'Kulağa Hoş Geliyor'

Prof. Dr. Naci Görür, her deprem sonrası görüşlerine başvurulan ve hemşerimiz olan bir yerbilimci. Deprem sonrası yaptığı yorumlarla hem yaşanan depremi, hem bu depremin tetikleyeceği yeni depremler konusunda halkı uyaran Görür'ün son cümleleri de genellikle yeterli tedbir ve önlem almayan ve denetim müessesini işletmeyen belediyelere ve hükümete oluyor.

'Kulağa Hoş Geliyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof.Dr. Görür,  bu kez Bakan Varank ile polemik yaşıyor. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın, uçan araba Cezeri'yi kastederek "Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak" açıklamaları üzerine eleştirilerde bulunup "Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru" demişti.

Bakan Varank'ın 'uçan araba' sözlerine sosyal medya hesabından tepki gösteren Görür'ün ifadeleri şöyle: "Arkadaşlar, şu anda bir kanalda altyazı geçiyor 'Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak' diye. Dayanamayıp yazıyorum. İyi eğitilmiş yeterli insan kaynağına sahip olmayan, dünya bilim üretimine ve gelişimine çok sınırlı katkısı olan, bilgi toplumu olmaktan çok uzak. Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak? Olsa bile bu sağlıklı ve sürdürülebilir olur mu? Altyapısı olmayan üretimlerle liderlik olmaz. Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru. Sevgiyle."

Görür’ün bu açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Prof. Dr. Naci Görür'ün uçan araba Cezeri'ye yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Görür'ü "Çürümüş zihniyetin temsilcisi" olarak tanımlayan Varank, "Mesleği deprem uzmanlığı olan birileri çıkacak, bunca emeği, bunca mücadeleyi yok sayarak gençlerimizin özgüvenine kast edecek. Kimse kusura bakmasın, biz gençlerimizi sokakta bulmadık, böyle ideolojik yaklaşımlara sahip kişilere de gençlerimizin emeklerini, hayallerini yedirmeyiz" dedi.

Bakan Varank’ın Görür’ün paylaşımı karşısında kızması ve çürümüş zihniyet olarak adlandırması doğru bir tespit olabilir. Ülkemizde yeni bir buluş ve gelişme yaşanmasından dolayı tedirgin olan çevreler de olabilir. Devrim otomobili projesini depoya benzin koymayıp akamete uğratan ve o günden bugüne bizlere milyonlarca otomobil satan dev firmalar olabilir. Ancak bu çevrelerle Görür’ü bir tutmak ve aynı kefeye koymak haksızlık olur.

Prof.Dr. Görür, açıklanan yenilik ve buluşlardan rahatsız değil. Sadece uçan arabalar konusunda biraz tereddütleri var. “ARGE’miz az, okuma ve araştırmamız yeterli değil” diyor. 

Bu tespitleri yapmak ve görüşlerini ortaya koyan bir bilim adamını çürümüş zihniyetin temsilcisi olarak damgalamak doğru olmaz.

Bakanlara düşen, bilim adamlarını dışlamak değil, onların kendi uzmanlık alanlarında ülkeye katkı sunmalarının önünü açmak, zeminini hazırlamaktır.