Köse Torun Dedesinin Sakalıyla Övünürmüş?

Kendisi herhangi bir başarı ortaya koyamayan, verildiği görevi hakkıyla yapmaktan uzak olduğu halde  geçmişte kendi aile büyükleri, köylüsü ya da hemşerilerinin yaptıkları başarılı işleri anlatanlar için kullanılan bir deyimdir köse torun, dedesinin sakalıyla övünür cümlesi.

Köse Torun Dedesinin Sakalıyla Övünürmüş?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orman Bölge Müdürlüğü ile ilgili bir  haber mealen şöyle: 1983 yılında orman mühendisliği yapan ve 11 yıl önce vefat eden Erdinç Uslanoğlu, Baskil'in yeşil bir görünüme kavuşması için vatandaşlara ilçenin güneyinde yer alan 1500 hektar alana fidan dikmeleri çağrısında bulunmuş. Birileri bu alanda ağaç olmaz dese de o önce eşi sonra da kendisine yardımda bulunan yöre halkıyla birlikte ağaç dikmiş ve bugün o alanda Kuşhan Ormanı ismiyle bir ormanlık oluşmuş.

Yıllar  önce bir öncü ziraat mühendisinin girişimleri ve vatandaşlarımızın  gayretleriyle dikilen binlerce çam ağacının oluşturduğu ormanlık alan bölgeye değer katmış.

Böylesi özel ve örnek bir çalışmayı yıllar  sonra Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, halkımıza  şu cümlelerle duyurmuş. “Bu alan hakikaten bozkırdı. Rahmetli Erdinç ağabeyimiz kıt imkanlarla orayı ağaçlandırırken o zaman iş makineleri yoktu, tamamen insan gücüyle yapılan bir çalışmaydı. Sezon da kısa, bir an evvel toprak işlemesi yapılarak fidanların dikilmesi gerekiyordu. İnsan gücü eksik olduğundan kendisi o zaman Baskil halkına çağrıda bulunarak eşlerini, gelinlerini, kızlarını dahi sahaya getirerek fidan dikmelerini istiyor. İlk gün fidan dikimi için pek kimse gelmiyor. Erdinç ağabeyimiz akşam evde diyor ki; 'Hanım hazırlan, yarın çizmeni, şalvarını giy, sen de fidan dikimine geleceksin.' Hanımefendi hazırlanmış, sahaya gelmiş bir gün boyunca çalışmış. Anlattıklarına göre eli kabarmış ve takati kalmamış. Bu durumu gören ilçe halkı, 'Erdinç ağabey ne olursun, yenge hanımı bir daha getirmeyin, yarın biz kızlarımızı, gelinlerimizi, eşlerimizi getireceğiz' diyorlar. Bu hakikati duyunca ben de çok etkilenmiştim. Kendisini rahmetle yad ediyorum.”

Orman Bölge Müdürünün geçmişten bugüne bir başarı hikayesini anlatması ve buna öykünmesi güzel. Ancak o günkü zorluklarla bir orman oluşturulmasıyla övünüp bunu haber yapan Orman Bölge Müdürlüğü tüm maddi imkânlara, iş makinaları ve çok sayıda personele rağmen bugün nasıl bir başarı ortaya koyuyor.

Kendilerine kalsa bu memlekette bir karış boş yer bırakmamışlar. Her taraf ormanlıkmış maşallah. Eski Vali Erkaya Yırık’ın göreve başladığı günlerde tüm kamu kurum ve kuruluşlarından birifing almış, Orman Bölge Müdürü “Elazığ’ı ağaçlarla yeşile boyadık” gibi bir havalı cümle kurmuş, ilk kez Elazığ’a gelen Vali Erkaya Yırık da bu cümleyi gözlemleriyle abartılı bulmuş olacak ki “Çok da dediğiniz gibi bir manzara göremedik şehirde” demişti. 

Kimse yazdıklarımıza alınmasın. Hele hele aracıları devreye koyarak “Hakimiyet neden bunları yazıyor?” gibi birileriyle tavassut edilmesin. Biz dostlarımızı severiz, onlara değer veririz ve üzülmelerini istemeyiz ama bu şehri herkesten daha çok severiz, bu şehre vefasızlığı asla mazur görmeyiz. Kimseyle şahsi sorunumuz yoktur. Ucu kime dokunursa dokunsun hakikatleri yazmaktan da geri durmaz, sözümüzü dudaktan gözümüzü budaktan esirgemeyiz. 

Siz bu şehirde önemli görevlere geleceksiniz, doğup büyüdüğünüz topraklara hizmet etmek gibi bir göreviniz olacak ama bunun hakkını vermek yerine hamaset yapıp  köse torun, dedesinin sakalıyla övünür misali  geçmişte yapılan güzel bir çalışma ile övünmek gibi bir çaresizliğin içine düşeceksiniz.

Şehri ağaçlandırmak yerine mevcut ağaçları kesip şimdilerde kendilerine lüks hizmet binaları ve konforlu makam odaları yapmayı öncelikleri arasına alan Orman Bölge Müdürlüğüne tek sorumuz var. Makamlarınızdan çıkın ve çok uzaklara gitmeyip çanak şeklindeki bir alana inşa edilen Elazığ’ı çevreleyen dağ ve tepelere bakın. 

Yıllar  önce duyarlı bir orman mühendisinin  kendi imkanlarıyla bir orman oluşturmasıyla övünen bugünün koskoca bölge müdürlüğü, inşallah Elazığ’ın çevresini kapsayan çıplak  dağlara bakınca mahcup olur  ve rahmetli Erdinç abilerinden utanırlar diye düşünüyoruz. Yoksa yanılıyor muyuz?

Son olarak 1983 yılında orman mühendisliği yapan ve 11 yıl önce vefat eden Erdinç Uslanoğlu’na yıllar önce böyle bir duyarlılık göstererek  örnek bir  çalışma yaptığı için teşekkür ediyor,Allah’tan rahmet diliyoruz.