Küçük Üreticilerin Kooperatif Olmadan Yaşama Şansı Yok !

Geliştirdikleri kooperatif modelleriyle 2013 Birleşmiş Milletler 'En İyi Kırsal Kalkınma Modeli', 2015 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'Güvenilir Gıda Üretim

Küçük Üreticilerin  Kooperatif Olmadan  Yaşama Şansı Yok !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geliştirdikleri kooperatif modelleriyle 2013 Birleşmiş Milletler “En İyi Kırsal Kalkınma Modeli”, 2015 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Güvenilir Gıda Üretim Ödülü” ve Birleşmiş Milletler “ Üreticiyi Koruma Başarı Ödülü” başta olmak üzere  200’ün üzerinde ödül alan İzmir-Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ESKİYÖRÜK, kooperatifleşme konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.  Elazığ’da kooperatifçiliğin gelişmediğini ve neredeyse hiç olmadığına dikkat çeken  ESKİYÖRÜK “Bu bölgede bir kooperatif kurulsa; hem üreticinin ürünleri değer kazanır hem de  Elazığ peynirinin pazar değeri artar. Bunların yanı sıra Elazığlı gençlere yeni iş imkanları doğar ve bu  gençler işsizlik nedeniyle memleketlerini terk edip gitmek yerine  burada iş bulup çalışırlar”dedi.  

Kooperatifçilik Yanlış Tanıtılmış !

Türkiye’de kooperatifçilik üzerindeki yanlış algıyı kaldırmak gerektiğini  belirten Mahmut ESKİYÖRÜK “Türk çiftçisini sömürenler, onların sırtından asalak gibi beslenenler  kooperatifçiliği kominizmin ürünü olarak tanıtıp onu  öcü gibi göstermişler. Kapitalist Ülkeler, Türkiye’yi  şirket tarımcılığına yönlendirirken, kendi ülkelerindeki tarım ve hayvancılık sektöründeki kooperatifleşme düzeyi %90’lar ile ifade ediliyor. Amerika, Kanada, Danimarka gibi kooperatifçilikte zirvede olan ülkelerin hangisi kominizm ile yönetiliyor? Çiftçiler bilinçlendirilerek bu  yanlış algılama bir an önce ortadan kaldırılmalı” diye aktardı.

Türkiye Kooperatifleşmek Zorunda

3-5 ineğiyle geçimini sağlayan çiftçiye para vererek değil , onlara para kazandırarak köylerinde gerektiğini ifade eden Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ESKİYÖRÜK “Bunun için ulusal bir tarım politikası uygulamamız gerekiyor. Gençler çiftçilik yapmak istemiyor, onlara çiftçiliği sevdirmeliyiz. Dünya’da nüfus gittikçe artıyor, üretim alanları işgal ediliyor. İklim koşullarından dolayı verim kayıpları var. Yakın gelecekte gıda çok daha önemli bir sektör haline gelecek. Bu Türkiye için büyük bir fırsat. Doğu’daki  birçok ili dolaştıım.  Oradaki meralarımızda neredeyse hayvan kalmamış. Oraları tekrar üretim alanına dönüştürmemiz gerekiyor” diye kaydetti.

Kooperatifleşme konusunda üreticinin günlük düşünmemesi gerektiğini söyleyen  ESKİYÖRÜK “ Çiftçiler günü düşünerek hareket ederlerse  yarınlarını karartırlar. Başta üreticinin sırtından geçinen tüccarlar olmak üzere  kooperatifçilikten rahatsızlık duyan kesimler olacak.  Bunlar kooperatifçilik  hareketini bozmak için daha yüksek birim fiyat belirleyerek bu hareketin önünü kesmeye çalışacaklar, buna karşı kararlı olmalılar. Kooperatif evlilik gibidir. İyi günde ve kötü günde birbirlerine destek olurlarsa o zaman başarıyı sağlarlar”diye konuştu.

Piyasaya Ürün Yetiştiremiyoruz !      

Ürünlerine  yüksek talepten dolayı piyasaya ürün yetiştiremediklerini belirten ESKİYÖRÜK “Kooperatif ürünleri tüketicide bir güven yaratıyor. Çünkü; en ufak bir hile yapmıyorsunuz. Kar amacı gütmediğiniz için neden yapacaksınız ki ?  Bilinçli tüketici tercihini her zaman   kooperatif  ürünlerinden yana kullanıyor.  Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hileli ürünleri  basında açıklaması kooperatiflere bir fırsat yarattı. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor.  Özel sektörün ile kooperatif peynirini yan yana koysanız tüketici pahalı dahi olsa tercihini kooperatif ürününden yana kullanıyor.  Çünkü; kooperatif ürününe tüketici  güveniyor” dedi.