KÜÇÜK ESNAFA 30 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

  Küçük esnafın işlerini büyütmesi için  bu kredinin büyük bir fırsat olduğunu söyleyen  SS Harput Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve

KÜÇÜK ESNAFA 30 BİN TL FAİZSİZ KREDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Küçük esnafın işlerini büyütmesi için  bu kredinin büyük bir fırsat olduğunu söyleyen  SS Harput Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kelafet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz  yaptığı açıklamada “17.12.2015 bakanlar kurulu kararı ile 992/88 sayılı resmi yazı ile biz esnaf ve kefalet kredi kooperatifleri aracılığıyla  30 bin TL küçük esnafımıza, 100 bin TL ise genç girişimcilere olmak üzere hükümetimiz 5 yıl geri ödemeli faizsiz kredi uygulamasını başlattı” dedi.

Harput Kefalet Kooperatifi olarak amaçlarının  Elazığ’da bulunan aktif olarak hizmet veren  12 bin küçük esnafın tamamını bu krediden yararlandırmak olduğunu  ifade eden  Turan Kurnaz “ 4 Ocak’tan itibaren  dağıtılmaya başlanacak olan kredilerde  hedefimiz   esnafımızın  tam anlamıyla bu kredilerden istifade etmesini sağlamak çünkü; ne kadar fazla  esnafımıza kredi imkanı sağlarsak Elazığ’a girecek olan sıcak para miktarı da o derece artacak. Örneğin 1000 esanfımızı bu kredilerden faydanlandırırsak  Elazığ ekonomisine  30 Milyon TL paranın  girmesi demek ve bu para  sürekli dönüşümlü olarak Elazığ esnafımızın hizmetinde olacak” dedi.

 Kredi Kooperatifler Esnafa Sözde Destek Oluyor

Esnaf kredi kooperatiflerinin asıl amacının esnafa destek olmak olduğunu fakat bu desteğin sözde kaldığını söyleyen  Turan Kurnaz “ Elazığ 400 bin nüfuslu bir şehir ama kullandırılan kredi 32 milyon TL civarında. Öte yandan Şanlıurfa’nın ilçesi Siverek’in 100 bin nüfusu var 85 milyon TL kredi kullandırılmış, bir diğer ilçesi Suruç 70 milyon TL kredi kullandırılmış, Malatya Doğanşehir  10 bin nüfuslu küçücük bir ilçe olmasına rağmen 20 milyon TL k kredi kullandırılmış. Orada esnaflık yapanlar bizim Elazığ esnafından mı dürüst? Hayır bunun tek sebebi bu zamana kadar yapılan başkanlıklar hep göstermelik yapılmış.Bende istesem burada kimseye kredi  vermem. Kimseye kredi vermemek marifet değil ki. Bu küçük esnafın hakkı devlet ona böyle bir hak vermiş niye kullandırmıyayım ? Biz Harput Kredi ve Kefalet kooperatifi olarak elimizden geldiğince bütün esnafımıza şimdiye kadar  destek olduk. Bundan sonrada bu desteğe devam edeceğiz. Biz kredi çeken esnafın kim olduğunu değil, kredi çekecek şartları taşıyıp taşımadığına bakıyoruz” dedi.

Esnafa Kooperatifi Tanıltılmamış

Kredi ve kefalet kooperatiflerinin esnaf için kurulmuş olmasına rağmen  esnafın  bu konuda bilgilendirilmediğini  belirten  Kurnaz “ Biz Elazığ’da bu kooperatifi  kurduğumuz zaman,  esnaf kefalet kooperatifinin ne demek olduğunu bilmeyen yüzlerce esnafla karşılaştık.  Bunun en büyük sebebi kooperatiflerin esnafa açık bir oluşum içinde olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Krediyi Almadan  Nasıl Geri Ödeyeceğini Gösteriyoruz

Esnafın kredisi onaylanmadan nasıl geri ödeme yapacakları hakkında esnafa  alternatifler sunduklarını belirten başkan Turan Kurnaz “ Esnafımız kredi başvurusuna bize geldiğinde öncelikle  ödeme planı oluşturuyoruz. 3 ayda bir ne kadar ödemeye gücü yeter önce esnafımızla onu kararlaştırıyoruz. Onun bütçesine göre ona 5 yıla kadar ödeme seçeneği sunuyoruz. Hiçbir zaman esnafımıza kredi verelim denasıl öderse ödesin mantığıyla  esnafımıza yaklaşmadık” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Çok Büyük Bir Devlet

Devletimizin  şer ocaklarıyla uğraşmanın yanı sıra   kendi esnafımı nasıl kalkındırırım düşüncesiyle sürekli projeler  ürettiğini belirten   başkan Turan Kurnaz “  Şuan ülkemizin içinde bulunduğu ortam herkesin malumu. İçten ve dıştan yapılan her türlü baskılara rağmen devletimiz dimdik ayakta. 1997 yılında  Halkbank’ta çalışırken işçinin ve emeklilerin maaşını ödeyemez halde olduğumuzu biliyorum. Şuan ise devletimiz 100 bin TL’ye varan faizsiz kredi vatandaşlarına sunuyor. Bu devletimizin nereden nereye geldiğini ve aynı zamanda ne kadar büyük bir devlet olduğumuzu gösteriyor” dedi.

 

Öte yandan kredi çekecek küçük esnafta aranan şartlar şöyle:

Vergi mükellefi olması,

Her hangi bir esnaf odasına kayıtlı olması

KOSGEB’ten 10 yıl içerisinde her hangi bir kredi kullanmamış olması

01.12.2015 tarihi itibariyle kredi ve kefalet  kooperatifine herhangi bir borcu olmaması gerekiyor.

 100 Bin TL’lik faizsiz krediden yararlanmak isteyen Genç girişimciler ise  aranan şartlar

30 yaşından gün almamış  olmak

KOSGEB’den  sertifika almış olmak

Projesinin  KOSGEB tarafından onaylanmış olması gerekiyor.