Malatya Karıştı!

Malatya'da son günlerde şehrin ekonomisine büyük bir katkı sağlayan kayısı konusunda ciddi tepkiler yükseliyor.

Malatya Karıştı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını açıklarken, geçen sene 200 TL’den satılan ancak bu yıl 80 TL’ye kadar düşen kayısı için ne alım kararı ne de taban fiyat açıklamadı.

Geçtiğimiz günlerde şehrin tüm dinamikleri kayısı konusunda fiyatların istenilen seviyede olmayacağı yönünde alınan duyumlarla Malatyalılar duruma büyük bir tepki göstermişti.

TMO’nun taban fiyat açıklamamasının ardından bu duruma tepkiler büyümeye devam ediyor. Kayısının fiyatının 30 liraya kadar düştüğünü belirten yetkililer bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyor.

Malatya Karıştı!

RANT TEPKİSİ

 Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, geçen günlerde yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

"Ürünümüze sahip çıkılmıyor. Bakın yıllardır Toprak Mahsulleri Ofisi, fındığı alıyor, tahılı alıyor, inciri alıyor niçin kayısı almıyor diye feveran ettik ve en sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım listesine kayısıyı zor bela koydurduk. Akabinde devletimiz Malatya’mıza 11 bin tonluk lisanslı kayısı alım deposu yaptı. Bu depolar yapıldığı günden beri listeye alındığımız günden beri sadece 2020 yılında Bekir Pakdemirli bakanımızın döneminde bir taban fiyat açıklandı; 21 lira ve 23 lira olarak ama 1 kilogram kayısı dahi TMO tarafından lisanlı depolardan alınmadı. Neden alınmadı, bu ticaretçi, ihracatçı doymak bilmeyen insanlar oraya malı kaptırmadı. 30 liraya kadar fiyat verdi. Bu çiftçinin elindeki kupkuru malı alarak, nemlendirerek yüzde 30 da arttırarak bunu ranta çevirdiler. O günden bu yana ne TMO alıp yaptı ne de depolarımız."

Malatya Karıştı!

KAYISIYA SAHİP ÇIKILMALI

Hem Malatya’nın hem de Elazığ’ın ekonomisine ciddi katkı sağlayan kayısıya devlet eliyle sahip çıkılması gerekiyor. Türkiye’de üreticinin en büyük sorunlarından olan tarla ile raf arasındaki devasa farkların kayısıda da yaşanmaması adına destek şart. Yaşı, kurusu, kabuğu çekirdeği ile kayısı bir değerdir ve sahip çıkılması elzemdir.