KÖYLÜ ORTADA KALDI
24 OCAK DEPREMİNİN MAĞDURİYETİNİ YAŞAYANLARIN ÖNEMLİ BİR PROBLEMİ DE YETKİLİLERİN NET BİLGİ VEREMEMESİ VE BİLGİ KİRLİLİĞİ. EVLERİ YIKILDIĞI VE KIŞ MEVSİMİ YAKLAŞTIĞI HALDE YENİ EVLERİN YAPIMINA DAHİ BAŞLANILMAYAN KÖYLÜLER EVSİZ KALDI
Elazığ depreminin ardından evi hasarlı olup yıkılan ancak kendisine yerinde mi yoksa TOKİ tarafından başka bir bölge de mi ev verileceği, verilecek evin maliyetinin ne kadar olacağı, kendi eski evinin arsa değerinin nasıl hesaplanıp asıl borçtan düşülüp düşürülmeyeceği belli olmayan bir süreç yaşanıyor.
KASABALAŞMA DEVAM EDİYOR
Depremde ilk anda yıkılan ve kayıp verdiğimiz Sürsürü Mahallesi’ndeki Dilek Sitesi’nin yerine yapılan konutların tamamlanma aşamasına gelindi.
Hak sahiplerinin tamamlandığı halde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anahtar teslim törenine katılması için bekletildiği iddialarına rağmen konutların çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor.
Görüntüsü, iç mimarisi ,iç içe girmiş ve sıkıştırılmış blokları ile etrafındaki modern ve lüks yapılara rağmen kasaba görüntüsünü andıran binaların hak sahiplerine ne zaman teslim edileceği bilinmiyor.
KÖYLÜ, TOKİ İSTEMİYOR
24 Ocak Depremi ile köylerimizde de 7 bin civarında konut ağır hasarlı olarak rapor edildi.
Bu konutların yapılması amacıyla 18 köyü kapsayan bir ihale yapıldı.
Ancak yapılan bu ihale ve Toki’nin yapım şartları köylüleri zora sokunca hak sahiplerinin birçoğu kendisine ev yapılmasını istemedi ve kredi alıp EYY kapsamında yapmayı tercih etti.
KÖYLÜLER DIŞARDA
Depremde evi ağır hasar gören ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından ihale usulüyle yıkımı gerçekleştirilen köylülerin önemli bir bölümü hasar görmeyen depo ve traktörler için yapılan garajda hayatlarını devam ettiriyorlar. Az sayıda köylü ise AFAD’tan temin ettiği çadırlarda ikamet ediyorlar.
KIŞ ŞARTLARINDA YAŞAM NASIL OLACAK?
18 köyü kapsayan ihaleye rağmen hem TOKİ şartlarının uygunsuzluğu hem de evleri yıkıldığı halde halen ihalesi dahi yapılmayan diğer köylerdeki evler için bir adım atılmaması yaklaşan kış mevsimiyle birlikte yeni mağduriyetleri de beraberinde getirecek.
Evleri yıkılan ya da ağır hasarlı olduğu için yıkım sırasını bekleyen evlerde oturan köylülerin en büyük endişesi ise evlerinin ne zaman yıkılacağı ve yeni evlerin inşaatına ne zaman başlanacağı.
EN DOĞRU EYY METODU
Toki tarafından yapılan konutlardan ve şartlarından memnun olmayan köylülerin en çok tercih ettikleri ve yetkililerden net olarak şartlarını öğrenmek istedikleri konu ise kısaca EYY olarak bilinen Evini Yapana Yardım metodu.
Vatandaşın mimarisini, özelliklerini, mimari ve statik projesini,Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilerek inşaat başladıktan sonra da her aşamasının yine müdürlük teknik personeli tarafından denetlendiği metodun vatandaşlar için en avantajlı yöntem olduğu ifade ediliyor.
YETERLİ BİLGİLENDİRME YOK
Depremin mağdur ettiği ve müracaatlar sırasında hemen hepsinin adres ve telefon bilgileri alındığı halde SMS yoluyla bile herhangi bilgilendirme yapılmadığını dile getiren vatandaşlar, basın yoluyla yapılan çelişkili açıklamaların daha çok kafa karışıklığına sebep olduğunu ifade ettiler.
KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ Mİ VAR?
Deprem sonrası hem şehir merkezi hem de köylerde yürütülen çalışmalar ve halen başlanılmamış çalışmalar ile ilgili gerekli bilgilendirme konusunda Çevre Şehircilik, AFAD, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, İl Özel İdaresi ve diğer ilgili birimler arasında eş güdüm ve koordinasyon eksikliği olduğunu ifade eden vatandaşlar, bir kurumun verdiği bilgiyi diğer bir kurumun reddettiğini belirtiyorlar.