Kredi Kartı Kullanımına Yeni Sınırlamalar Geliyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, kredi ve kredi kartları kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin yolda olduğu finans çevrelerince geniş çapta tartışılmaya başlandı. Enflasyonla mücadele kapsamında geliştirilen bu önlemler, şubat ayının son haftasında kredi kartı ve banka kartı ile yapılan harcamaların artması gibi gözle görülür bir değişiklikle daha da önem kazandı. Yeni düzenlemelerin, Nisan ayından sonra resmiyet kazanması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde, bankalar tarafından nakit avans işlemlerine taksit sınırı getirilmiş ve kredi faizlerinde artış yapılmıştı.
Enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemlere rağmen tüketici talebinin beklenen seviyelere düşmemesi, yeni düzenlemelerin kapıda olduğu yönünde beklentileri artırıyor. Özellikle kredi kartlarına yönelik olası düzenlemeler arasında;
Taksit uygulamalarının kaldırılması,
Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi,
Faiz oranlarının artırılması,
Asgari ödeme miktarlarının yükseltilmesi,
Yüksek limitli harcamalara sınırlamalar getirilmesi,
Lüks tüketim harcamaları için özel limitler belirlenmesi,
gibi önlemler finans çevrelerinde konuşuluyor.
Bankalar tarafından halihazırda uygulamaya konulan bazı sınırlamalar ise şunlar:
Nakit avans işlemlerinde taksit sayısı 12'den 3'e indirildi,
Nakit avansta limit oranları düşürüldü,
İlk defa müşteriye verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya çekildi,
İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık oranlar artırıldı.
Bu değişiklikler, TCMB tarafından bankalara resmi bir talimat gitmeden, sözlü yönlendirmelerle yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı limitleri konusunda bankaları uyardı. Gerçekçi beyan ve belgelere dayalı limit belirlenmesinin önemine vurgu yaparak, bankaların keyfi limit belirlememesi gerektiğini ifade etti.
TCMB'nin Kredi Büyümesine Sınırlamaları
TCMB, geçen hafta bankaların kredi büyümesine yönelik sınırlamalar getirdi. Ticari ve ihtiyaç kredileri için belirlenen aylık büyüme sınırları, sıkılaştırılarak bankaların kredi verme politikalarında daha seçici olmaları hedeflendi.