KÖYLÜ PAZARLARI KURULSUN
GEÇTİĞİMİZ YIL ARTAN SEBZE VE MEYVE FİYATLARI KARŞISINDA DAHA ÇOK EKİM YAPAN KÖYLÜLERİMİZ KENDİ ÜRÜNLERİNİ DİREKT OLARAK TÜKETİCİYE ULAŞTIRACAĞI PAZARLARIN HİZMETE SUNULMASINI BEKLİYOR
Nisa Yılmaz/Geçtiğimiz yıl piyasayı elinde tutan çevrelerin gereksiz stoklar yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmesi ve piyasanın dengesiz bir seyir izlemesi sürecini izleyen çiftçiler ve üreticiler bu yıl geçmiş yıllara oranla daha çok ekim ve dikim yaptılar.
Bu süreci yakından takip eden ilimizde meyve ve sebze üreticileri ve kendi bahçesinde hobi
olarak sebze ve meyve yetiştiren hemşerilerimiz de bu yıl imkânlarını zorlayarak daha çok bir alanda sebze yetiştirme faaliyetlerini artırdılar.
PAZAR ARAYIŞI
Artan fiyatları görerek hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de fazlasını satarak aile ekonomisine katkı sağlamayı düşünen hemşerilerimiz için şimdi önemli bir sorun da ürettikleri sebze ve meyveleri gerçek değerinden satacak bir pazar bulunması oldu.
Ürünlerini ticari mantıkla ve profesyonelce üreten çiftçilerimiz toptan olarak sebze haline ya da komşu illere götürüp satma imkânı varken, küçük üreticilerin birkaç kasa domates ya da birkaç torba biber ve patlıcanı sebze haline götürme gibi bir alışkanlığı yok. Kaldı ki az miktardaki ürünleri sebze hali esnafının da çok alma taraftarı olmadığını da biliniyor.
KÖYLÜ PAZARLARI ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ
Profesyonelce ve tümüyle ticari amaçla olmasa bile ilimizin dört bir köşesinde üretilen kayısı, karpuz, kavun, kiraz, çilek, vişne, elma, erik ile her türlü sebze ve tereyağı, peynir, çökelek, gibi hayvansal ürünlerin bizzat üreticiden direkt tüketiciye ulaşmasını sağlayacak köylü pazarlarının kurulması şehirde ikamet eden vatandaşlarımızın da önemli bir isteği ve talebi.
KAPALI SEMTPAZARLARI ÇOK UYGUN
Köylü pazarları için yeni bir alan tahsisine de gerek duyulmadığını belirten vatandaşlar, şehrin doğusunda Doğukent yolu üzerinde kapalı alanda kurulan Çarşamba Pazarı, eski SSK hastanesi yanında Perşembe günü kurulan kapalı semt pazarı şehrin batısında Pazar günü kurulan Abdullahpaşa’da bulunan kapalı semt pazarlarının kendi Pazar günleri dışında köylü pazarı olarak kullanılabileceğini ifade ediyorlar.
Bu Pazar alanları için park sorunu da olmayacağı için vatandaşlar kendi araçları ile giderek doğal ürünleri köy pazarından alma imkânına kavuşacaklar.
KENDİ ARAÇLARINDA SATACAKLAR
Köylülerimizin ürettikleri ürünleri yine kendi traktörleri, pikapları ya da daha farklı araçları ile pazar alanlarına getirip akşam tekrar alanı temiz olarak bırakacak ve ciddi bir temizlik sorunu olmayacak.
Köylü pazarları ile hem üreticilerimiz emeklerinin karşılığını komisyoncuları araya sokmadan alarak kendi aile ekonomisine katkıda bulunacak, hem ürettikleri ve kendi ihtiyaçları fazlasının boşa gitmesinin önüne geçecek hem de şehirde oturan hemşerilerimiz dalından taze koparılmış sebze ve meyveleri aracılardan değil direkt üreticilerden daha ucuza almanın mutluluğunu yaşayacaklar.
GÜNDEME ALINMALI
Her kesimle sıcak ilişkiler kuran ve gönül belediyeciliğinin en güzel örneklerini sunma noktasında önemli çalışmalar imza atan Başkan Şerifoğulları’nın köy pazarları projesine sıcak bakacağı ve birçok şehirde var olan bu uygulamanın şehrimizde de hizmete girmesine öncülük edeceği bekleniyor.