Makam, Bazılarına Büyük Gelir

Bazı insanlar vardır ki oturdukları koltuğu ve makamı yüceltirler, bazıları da vardır ki hem oturdukları makamın ağırlığını ve saygınlığını hem de kendi güvenilirlik ve saygınlığını sıfırlarlar.

Makam, Bazılarına Büyük Gelir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vali Recep Yazıcıoğlu bugün hala efsane ise bunun sebebi makamlara kattığı değer ve bu makamlarda gerçekleştirdiği efsane hizmetlere ve vatandaşlara bakış açışı, davranışı ve adil yaklaşımıdır.

Olumlu örneklerine rağmen şimdi buradan hem de yakından olumsuz birçok örnek vermek mümkün belki ama zaten siz okurlarımız ne demek istediğimizi çoktan anladınız bile.

Makamının saygınlığını sıfırlayan olumsuz davranışa bir örnek de Artvin’den geldi.

Artvin'de Kemalpaşa Kaymakamı Mehmet Faruk Saygın'ın ziyaret ettiği Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde girdiği sınıfta 'Hoş geldiniz' diyerek kendisine elini uzatan öğretmeni 'Haddini bil, sınıftan çık dışarıya bekle' diyerek kovması hem Milli Eğitim Bakanı hem de Artvin valiliği tarafından kınanmıştı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı canlı yayında "Artvin'de kaymakamın öğretmenle tartışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine "Esefle kınıyorum. Bu tip şeylerin inşallah bir daha tekrarlanmaması için her zaman öğretmenlerimizin yanında olarak süreci devam ettireceğiz " ifadelerini kullanmıştı.

Artvin'in Kemalpaşa Kaymakamı Mehmet Faruk Saygın, gelen tepkilerden mi, kınama mesajlardan mı yoksa soruşturma nedeniyle mi  yada  gerçekten yaptığı olayın vicdani muhasebesini yapıp pişman olduğundan mı bilinmez,  Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde sınıftan kovduğu öğretmen Burak Kılıç'tan özür diledi.
Hatasını anlayan Kaymakam Saygın, öğretmen Burak Kılınç'tan helallik almak için ikinci kez ziyarete gitti.

Ziyareti olumlu karşılayan Kılıç, kaymakamı kabul etti ve olay tatlıya bağlandı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün internet sitesinde, kaymakamın bugün liseye giderek öğretmen Kılıç'a çiçek sunduğu ve özür dilediğine dair açıklama yer aldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi."29.09.2021 Çarşamba günü gerçekleştirdiğimiz okul ziyareti sırasında karşılıklı yanlış anlaşılma nedeniyle yaşanan hadise beni derinden üzmüştür. Pandemi koşulları gereği küçük bir heyetle gerçekleştirdiğimiz sınıf ziyaretleri sırasında iki öğretmenin görevli olduğu sınıfınızda sizin sonradan sınıfa gelmeniz, kim olduğunuzu o an bilmiyor olmam ve tokalaşmak maksadıyla elinizi uzatmanız sebebiyle salgın tedbirleri açısından sizi uyarma gereği duydum. Öte yandan, sizin özel eğitim öğrencimizin bakımı ile ilgilenmeniz sebebi ile sonradan sınıfa geldiğinizi anladım. Yaşanan yanlış anlaşılmadan kaynaklanan hadiseden üzüntü duyduğumu size özellikle belirtmek isterim" 

Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi Öğretmeni Burak Kılıç ise Kaymakam Saygın’a yanlış anlaşılma sonucu doğan olayın bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu ve kamuoyuna yansıtılan içeriğin olayın gerçekliği ile bağdaşmadığını belirterek “Kaymakamımıza yapıcı tavrı dolayısıyla teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar kaymakam hatasını anlamış ve özür dilemişse de öğretmenlerin kalbi kırılmış ve üst yöneticinin hakaretine maruz kalmak tüm öğretmenleri incitmiştir.
Bazı yöneticiler, devletin kudret güçlerini zamansız ve gösterilmesi gereken yerde göstermeyip, şefkat yüzünü göstermeleri gerektiği yerde sert  bir üslup kullanmaları da gösteriyor ki bazı makamlar bazılarına büyük geliyor. O makamları taşıyacak olgunluğa sahip olmayanları yönetici yapmak,  şehir ve ilçeleri emanet etmek doğru bir yaklaşım değil.

Bazı valiler ve kaymakamlar, asıl gösterilmesi gereken yerde kudret ve devlet adamlığı vasfını  göstermeyip birilerine hoşluk yapmalarına ve kendilerini tartışılır hale getirmelerine rağmen, özel öğretim sınıfındaki öğrencinin ihtiyacını karşılamak için dışarıya çıkıp, sınıfa geldiğinde kaymakama güzel bir üslupla “hoş geldiniz” diyen genç öğretmenin kalbini kırması, mazur görülecek ve özürle unutulacak bir olay değildir.

Bu tür olaylar da gösteriyor ki  makamlara atamalar yapılırken daha seçici olmak gerekiyor. Belki kaymakam gerçek anlamda pişman olmuş ve üzülmüştür ama bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yetkili kurumlar tarafından soruşturma devam etmelidir. Devlet adamlığı her insana saygı göstermeyi gerektirir. Makamlar geçicidir.