KÖYÜMÜZE DÖNÜYORUZ
Erkan BAY/Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, şehirlerde yürütülen 'Kentsel Dönüşüm' uygulamaları ile birlikte köylerde de sağlıks
Erkan BAY/Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, şehirlerde yürütülen "Kentsel Dönüşüm" uygulamaları ile birlikte köylerde de sağlıksız ve kimliksiz yapıların ortadan kaldırılarak, yöresel mimari ile geleneksel köy yaşamının birleştirileceği "Kırsal (Köysel) Dönüşüm" çalışmaları başlatılacak.
‘’ÖRNEK KÖYLLER OLUŞTURULACAK’’
Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce başlatılması planlanan "Kırsal (Köysel) Dönüşüm Projesi" ile yöresel mimarinin ön plana çıkarıldığı örnek köylerin oluşturulması hedefleniyor.Bakanlık, bu kapsamda öncelikli olarak "yerel malzeme kullanımını teşvik eden yöresel yapı projeleri" geliştirilmesini sağlayacak. Yöresel dokuyu dikkate alan köylerin inşasında rehber niteliğinde olacak bu çalışmayla Türkiye'de yöresel mimariye olan ilgi ve hassasiyetin artırılması amaçlanıyor.
‘’GELENEKSEL KÖY YAŞAMI’’
Projeyle Türkiye'de kırsal alanlardaki sağlıksız ve kimliksiz yapılaşmaların bertaraf edilerek yerine yöresel özellikler ile geleneksel köy yaşamının bir araya getirildiği, nitelikli, güvenli yapılarla inşa edilen köylerin oluşturulması hedefleniyor.
Yöresel mimari yerel malzemeyle inşa edilecek
Köylerdeki yeni yapılar; bölgenin yöresel dokusunu ve yöre halkının kültürel özelliklerini yansıtacak, doğal şartlara, arazi yapısına, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun inşa edilecek.
Örnek yapılarda yöresel malzemelerin kullanılacağı projede, evler güvenli, afetlere dayanıklı ve insan sağlığını dikkate alacak şekilde yapılacak.
‘’DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK ‘’
Yerel malzeme kullanımını teşvik eden yöresel yapılara ilişkin örnek projelerin oluşturulmasıyla "Kırsal (Köysel) Dönüşüm" çalışmaları da başlatılmış olacak.Bu kapsamda Bakanlık tarafından köy gelişim alanı, köy nakil ve toplulaştırmasına yönelik uygulamalar çerçevesinde projenin gerçekleştirileceği ilk köyler belirlenecek.
‘’YÖRESEL YAPI PROJELERİ KULLANILACAK’’
Belirlenen köylerde, yerel malzeme kullanımını teşvik eden yöresel yapı projeleri kullanılacak. Evleri, ticarethaneleri, sosyal tesisleri, ibadethaneleri, yeşil alanları, otoparkları, kamu yapıları ve meydanlarıyla örnek köy projeleri hayata geçirilecek.Bakanlık, "Köysel Dönüşüm" çalışmalarını, örnek mimari projelerin belirlenmesinin ardından başlatmayı planlıyor.
KÖYSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ÖZELLİKLERİ
Köylerde yapılacak dönüşümün; o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.Sadece binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.
‘’ELAZIĞ’IN TARİHİ KORUNACAK’’
Köysel Dönüşüm ile Elazığ’ın köyleri de gerçek kimliğine kavuşacak.Elazığ’ın tarihine ve mimarisine uygun bir şekilde yapılacak çalışmalar ile birlikte köyde yaşayan vatandaşların daha rahat ortamlarda hayatlarını sürdürmeleri ve kırsal bölgeleri halkın ilgi göstermesi sağlanacak.
‘’ELAZIĞ VALİLİĞİ VE ELAZIĞ BELEDİYESİ ORTAK OLACAK’’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek proje ile ilgili önümüzde ki aylarda tanıtım toplantısı düzenlenecek. Köysel Dönüşümün yapılacağı illerde Valilikler ve Belediyeler projenin temel taşı konumunda olacak.Tarihi ve Kültürel yapıların korunması için de bir birim kurulacak.