Madenlerde Açıkkapı Faktörü

Geçtiğimiz gün, Maden ilçesi sınırları içinde bulunan bakır, krom ve altın gibi zengin maden kaynaklarının Elazığlı müteşebbisler tarafından işletilerek bölge ve şehir ekonomisine katma değer kazandırması çalışmalarından söz etmiş, bu süreçlerin hızlı bir şekilde takip edilip hayata geçirilmesi noktasında bir bölge milletvekiline ihtiyaç duyulduğunu dile getirmiştik.

Madenlerde Açıkkapı Faktörü

“Sırada Milletvekili Var” başlığıyla dile getirdiğimiz bu düşüncemizi, bölge halkını temsil etme yetisi ve potansiyeline sahip olası milletvekili adaylarını da belirttiğimiz yazımızda, ilimiz eski Milletvekili Ejder Açıkkapı’nın Maden’de doğup büyüdüğüne, ailesinin şirketlerinin temelinin bu ilçede atıldığına da vurgu yapmış ancak sonuçta kendisinin Palulu olduğuna dikkat çekmiştik.

Bu yazımız sonrası yaptığımız bir araştırma ile gördük ki, Ejder Açıkkapı vekilimize haksızlık etmişiz. Geçmişte Maden ilçesi ve özellikle bugünlerde şehirde yeni bir umut ve heyecan doğuran zengin maden yataklarının bulunmasında TBMM Bütçe Plan komisyonunda işaret fişeğinin Ejder Açıkapı’nın bizzat Bakan’dan yeni rezerv alanlarının tespiti talebinde bulunduğu bilgilerine ulaştık.

Sayın Ejder Açıkkapı,  2017 yılında Milletvekili olduğu dönemde 2018 yılı bütçe hazırlıkları toplantılarında Meclis Plan Bütçe Komisyonunda, Maden ilçesinde geçmişte bulunan maden rezervlerinin işletilmesiyle ilçenin oldukça gelişmiş ve kalkınmış bir konumda olduğunu, ancak son yıllarda ilçenin ciddi göç verdiğini bu amaçla MTA’nın sondaj çalışması yaparak yeni rezervler arama yoluna gitmesi gerektiğini, ilimizde çıkartılan madenlerin hammadde olarak dışarıya gönderilip yüz kat bedelle tekrar ithal edildiğine dikkate çekerek, Elazığ’da maden işleme ve mamul hale getirme tesisleri kurulması yönünde dönemin bakanından talepte bulunduğunu yaptığımız kaynak taramasında öğrendik.

Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da Milletvekili Ejder Açıkkapı’nın talebi üzerine MTA’ya talimat vererek bölgede sondaj çalışılmasını başlattığını, işte bugünlerde işletilmesi noktasında tartışma ve ihale hazırlıklarının yapıldığı madenlerin o dönemde başlatılan çalışmalarının bir sonucu ve semeresi olduğunu da öğrendik.
Ejder Açıkkapı, her ne kadar Palulu bir ailenin ferdi olsa da doğduğu, çocukluğu ve gençliğinin geçtiği Maden ilçesi ve çevresinin geçmişten bugüne hangi sorunları yaşadığını, problemlere kaynaklık eden aksaklık ve yanlışları bizzat görerek büyüdüğü bir ilçenin sorunlarına kayıtsız kalmadığını ve bugün tüm şehri heyecanlandıran madenlerin ortaya çıkarılmasında bir numaralı ama sırf şov yapmadığı için gizli bir kahraman olduğunu öğrendik.
Peki, bu bilgiler neden kamuoyunda çok bilinmez ve konuşulmaz diye bir soru sorulduğunda da Ejder Açıkkapı’nın siyaset yapma tarzı, üslubu ve beyefendiliği çıkıyor ortaya.
Birileri böyle bir önemli bir işe ön ayak ve vesile olsa belki şehirde davul zurna çaldırırdı. Ama Ejder Açıkkapı, bu yola gitmedi. Milletvekili olarak TBMM’de görevini yaptı ve bakandan şehrin kaderini değiştirecek stratejik bir talep de bulundu. Bakan da bunu  yerine getirdi ve 2017’de MTA tarafından başlatılan süreç, 2022 yılında şehrin ufkunda doğan bir güneş gibi ısıttı kalplerimizi ve gönüllerimizi.

Ejder Açıkkapı’nın bizzat kendi feraseti ve öngörüsü, emeği, katkısı ve çabasıyla ortaya çıkarılmasını başardığı bu maden yataklarının Elazığlıların faydasına olacak şekilde işletilmesi için de inşallah mevcut milletvekillerimiz üzerilerine düşen görevleri hakkıyla yaparlar. Zira tarih, başarısını ve gayreti unutmaz ve bir gün mutlaka karşılığını verir.