KÖYLÜNÜN KIŞ ENDİŞESİ

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ METİN BULUT'UN TELEVİZYON PROGRAMLARINDA KÖY EVLERİNİN KADERİNİN HALA BELLİ OLMADIĞI TEK YA DA İKİ KAT OLARAK YAPILABİLECEĞİNİ VE BUNUN KARARINI DA VATANDAŞIN VERECEĞİNİ İFADE ETMESİ EVLERİN UZUN SÜRE DAHA YAPILAMAYACAK OLMASI GERÇEĞİ İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKTI. BU KIŞI DIŞARDA GEÇİRMEK İSTEMEYEN KÖYLÜLERİN TALEBİ İSE EYY (EVİNİ YAPANA YARDIM) METODUNUN DEVREYE ALINMASI VE VATANDAŞA VERİLECEK KREDİ İLE HERKESİN KENDİ EVİNİ KISA SÜREDE YAPMA İMKANI…

KÖYLÜNÜN KIŞ ENDİŞESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından şehir merkezinde birçok mevkide TOKİ tarafından konutların yapımı hızla sürerken ve yıl sonuna kadar 7 bin tanesinin hak sahiplerine teslim edilmesi planlanırken köy evleri ile ilgili kafa karışıklığı ve izlenecek yöntemlerle ilgili belirsizlik devam ediyor.

BULUT: “HALKA SORACAĞIZ”

Ak Parti milletvekili Metin Bulut’un geçtiğimiz cuma günü kanal 23, Pazar günü Kanal Fırat’ta gerçekleştirilen televizyon programlarında köy evlerine yönelik sorulara verdiği cevaplardan, bu konuda ciddi, bir mesafe alınamadığı ve hatta hangi tip ev yapılması konusunda bile bir karar verilemediği ortaya çıktı.

Köylerde çelik konstrüksiyon yöntemi yapılması planlanan ve hem maiyeti çok yüksek olduğu için hem de kullanışlı olmaması sebebiyle 18 köyü kapsayan ihale yapılmasına rağmen köylüler tarafından istenmeyen ve taleplerinden vazgeçmesine sebep olan evler için yeni formüller aranıyor.

Milletvekili Metin Bulut’un, halkımızın tek kat mı yoksa iki kat mı istediklerine yönelik anket yaptıktan sonra ihaleye çıkılacağını açıklaması evleri ağır hasar alan ve çoğu yıkılan köylülerde tedirginlik oluşturdu.

EYY SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

Depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören köylülerin evlerinin TOKİ tarafından yapılması yerine, köylülere 2 yıl ödemesiz 18 yıllık faizsiz kredi verilmesi halinde daha kısa sürede yapılacağını belirten hak sahipleri, ilimiz milletvekillerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek Evini Yapana Yardım (EYY) yönteminin gündeme alınmasının süreci hızlandıracağı ve mağduriyetleri sona erdireceğini ifade ediyorlar.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK DENETLEMELİ

Köylülere verilecek kredi ile yapılacak evlerin mimari proje ve inşaat aşamasında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü teknik personeli tarafından denetlenmesinin yapılması istendi. Depremi yaşayan köylülerin, kendi evlerini yapmada teknik elemanlardan daha çok dikkat edecekleri, temel ya da diğer bölümlerde projede belirtilen miktardan daha çok demir ve çimento kullanacaklarına inandıklarını belirten vatandaşlar, bu yöntem ile hem köylülerin hem de devletin önemli bir sorundan kurtulacağını ve TOKİ marifetiyle yapılan evlerden kaynaklı memnuniyetsizliklerin de son bulacağını ifade ediyorlar.

KARAR ERKEN VERİLMELİ

Kış mevsimin yaklaşması ile birlikte köylülerin ev problemlerinin sıkıntılarını daha yoğun yaşayacaklarına, mevsimi çadır ya da depo olarak kullanılan yerlerde geçireceklerine dikkat çeken vatandaşlar, evlerin hızlı bir şekilde yapılması için EYY kararının bir an önce alınması ve kredi işlemlerinin başlatılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Köy evlerinin yapılmasında EYY dışındaki tüm formüllerin sıkıntı oluşturacağı gibi, vatandaşın istemediği ve beğenmediği evlere karşılık, çelik konstrüksiyon teknik ile yapılmasından dolayı maliyetlerinin 300 bine kadar ulaşabileceğini, köylülerin bu miktarı ödemede ciddi sorunlar yaşayacağına dikkat çeken uzmanlar, tek katlı yapılarda çelik yerine radye temelli betonarme evlerin daha ekonomik olacağını ifade ediyorlar.