çok Düşük !
Mayıs ayında yağan dolu nedeniyle Baskil’in 26’ı köyünde kayısı da ciddi zararlar meydana geldiğini vurgulayan ZİLAYAZ “ Zararımızın büyük olduğunu başta vekillerimiz olmak üzere birçok kişiye iletmiştik. Bize söylenen şey her zaman olduğu gibi “sigorta neden yapmıyorsunuz ?” oluyor. Biz bu konuda herhangi bir destek alamadık. Rekoltemiz iyi fakat; kalite çok düşük. Dolu yarası kayısılarda çok fazla var” diye kaydetti.
Kayısının Fiyatı Beklentileri Karşılamadı
Normalde hasat başlamadan 7-8 lira olan kayısının fiyatı 6 liranın altında şuan alıcı bulduğunu dile getiren Murat ZİLAYAZ “ En azından böyle devam etse yine insanlarımız memnun olur ama; her geçen gün kilogram fiyatı daha da düşüyor. Kayısı üretici bu konuda çok dertli” diye ifade etti.