Kurtoğlu: 'İstikbal Göklerdedir' sözü bir hedef oldu'
16 Şubat Türk Hava Kurumu Kuruluş Yıldönümü nedeniyle THK Elazığ Şube Başkanı Tamer Kurtoğlu açıklama yaptı.
THK Elazığ Şube Başkanı Tamer Kurtoğlu yaptığı açıklamada: “Türk Hava Kurumu, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış Tüzüğü gereği kamu yararına faaliyetlerini yürütmektedir. THK Tüzüğünde Sayın Cumhurbaşkanımız Kurumun onursal Genel Başkanıdır. TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Bakanlıkların üst düzey yetkilileri ise Kurumun delegeleridir. Mülki idare amirlerimiz de şubelerimizin Onursal Başkanlarıdır” dedi.
“ÜLKEMİZ GENELİNDEKİ 382 ŞUBE VE EĞİTİM MERKEZLERİ İLE EĞİTİMLERE PANDEMİ DÖNEMİNE KADAR ARALIKSIZ DEVAM EDİLMİŞTİR”
Türk Hava Kurumunun amacı; vatanını seven, milletine bağlı havacılar yetiştirmektir. Türk Hava Kurumu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal tarafından kurulduğu 1925 yılından bugüne kadar ülkemizin her bölgesinde açmış olduğu kurslarda ve eğitim merkezlerinde yüzbinlerce gence havacılık eğitimleri vermiştir. Ülkemiz genelindeki 382 şube ve eğitim merkezleri ile eğitimlere pandemi dönemine kadar aralıksız devam edilmiştir. Amacımız, havacılık sektörünün merkezi kabul edilen sportif ve amatör havacılığın Türkiye'de geliştirilmesidir. Söz konusu havacılık faaliyetleri ile gençlerimizin; milletini ve ülkesini seven, çevre bilinci yüksek, sosyal sorumluluk anlayışı gelişmiş, iyi birer vatandaş olarak yetişmesine katkıda bulunuyoruz.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR!
Kurtoğlu açıklamasına şu ifadelerle devam etti: “23 Nisan 1926'da Türk Havacılığının ihtiyacı olan teknik personelinin temini amacıyla "Tayyare Makinist Mektebi"ni kurduk. Aynı yıl "Kayseri Uçak Fabrikası'nı" yine biz kurduk. Böylece 1926'da tayyare imal eden, teknik bakımını yapan ve onları uçuran pilotları yetiştiren bir organizasyon yapısına sahip olduk. Buradaki en önemli nokta; İstiklal Harbi gibi çetin bir mücadeleden yeni çıkmış, açlık tokluk arasındaki bir milletin kaynak ayırarak Türk Hava Kurumu'na can vermesidir. Takip eden 10 yıl içinde Kurumumuzun ürettiği veya satın aldığı 351 uçağı Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışladık.
Türk Hava Kurumu adını gökyüzüne altın harflerle yazdıran birçok havacıyı da çatısı altında barındırmıştır. 1931 yılında, Pilot Vecihi Hürkuş kendi atölyesinde ürettiği uçakla Ankara'dan havalanarak küçük bir Türkiye turu yapmayı başardı. 1932 yılında Cemiyet'in yurt dışında eğittiği mühendislerden Selahattin Reşit Bey ve ekibi motor ve pervanesi dışında tüm parçaları Türk malı olan ilk ulusal tipteki uçağımızın (MMV-1) prototipini üretti. Bu üretim bütün yurtta çok büyük heyecan yarattı.
"İstikbal Göklerdedir!" Bu, o yılların coşkusu içinde söylenen sadece bir çift güzel söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedef oldu. Bu amaçla 3 Mayıs 1935'de Türkkuşu kuruldu. Atatürk'ün yıllar boyu her gittiği yerde konuşmalar yaparak gençliğe vermek istediği havacılık aşkı, havacılık coşkusu, kısa sürede sonuca ulaştı ve gençler akın akın Türkkuşu'na koşmaya başladı. Kurum, Vatan göklerine aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in de bulunduğu, birçok değerli insan yetiştirdi.”
KIBRIS BARIŞ HAREKATINDA THK ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ
THK’nın yetiştirdiği gençlerle ilgili de bilgiler veren Şube Başkanı Kurtoğlu açıklamasnın devamında şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde küçük atölyelerin yaptığı motor imalat denemeleri bir tarafa bırakılırsa, ilk motor fabrikasının THK tarafından Gazi Orman Çiftliği'nde kurulduğunu söyleyebiliriz. Bu fabrikanın çalışmaları 1951 yılına kadar sürdü ve dönemin getirdiği koşullar nedeniyle aynı yıl Makina ve Kimya Endüstrisine devredildi. Bu fabrika 1952'de tamamen kapatıldı, halen Türk Traktör Fabrikası olarak işletilmekte ve traktör üretimiyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
THK'nın 1925'ten bu yana havacılığın çeşitli dallarında yetiştirdiği Türk gençleri sadece sportif faaliyetlere katılmakla kalmayarak, yurt savunmasında da etkin rol aldı. Bunun en iyi örneği 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görüldü. Hava İndirme Harekâtına, o dönemde askerlik görevini paraşütçü olarak yapan ve Kurumun yetiştirdiği gençler katıldı. Harekât esnasında kurumun uçak ve pilotlarına da önemli görevler verildi.
THK o yıllarda, sanayii ve teknik faaliyetlerin yanında sportif alanda çok ciddi bir vizyon ortaya koyarak ve kurulduktan 4 yıl sonra 1929'da havacılık faaliyetlerinin dünya çapında gelişmesini sağlayan ve sportif havacılık sahasında uluslararası tek ve en üst organ olan Uluslararası Havacılık Federasyonu'na (FAI) üye olduk. O günden bugüne gelişmiş alt yapısı ve yetişmiş kadrolarıyla Türkiye'nin Milli Hava Sporları Kontrol Otoritesi (NAC) unvanını taşır. Bu nedenle THK, Türkiye'nin resmi ulusal ve uluslararası şampiyona düzenleme yetkisine sahip, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları gibi Birinci Kategori yarışmalara gönderilecek Milli Takım Sporcularını belirlemeye yetkili, uluslararası diğer resmi yarışmalara katılmak isteyen sporculardan hak edenlere FAI lisansı verebilen, Türkiye'de düzenlenen resmi organizasyonlarda elde edilen dereceleri ve rekorları tescil etmeye yetkili tek resmi kurumdur. Her yıl, FAI takvimine uygun olarak sportif havacılığın bütün branşlarında ulusal ve uluslararası şampiyonalar ve yarışmalar düzenlemekteydik ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılından itibaren bu faaliyetlerimize ara verdik. Türk Hava Kurumu aynı zamanda EAS'ın (European Airsports) 1989 yılından beri üyesi. EAS; FAI ile birlikte sivil havacılık ve elemanlarının çıkarları için çalışmaktadır.”
İHA KURSLARI DÜZENLİYORUZ
Kurtoğlu, açıklamasında son olarak şunları kaydetti:
“İnsansız Hava Araçlarının (İHA); askeri, sivil (hobi ve ticari) ve bilimsel amaçlı profesyonel kullanımlarının ülkemizde ve tüm dünyada hızla arttığı, hatta önümüzdeki yıllarda bu konunun daha fazla gündem oluşturacağı değerlendirilerek 2017 yılından beri İHA kursları düzenliyoruz. İHA sertifikası verme yetkisine sahip THK bu konuda da yine Türkiye'deki öncü kurumlardan biridir. Kurum 1930'lu yıllardan beri edindiği model uçak, radyo kontrollü model uçak ve roket tecrübesi ile İHA kurslarını hem teorik hem de uygulamalı olarak vererek bu konuda da becerisini, öncülüğünü ve kabiliyetini ortaya koyuyor.
Türk Hava Kurumu; Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde, Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen dünyanın en büyük festivali TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne 2018 yılından beri katılmakta, imkân ve kabiliyetlerini gözler önüne sermektedir. Kurum ayrıca Avrasya'nın her yıl gerçekleştirilen lider uluslararası sektör etkinliği olan WIN EURASIA Fuarı'na da katılmaktadır.
Türk Hava Kurumu, 96 yıldır kadirşinas milletimizin cömert desteği ve yardımıyla binlerce gencimize kanat olmuş, yüzbinlerce insanımızı havacılıkla buluşturmuş ve Türk Havacılığına yön vermiştir. Kurumuzun köklü geçmişinin ve başarılarının, kamuoyu ve paydaşlarımız nezdinde hak ettiği şekilde tanıtımı ve temsilinden Türk Hava Kurumu Ailesinin önemli ve ayrılmaz birer parçası olan siz değerli Basın Mensuplarının destek ve çabası çok önemli olmakla birlikte; ülkemiz havacılığının gelişimi ve gençlerimiz arasında havacılığın bir tutku ve bir umut olması için de büyük önem arz etmektedir.”