Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Opr. Dr. Mücahit Yıldız kulak çınlaması ile ilgili bilgiler verdi.

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Kulak çınlaması  (Tinnitus), kişilerin dışarıdan herhangi bir sesli uyaran olmadan ses algılamasıdır.Bazı hastalar çınlama yerine uğultu duyduklarını söylüyorlar. Biz bunu da kulak çınlaması olarak adlandırıyoruz.

TİNNİTUS (ÇINLAMA) BELİRTİLERİ NEDİR?

Mücahit Yıldız,”Kulak çınlaması (tinnitus), akustik bir uyaran olmaksızın hastanın bir ses algılaması olarak da tanımlanabilir. Bu ses değişik ton, özellik ve karakterde olabilir. Çoğu zaman çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edilir.

Kulak çınlaması olan çoğu insanda yalnızca sizin duyabileceğiniz kulak çınlaması vardır. Kulak çınlamasının sesleri alçak bir kükremeden yüksek bir gıcırtıya kadar değişebilir ve bunu bir veya iki kulakta duyabilirsiniz. Bazı durumlarda, ses o kadar yüksek olabilir ki, konsantre olmanızı veya diğer sesleri duymanızı engeller. Tinnitus her zaman mevcut olabilir veya gelip gidebilir.

Nadir durumlarda, kulak çınlaması, genellikle kalp atışınızla aynı zamanda ritmik bir nabız veya uğultu sesi olarak ortaya çıkabilir. Buna pulsatil tinnitus denir. Pulsatil kulak çınlamanız varsa, doktorunuz muayene yaptığında kulak çınlamanızı duyabilir.(objektif tinnitus)

TİNNİTUSUN (ÇINLAMA) YAYGIN NEDENLERİ NEDİR?

Mücahit Yıldız,”Birçok insanda kulak çınlaması aşağıdakilerden biri nedeniyle oluşur:

İşitme kaybı. İç kulağınızda (koklea) kulağınız ses dalgaları aldığında hareket eden küçük, hassas tüy hücreleri vardır. Bu hareket, kulağınızdan beyninize (işitsel sinir) giden sinir boyunca elektrik sinyallerini tetikler. Beyniniz bu sinyalleri ses olarak yorumlar.

İç kulağınızın içindeki tüyler hasar gördüyse bu yaşlandıkça veya düzenli olarak yüksek seslere maruz kaldığınızda olur beyninize rastgele elektrik uyarıları algılayabilir ve kulak çınlamasına neden olabilir.

Kulak çınlaması (Tinnitus) kaça ayrılır?

Kulak çınlaması (Tinnitus) objektif ve sübjektif olarak iki gruba ayrılmaktadır. Objektif olarak adlandırdığımız kulak çınlaması kişinin duyduğu sesin dışarıdan da duyulmasıdır. Bunun sebebi kulak zarında oluşan delikten hava geçişi olabilir. Sübjektif çınlama ise tanımda bahsettiğimiz gibi kişinin dışarıdan bir ses yokken çınlama duymasıdır. 

Ül­ke­miz­de or­ta­la­ma her 100 ki­şi­den 10’u ha­ya­tı­nın bir dö­ne­min­de ku­lak çın­la­ma so­ru­nuy­la kar­şı­la­şı­yor. Özel­lik­le tek­no­lo­jik ge­liş­mey­le bir­lik­te da­ha sık gö­rü­len bir so­run ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Ör­ne­ğin cep te­le­fon­la­rıy­la uzun sü­re ko­nu­şa­rak ku­lak­la­rı zor­lu­yor ol­mak ve ku­lak­lık kul­la­nı­mı­nın art­mış ol­ma­sı ku­lak çın­la­ma­sı­nın da­ha sık gö­rül­me­si­ne ne­den olu­yor. Yük­sek ses­li mü­zi­ği uzun sü­re ku­lak­lık­la din­li­yor ol­mak da çın­la­ma şi­ka­ye­ti­ne cid­di ze­min ya­ra­ttığını ifade etti.

Bu belirtiler eşlik ediyorsa...

Opr.Dr.Mücahit Yıldız,”Ku­lak çın­la­ma­sı­na aşa­ğı­da yer alan be­lir­ti­ler­den bir­ka­çı, hat­ta bi­ri bi­le eş­lik edi­yor­sa beyin tümörü olabilir,  za­man kay­bet­me­den bir he­ki­me baş­vu­run” dedi.

1. Çın­la­ma­nın di­renç­li ve iler­le­yi­ci ol­ma­sı,

2. Baş ağ­rı­sı,

3. Bu­la­tı ve kus­ma,

4. Baş dön­me­si,

5. İşit­me az­lı­ğı

6. Den­ge bo­zuk­lu­ğu

7. Yüz fel­ci gi­bi şi­ka­yet­le­rin de ek­len­me­si ha­lin­de mut­la­ka be­yin cer­ra­hi ta­ra­fın­ca da de­ğer­len­di­ril­me­si ge­re­ki­yor.

Konuya ilişkin soruları cevaplayan Yıldız,kulak çınlamasının toplumun büyük bir kesiminde bulunduğunu dile getirerek, "Bazı hastalar kulak çınlamasını yüksek şiddette hissediyor, bazı hastalar ise gündüz arka plan gürültüsünün yoğunluğu nedeniyle hissedilmeyen ancak yatağa girdikleri zaman gece sessizliğinde kendilerini rahatsız edecek düzeyde kulak çınlaması olduğundan yakınıyorlar." diye konuştu.

Kulak çınlamasının birçok boyutunun olduğunu, "şuna dikkat etmeleri gerek" demenin doğru olmayacağını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Tabii ki işitmeyle ve iç kulak yapılarıyla çok ilgili bir durum. Örneğin çok şiddetli gürültüye maruz kalan bir kişide, askerlik eğitimi sırasında kulağın korunmadan atış yapılması çok şiddetli travma oluşturup, kulak çınlaması şikayetine neden olabiliyor. Havaalanlarında uçak yer hizmetlerinde çalışanlarda o gürültü, fabrika çalışanlarında kulağı korumadan çalışılan durumlarda maruz kalınan yüksek gürültü iç kulakta travmaya neden olup, arkasından çınlama şikayetine neden olabiliyor. Bazı ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabiliyor ama çoğu zaman da kulak çınlamasının oluşumuna hiçbir neden bulamayabiliyoruz.

TİNNİTUS (ÇINLAMA) ÖNLEME YÖNTEMLERİ NEDİR?

Yıldız,”Çoğu durumda, kulak çınlaması önlenemeyen bir şeyin sonucudur. Bununla birlikte, bazı önlemler bazı kulak çınlaması türlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Kulağı sesten koruyucu ekipmanlar kullanın. Zamanla, yüksek seslere maruz kalmak kulaktaki sinirlere zarar vererek işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir. Yüksek seslere maruz kalmanızı sınırlamaya çalışın. Yüksek seslerden kaçınamıyorsanız, işitme duyunuzu korumaya yardımcı olması için kulak koruyucu kullanın. Motorlu testere kullanıyorsanız, müzisyenseniz, gürültülü makineler veya ateşli silahlar (özellikle tabanca veya pompalı tüfek) kullanan bir sektörde çalışıyorsanız, her zaman kulak üstü işitme koruması kullanın. Yüksek sesten uzak durun. Kulak koruması olmadan güçlendirilmiş müziğe uzun süre maruz kalmak veya kulaklıklarla çok yüksek ses seviyesinde müzik dinlemek işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir. Kalp damar sağlığınıza dikkat edin. Düzenli egzersiz yapmak, doğru beslenmek ve kan damarlarınızı sağlıklı tutmak için başka adımlar atmak, obezite ve kan damarı bozukluklarına bağlı kulak çınlamasını önlemeye yardımcı olabilir. Alkol, kafein ve nikotini sınırlayın. Bu maddeler özellikle fazla kullanıldığında kan akışını etkileyebilir ve kulak çınlamasına katkıda bulunabilir.

TİNNİTUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İlaç uygulamaları TRT Neuromonics Lazer İşitme Cihazı uygulamaları Maskerlar Akupunktur Hipnoz Biofeedback TMS Botoks uygulaması  Elektriksel Uyarı/Tens PATM

Kulak çınlamasında tedavi çınlamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kulak çınlaması basit ve anlık bir şikayet olabileceği gibi kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi önemli bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu sebeple rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemeniz önerilir diye konuştu.