Makrome ile gelen sanat
Başak MERAL GÜNDÜZ/Bir düğüm tekniğinin modern sanata dönüşüm hikayesini bu teknik ile uğraşan Aslı YEŞİLTAŞ gazetemize anlattı.
MAKROME DÜĞÜM YÖNTEMİ KULLANILARAK BİR TEKSTİL MALZEMESİ ÜRETME TEKNİĞİNİN ADI
Aslı YEŞİLTAŞ,”Asıl popülerliği olan duvar dekorlarından, sürekli yakınımızda bulunan anahtarlıklara, buzdolabı magnetlerine,perdelere ve daha pek çok objenin tasarımına yön veren makromenin kullanım alanı oldukça geniş, tarihi de bir o kadar eski diyebiliriz.Makrome aslında “düğüm” yöntemi kullanılarak bir tekstil malzemesi üretme tekniğinin adı. Bu teknik, tıpkı kendi desenleri gibi oldukça çeşitli ve özgün bir geçmişe sahip. Makrome tarzı/benzeri düğümlerin süsleme olarak en eski kullanımlarına Babilliler ve Asurluların oymalarında rastlanıyor. Çin ve Mısır uygarlıklarında da seremoni giysileri ve duvar dekorları olarak izlerine rastlanan makrome tekniğinin en yaygın bilinen geçmişi ise 13.yy’da Arap dokumacılardan gelmiş olduğu yönünde. Aslında tüm el sanatları için aynı şeyi söylemek mümkün. Zamanla eskinin değeri yeniden anlaşılıyor. Kıymeti daha çok biliniyor. Harcanan emek, sadelik ve şıklık daha ön plana çıkıyor. Üretimi olduğu gibi tüketimi de kolay olan şeyler moda oluyor. Kısa vadede değerini yitiriyor haliyle.Günümüz toplumu artık sıradanlık istemiyor”dedi.
HOBİ OLARAK BAŞLADIM ŞİMDİ YURT DIŞINDAN SİPARİŞ ALIYORUM
YEŞİLTAŞ,”Ben işimi evden yürütüyorum ilk etapta hobi amacıyla başladım ve ilerlettim.Üç çocuğum var.Ev işleri aslında çok yorucu ama bu duruma alıştım. Emek vermeden olmuyor. Kalan zamanlarda fotograf çekimi, paylaşımı, ürün paketlemesi, kargosu ile geçip gidiyor. Ama asıl üretim gece benim için. El ayak çekilince….Dönem dönem değişik ilgi alanlarım olmuştur. Boş durmayı sevmiyorum. Makrome de benim için terapi oldu.Girişimcilik adına çok da bir şey yapmadan herşey kendiliğinden gelişti özellikle pandemi döneminde.Instagram çok geniş bir sosyal ağ. Verimli kullanabilmişim demek ki şimdi çok tatlı bir sürü takipçim ve müşterim var.Elazığ’da çoğu organizasyonlarda benim makrome işlerim yer almakta.Fotoğrafçılar çekimlerde kullanmakta.Yurtdışından fazlasıyla sipariş alıyorum bu durumunda beni çok mutlu etmekte.”dedi.
TÜKETİM TOPLUMU OLMAKTAN BİRAZ OLSUN ÇIKIYOR OLABİLMEK UMUT VERİCİ
Aslı YEŞİLTAŞ,”Mevcut durumumdan oldukça memnunum. Memnuniyet ne beklediğinle alakalı aslında. Benim beklentim öyle çok büyük paralar kazanmak değil ki. Keyif aldığım bir hobim var ve bundan yeteri kadar para kazanıyorum. Fazla para kazanacağım diye keyfimin kaçmasına da müsade etmiyorum. Azı karar çoğu zarar benim için…İsterim ki bir çok evi, bir çok düğünü, daveti, bebek odasını, bir çok çantayı makromeler süslesin. Bir çok kadın bu el işini tekrar hayata geçirsin. Tüm dünyada doğallık ve sadelik arayışı ön planda artık. El emeği ve sevgiyle üretilmiş herşey daha değerli. Tüketim toplumu olmaktan biraz olsun çıkıyor olabilmek umut verici. Dilerim bizim gibi üreten kadınlarımız günden güne artar”dedi.