Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Cilt Uzmanı Açıkladı

Birkaç damla lavanta yağı ile evinizde tertemiz, sakinleştirici bir koku elde edebilir, baş ağrılarını dindirebilir, rahat bir uyku çekebilir hatta cildinizdeki egzamayı tedavi edebilirsiniz. Tabii elinizdeki şişenin içinde gerçekten lavanta yağı varsa…

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Cilt Uzmanı Açıkladı

Semra Akpınar, Lavanta yağı hem satıyor hem de kullanıcı.  Lavanta yağının faydalarını Akpınar’a sorduk.

Semra Akpınar,”17 yıl cilt uzmanlığı yaptım. Lavantayı çok severim hassasiyetim var diyebiliriz. Burada üretici bir firmayla konuştum firmada bana destek oldu. Elazığ’da oldukça lavanta bahçeleri var. Ben de arkadaşlarıma çevreme lavantanın, yağının, suyunun sabununun faydalarını anlatıyorum. Hem kullanıcı hem de satıcıyım. Ben kendimi Elazığ’da iyi bir girişimci olarak görüyorum ilerleyen zamanlarda lavantayı daha çok kişiye tanıtacağıma faydalarını anlatacağıma inanıyorum.

Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor. Lavanta yağı, aynı zamanda anksiyeteyi, mantar enfeksiyonlarını, alerjileri, depresyonu, uykusuzluğu, egzamayı, mide bulantısını ve adet kramplarını tedavi ettiğine inanılır” dedi.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Cilt Uzmanı Açıkladı

NERELERDE KULLANABİLİRİZ?

Akpınar, ”Ruhsal olarak rahatlatıcı, dengeleyici, canlandırıcı ve tazelik verici lavanta yağı uykusuzluk, depresyon, korku durumlarında tercih ediliyor. Antiseptik, antibakteriyel, antiviral, yara iyi edici, ağrı kesici, kan dolaşımı arttırıcı, kas gevşetici ve hücre yenileyici özellikleri ile bedensel sorunların giderilmesinde de güvenle kullanılabiliyor. Ayrıca haşere kovucu etkisi de biliniyor. İşte lavanta yağının 20 basit kullanım şekli:

Hafif bir baş ağrınız varsa lavanta yağını şakaklarınıza ve ensenize sürün.

Daha derin bir uyku için iki damla lavanta yağını avuç içlerinizde ovalayıp ellerinizi yastığınıza sürün. Eğer lavantanın kokusu çok ağır geliyorsa ayaklarınızın üzerine sürerek de aynı rahatlatıcı etkiyi elde edebilirsiniz.

Yatıştırıcı bir banyo için küvetinize birkaç damla lavanta yağı damlatın.

Bir sprey şişesinde 20 damla saf lavanta yağını 60 ml damıtılmış su ile karıştırın ve vücudunuza serinletici olarak, yastıklarınıza sakinleştirici hoş bir koku vermesi için sıkın. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. Eğer hafif bir koku elde ettiyseniz lavanta yağı damlalarının miktarını artırabilirsiniz.

Bu lavantalı suyu sivrisineklerden korunmak için vücudunuza sıkabilirsiniz.

Saman nezlesinin etkilerini hafifletmek için bir damla lavanta yağını avucunuza damlatıp avuçlarınızı birbirine sürtün ve derin bir nefesle içinize çekin.

Böcek ve arı sokmaları sonrası kaşıntıyı engellemek ve şişmeyi durdurmak için söz konusu noktaya hemen bir damla lavanta yağı damlatın.

Hafif yanmalarda yanık bölgeye iki-üç damla lavanta yağı damlatın. Acıyı hafifletecek ve cildin kendisini onarmasına yardımcı olacaktır.

Kuru ya da pütürlü cildi, güneşten yanmış dudakları lavanta yağı ile ovalayın.

Egzama ve dermatit tedavisinde birkaç damla lavanta yağını, jojoba ya da badem yağı ile karıştırarak problemli bölgeye sürün.

Uçuğun üzerine bir damla lavanta yağı sürün.

Kızarıklık, kaşıntıyı önlemek için birkaç damla lavanta yağını söz konusu bölgeye sürün.

Taşıt tutması sorunundan mustaripseniz lavanta yağını deneyin. Bunun için dil köküne bir damla lavanta yağı damlatın ya da kulakların arkasına sürün.

Birkaç damla lavanta yağını koltuk altlarınıza sürdüğünüzde alternatif bir deodorant işlevi görecektir.

Kepekli saçların bakımında da lavanta yağından yardım alabilirsiniz, bunun için kafa derisini birkaç damla lavanta yağı ile ovalayın.

Kıyafetlerinizi güve ve haşerelerden korumak için birkaç damla lavanta yağını bir parça pamuğa damlatıp gardırobunuza ve çamaşır çekmecelerinize koyun.

Çamaşırlarınızda güzel bir koku elde etmek için, kurutucunuzu ıslak bir beze damlattığınız lavanta yağı ile birlikte çalıştırın.

Uçucu yağ difüzöründe lavanta yağını kullanarak iş yerinizde, evinizde ofisinizde daha rahatlatıcı bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Ayaklarınız su topladığında söz konusu bölgelerin üzerine dikkatli bir şekilde, patlatmadan bir miktar lavanta yağı sürün. Bu, kabarcığın daha hızlı bir şekilde kurumasına yardım eder. Üç-dört gün boyunca, ta ki kabarcık tamamen iyileşene kadar sık sık uygulayın.

Ayaklarınız ödem topladığında ya da çok yorgun olduğunda rahatlatmak için ılık bir su hazırlayın, içine papatya çayı ve birkaç damla lavanta yağı ekleyin” dedi.