KURUTULMUŞ BAMYANIN FİYATI ALTINLA YARIŞIYOR

Birçok sağlık problemine iyi gelen ve kış aylarında da tüketilebilmesi için kurutmalığı yapılan kurutmalık bamyanın kilogram fiyatı altınla yarışıyor

KURUTULMUŞ BAMYANIN FİYATI ALTINLA YARIŞIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok sağlık problemine iyi gelen ve kış aylarında da tüketilebilmesi için kurutmalığı yapılan kurutmalık bamyanın kilogram fiyatı altınla yarışıyor. 
 

Sağlığa olan faydaları ile sofraların vazgeçilmezi olan bamya, aşırı kolesterol ve toksin seviyelerini düşürmesi, buna bağlı olarak da kan şekeri düzeylerini stabilize etmesi, diyabete karşı aktif koruma göstermesi, cildin daha sağlıklı olmasını sağlaması, gözlerde meydana gelen katarakt riskini azaltması ve soğuk algınlıklarına, öksürüğe karşı doğal bir ilaç olması özellikleri ile biliniyor. 
 

Bahçelerden yaş haldeyken toplanan, küçük taneleri bulunan bamya, ev hanımları tarafından kışın da tüketilebilmesi için kurutuluyor. İğne yardımıyla ve binbir zahmetle ipe takılarak kurutulan bamya, kış aylarındaki fiyatıyla cep yakıyor.

 

Bamyalar bahçelerden taze bir şekilde toplanıyor. Tek tek ipliğe sağlanıp kurutuluyor ev hanımları tarafından. Bir hafta güneşin altında kaldıktan sonra kışa hazır bir şekilde bizlere geliyor. Oldukça zahmetli bir yolculuğu var. O yüzden fiyatı da biraz yüksek.. 
Bamya ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmesi, akciğer ve boğaz kısımlarında meydana gelebilecek iltihaplanmaları gidermesi ve kansere karşı etkili bir silah olarak biliniyor.

Genellikle yaz aylarında çıkan ve mevsiminde kilosu 10 liraya kadar satılan bamyanın kurutulmuş hali el yakıyor. Kurutması yapılan ve kış aylarında satışa sunulan bamyanın kilogram fiyatı neredeyse altınla yarışıyor. Vatandaşlar, 100 liraya satılan kurutulmuş bamyayı kiloyla almak yerine yemeklik almayı tercih ediyor. 

PİYASADA AZ VAR 

Kapalı çarşı esnafı sadece bamyanın değil hemen tüm sebzelerin kurutmasının dükkânlarında bulunduğunu belirtti.

Bamyanın fiyatının bu denli artmasının piyasada çok az bulunmasına bağlayan esnaf "Bamya yaz aylarında çıkıyor. Bu dönem kilogram fiyatı en fazla 10 liraya satılıyor. Bu dönemde aldığımız bamyaları kurutup kışın satıyoruz. Vatandaşlar kilosunu soruyor, pahalı olması nedeni ile almıyor. Kilosunu 100 liraya satıyoruz, alanlar bir yemeklik alıp gidiyor.’’dedi.