KOOPERATİFLEŞME ŞART

TARIMIN GELİŞMESİ VE ARACILARIN ORTADAN KALDIRILARAK ÜRETİCİNİN EMEĞİNİN GERÇEK DEĞERİNİ ALMASI İÇİN KOOPERATİFLEŞME KAÇINILMAZ HALE GELDİ

KOOPERATİFLEŞME ŞART
TAKİP ET Google News ile Takip Et

             Ülkemizin kalkınma sürecinde olan bir sanayi ülkesi konumuyla birlikte verimli toprakları ve sulanabilir arazilerin çokluğu ile önemli bir tarım ülkesi olmak gibi stratejik bir özelliği var.

Son yıllarda gelişen teknolojik yeniliklerle buluşan tarım sektöründe en önemli sorun, üretilen malın gerçek değeriyle satılamaması. En büyük masrafı yapan ve emeği harcayan çiftçi kazanmayı geçtik her yıl zarar ederken, son tüketiciye kadar araya giren bir yığın aracılar sebebiyet tüketiciler de bu ürünleri pazara ve manavlardan yüksek alıyor.

TARLADA ÖLÜ, TEZGÂHTA UÇUK FİYAT

Kendisine ait ya da başkasından kiraladığı tarlasında yine büyük paralar bağlayarak ve borçlanarak aldığı kendi traktörü ve diğer tarım ekip ve ekipmanları ile ürününü eken, yaz boyunca sulamasını, bakımını, ilaçlamasını yapan, toplanması için işçi tutup yine önemli oranda para harcayan üreticilerin en büyük sorunu, ürünlerini gerçek değerinden satamamak.

Yapılan onca zahmete, verilen o kadar emeğe ve yapılan masrafa rağmen hasat zamanı tarlasının başına gelen toptancıların kendi mallarını ölü fiyata aldıklarına karşın kendi mallarının manavda beş katı fiyata satıldığını görmekten kahrolduklarını belirten üreticiler, bunun her yıl tekrar ettiğini ve durumun değişmediğini ifade ettiler.

KOOPERATİFLEŞME OLMAZSA DURUM DEVAM EDER

Kendi ürünlerini gerçek değerinden alarak ve yine kendilerinin kuracağı kooperatiflerle bu sorunun aşılacağını ifade eden üreticiler, bu konuda Tarım İl Müdürlükleri ile İl sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerinin inisiyatif alarak öncü olmasını istiyorlar.

Bizzat üreticiler tarafından kurulacak kooperatiflerin üreticiden malları almasını ve kendi deposuna teslim edilen ürünlerin de ister komisyonculara isterse direkt  manavlara ve vatandaşa satışının gerçekleşebileceğini belirten üreticiler, bu sayade  aracıların devre dışı kalarak vatandaşa da ucuz ürün sunulmuş olacağını ifade ettiler.

OVADA PAZAR

Özellikle yaş sebze ve meyvenin çok miktarda üretildiği Uluova ve Altınova’da yaz ve sonbahar mevsiminde yine bu kooperatifler aracılığı ile Cumartesi ve Pazar günleri büyük pazarların kurulması gerektiğini ifade eden üreticiler, bu pazarlar sayesinde Elazığ şehir merkezi ve çevre illerden de alışveriş yapmak için çok sayıda insanın geleceğini ifade ediyorlar.

Bu pazarlarda kışlık birçok ürün ile yöresel ürünlerin de bizzat üreticiler tarafından makul fiyatlarla vatandaşa sunulmasının şehrin tanıtımına da önemli katkı sağlayacağını ifade eden üreticiler, bu konuda fiziki şartların oluşturulmasını ve bu dönemlerde şehir merkezinden kolay ulaşım imkanının  sağlanmasını talep ediyorlar.

ALTINOVA DERNEĞİ’NİN PROJESİ DESTEKLENMELİ

Başkanlığını Av. Aziz Dinç’in yaptığı Altınova derneğinin de bu konuda önemli ve şehrin tarımı kadar ekonomisini de ayağa kaldıracak birbirinden önemli projesi olduğuna dikkat çeken üreticiler, bu konuda hem il yöneticilerimiz, hem siyasilerimiz hem de tüm üreticilerimizin bu projelere destek vermelerini beklediklerini ifade ettiler.